Barnsjukdomar

Bland barnsjukdomar kan en förkylning tänkas vara harmlöst. Men mot kikhosta och förkylning har ett spädbarn inget skydd. Det är därför viktigt att under de första månaderna inte utsätta barnet för onödiga risker för smitta - exempelvis folksamlingar i förkylningstider
Förkylning orsakas av virus, som sprider sig lätt via luften. Om virus får fäste i de övre luftvägarna svullnar slemhinnan och sätter igång att bilda mer slem för att försvara sig. Symtomen är snuva med nästäppa, hosta, lätt halsont och feber.

Snuvan är till en början klar och slemmig, men efter några dagar kan den bli gul. Det beror på att slemmet innehåller vita blodkroppar och visar att kroppens lokalförsvar fungerar. Det misstolkas ofta som att det nu har tillstött en bakterieinfektion. Hostan är lös och slemmig. Om infektionen sätter sig i de finare luftrören blir hostan hårdare och mer intensiv och barnet blir snabbandad och får andningsbesvär.

Vad kan du göra när ditt barn har förkylning?

Ge ditt barn rikligt med varm dryck, det löser slemmet och är lika bra som slemlösande hostmedicin. Spädbarn andas bäst i upprätt ställning, bär dem i bärsele, eller använd bilbarnstol. Ha svalt i rummet och ditt barn får gärna vistas ute.

Koksaltnäsdroppar löser slemmet. Små spädbarn har svårt att klara av nästäppan då de ska sova eller äta. Ge då slemhinneavsvällande näsdroppar – det finns olika styrkor för olika åldrar. Sådana droppar ges högst under en vecka. Det finns även "snorsugar" där du med pipett hjälper till att tömma spädbarns täppta näsor - finns på apoteket.

När behöver jag uppsöka läkare?

  • Man ska söka vård direkt på en vårdcentral eller en akutmottagning om barnet verkar trött och taget och inte orkar dricka. Detsamma gäller om barnet har svårt att andas eller om barnet har hosta som blir värre, särskilt om den låter skällande.

Feber hos barn

Precis lika vanligt som förkylningar är feber. Och feber hos ett barn behöver inte betyda att barnet är särskilt sjukt. Däremot att deras kroppar reagerar och försvarar sig mot virus och bakterier.

Om ett barn har mer än 38 grader efter en halvtimmas vila räknas det som feber. Då bör barnet få vara hemma från förskolan/skolan. Ditt barn ska under den här perioden få vila och framför allt undvika fysiska aktiviteter.

Behandling av feber hos barn

Det finns en rad beprövade metoder för att behandla feber. Förutom att ge mycket vätska ska du se till att ditt barn undviker att bli för varm eller för kall. Vila mycket.

Febernedsättande läkemedel finns i flera varianter i både piller och vätskeform. Men du bör bara ge detta om ditt barn mår dåligt av febern och är påverkad av febern. Rådfråga vårdpersonal om vad som är lämpligt.

Folksams sida om feber hos barn

När ska man söka vård för feber?

  • Om ditt barn har en temperatur över 41 grader bör du söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning. Du bör även göra detsamma, oavsett temperatur, om ditt barn är svårt att kontakta, är slött och saknar mataptit samt verkar stelt i nacken. För barn som är under sex månader ska du kontakta vården vid temperatur över 38 grader (0-3 mån) och 39 grader (3-6 mån).

Andra barnsjukdomar

  • Vattkoppor
    Vid vattkoppor brukar barnet få röda utslag på överkroppen, som sedan sprider sig till ansiktet, armarna och benen. Efter någon dag utvecklas utslagen till vätskefyllda blåsor som ofta kliar. Blåsorna spricker efter hand och lämnar kvar små skorpor som så småningom ramlar bort.
  • Svinkoppor
    Vid svinkoppor är det första tecknet ofta en kliande prick som snart blir en vätskefylld och sedan varfylld blåsa. Efterhand bildas en gulaktig skorpa på blåsan. Ibland blir det bara rött och glansigt. Ofta bildas nya blåsor eller hudrodnader alldeles intill eller på andra ställen på kroppen.
  • Tredagarsfeber
    Vid tredagarsfeber får barnet blekröda utslag på magen som sedan sprider sig vidare på kroppen. Utslagen kliar inte och försvinner på några dagar, ibland fortare.
  • Höstblåsor
    Kallas också hand-fot-munsjuka och är en virusinfektion i munnen med blåsor som kan sitta i munnen, på läpparna, kindernas insida, tunga och gom. Det kan bli små sår om blåsorna går sönder. Ibland får barnet också blåsor på händerna eller fötterna.

Våra barnförsäkringar

För små busiga barn är hela världen en spännande lekplats. Som förälder vill du skydda dem från allt ont och med en bra barnförsäkring kan du känna dig tryggare.