Barn i baksätet

Bilars säkerhetsnivå har ökat avsevärt de senaste 15 åren, men nya säkerhetssystem finns oftast inte tillgänglig för passagerare i baksätet. Och i den mån de finns är de oftast inte anpassade till barn i baksätet.
Barn i åldern 4–12 år som sitter bak är en grupp som bilindustrin glömt bort. För att klara kollisioner i högre hastigheter har bilarna konstruerats allt styvare och robustare. Det gäller i synnerhet de minsta bilarna. Det innebär att påfrestningarna vid en krock skulle bli kraftigare om det inte kompenserades med bältesförsträckare, kraftbegränsare och krockkudde.

Säkerheten för förare och frampassagerare har blivit avsevärt bättre men tyvärr har inte samma framsteg gjorts för övriga i bilen.

Barn har större nytta av en sidokrockkudde jämfört med vuxna.

Stillastående utveckling

I baksätet har säkerhetsutvecklingen stått mer eller mindre stilla. Eftersom det främst är barn som åker i baksätet är det de som drabbas, men även vuxnas säkerhet är eftersatt i baksätet. Vid en sidokollision är säkerheten bättre i baksätet i en modern bil än i en äldre, men inte heller här på samma nivå som i framsätet. Sidokrockkudde saknas nästan alltid i baksätet, i bästa fall finns en sidokrockgardin.

Barn behöver sidokudde

Eftersom barn är kortare skadas de i större utsträckning av bildörrens struktur och skulle därför ha större nytta av en sidokrockkudde jämfört med vuxna. En betydande del av skadorna orsakas av bakdörrens armstöd enligt amerikanska studier.

Merläsning: bältesförsträckare, kraftbegränsare och krockkuddar

Hej!
helena-stigson-email

Ställ din fråga direkt till vår trafikforskare Helena Stigson

Våra barnförsäkringar

För små busiga barn är hela världen en spännande lekplats. Som förälder vill du skydda dem från allt ont och med en bra barnförsäkring kan du känna dig tryggare.