Marianne Lindsjöö vakar över hästarnas säkerhet

Fyra veterinärer är på plats i Friends Arena.

Hästarna spelar huvudrollen under Sweden Horse Show i Friends Arena. Fyra veterinärer vakar över hästarnas säkerhet och rycker ut direkt om det skulle behövas. En av dem är Marianne Lindsjöö.

Fyra veterinärer är på plats i Friends Arena. Som förordnad av Jordbruksverket har Marianne Lindsjöö ett särskilt ansvar för djurskyddet. Att hästarna är i tävlingsmässigt skick, att banorna är ok, att hindermaterial och underlag inte kan skada hästarna. Kort sagt, allt som har med hästarnas säkerhet att göra.

- Fast det är inte ofta jag behöver ta itu med något på en sådan här tävling! Både ryttare och funktionärer är proffs. Jag är huvudansvarig för veterinärgruppen och har gått på funktionärsmöten hela året. Då kan jag kolla upp saker i förväg och kan diskutera olika lösningar, säger Marianne Lindsjöö.

De fyra veterinärerna har olika ansvarsområden. Internationella förbundet utser en FEI-veterinär – Karl-Henrik Heimdahl - som håller i besiktningar och kollar passen. Axel Wallman är utsedd av FEI som ”treating vet” som behandlar de hästar som behöver någon form av vård. Marianne är förordnad av Jordbruksverket och så finns en dopingveterinär – Peter Kallings - som ansvarar för dopingproven som tas i alla internationella klasser.

Välskötta hästar

Hur väl tävlingshästar sköts har vi fått lära oss i populära tv-serien Stallet, se den gärna på Svt Play! Hästskötarna tillbringar i stort sett hela sin vakna tid tillsammans med sina ögonstenar, medan ryttarna har fullt program med bland annat intervjuer, autografskrivning, clinics och sponsorer.

Hästarna bor längst ner på bottenplanet i arenan. Här är gott om plats och högt i tak. Alla hästar får en box, även sådana showhästar som bara kommer in under dagen och åker hem på kvällen. Det finns fyra olika banor att träna på. Dessutom kan hästskötarna ta ut hästarna på promenader runt arenan.

– Hästarna har gott om möjlighet att röra på sig, men det blir inga skogsturer de här dagarna, säger Marianne Lindsjöö.

Olika regler gäller för olika typer av hästar. Internationella tävlingshästar står i FEI-stallet som är stängt för utomstående. Här får hästarna inte ens nosa på varandra. Många tävlingshästar äter foder som tagits med hemifrån, men Friends håller med hö och kraftfoder och i boxarna finns halm eller spån.

Alla tävlingshästarna ska besiktigas före start och passen kontrolleras. Om någon häst blir sjuk – och det inträffar i stort sett varje år när det handla om så många hästar – då får hästen vård och hjälp.

Föreberedda om något händer

Marianne Lindsjöö förväntar sig långa arbetsdagar i Friends Arena. Första träningen startar klockan sex på morgonen. Alla kategorier av hästar har sin träningstid enligt ett noggrant schema. Efter kvällsshowen ska banpersonalen förbereda inför nästa dag. De ofta inte färdiga förrän efter midnatt.

När så många hästar samlas på en och samma plats är det inte ovanligt med något kolikfall. Sweden Horse Show samarbetar med Mälaren Hästklinik i Sigtuna som är stand by under hela tävlingen och någon häst måste till djursjukhus för vård.

Ibland händer det som inte får hända, att en häst blir allvarligt sjuk. Eller mardrömmen, att en häst skadas under pågående föreställning, till exempel bryter benet eller kollapsar.

– Det är gudskelov väldigt ovanligt, men kan hända. Vi har en krisgrupp på ungefär 20 personer. Var och en vet vad den ska göra. I år kommer vi säkert att träna innan eftersom vi är på en helt ny arena, säger Marianne Lindsjöö.

FAKTARUTA:

Namn: Marianne Lindsjöö
Bor: Västerhaninge söder om Stockholm.
Jobb: Hästveterinär sedan snart 30 år.
Kör: 7 000 mil om året.
Bloggar: Har bloggat på hastliv.nu bl a om att vara hästveterinär i Globen.
Bok: Har skrivit boken Veterinärliv. Finns som vanligt pappersbok men också som ljudbok.
Aktuell som: Veterinär på Sweden Horse Show.