Kundmeddelande

Tekniskt underhåll på folksam.se

Pga. tekniskt underhåll går det inte att anmäla skada på webben denna helg. Vi beklagar detta.

Folksams värmeguide

Om du ska köpa värmepump

Många sjunger värmepumpens lov, men det är faktiskt inte det bästa alternativet för alla villaägare. Därför är det viktigt att ta reda på hur mycket bättre till exempel en bergvärmepump är, om villan värms med elpanna eller direktverkande el.

Det kan finnas alternativ som är lika bra eller bättre, sett till kostnader och miljö.

Den främsta anledningen att satsa på en ny värmeanläggning är att få ner husets energikostnad. Den initiala investeringen är stor. För de som har en låg energiförbrukning (lägre än 20 000 kWh) kan det ta lång tid innan den lönar sig. Om din nuvarande anläggning inte är alltför gammal (yngre än 15 år) är det kanske bättre att komplettera den för att sänka energiförbrukningen.

Vår skadestatistik visar att det har varit många fel på värmepumpar hittills. Titta gärna på vår lista över trasiga pumpar innan du väljer. Tänker du investera i en bergvärmepump måste du också veta att du har rätt värmesystem för att få pumpen att fungera optimalt.

10 goda klimatråd för bostaden

I Sverige svarar bostäderna för närmare 1/3 av innevånarnas klimatpåverkan. Det här kan du göra för att minska din påverkan.

Kör miljövänligt och få billigare försäkring

Om du kör en extra miljövänlig och trafiksäker bil vill vi belöna dig med 10% rabatt. Se efter i listan om ditt märke och din modell finns med.