Barnsäkra hemmet

Så får du ett tryggt och säkert hem

Att barn ska känna sig trygga och säkra inom hemmets fyra väggar är en självklarhet för alla. Trots det sker de flesta olyckorna bland småbarn i hemmet.
Det som ser ofarligt ut för en vuxen kan vara en ny värld att upptäcka för ettåringen. Här kan du läsa tips och råd om vad du kan göra för att undvika att barnen råkar ut för olyckor och hur du barnsäkrar hemmet.

När skadar sig barn?

Hur skadar sig egentligen barn? Och när bör man egentligen vara extra försiktig i hemmet? Föga överraskande är det när vi tar våra första steg i livet som vi också är mest olycksbenägna i hemmet. För barn mellan 0-3 år är det därför viktigt att vara extra uppmärksam.

De vanligaste olyckorna är fallolyckor ur stolar, spjälsängar och från trappor, brännskador och förgiftning. Och den vanligaste dödsorsaken är drunkning vilket även gäller för äldre barn men är vanligast i hemmet för de absolut minsta.

Ett blåmärke är inte hela världen

Att slå sig och göra sig illa - det hör till i en uppväxt. Att helt skydda sina barn från olyckor är en omöjlighet för det händer helt enkelt även i de mest barnsäkrade hemmen. Du kan dock göra mycket för att förhindra att det käraste du har slår sig i onödan.

Här samlar vi några av de mest enkla och grundläggande tipsen för att du som förälder ska kunna förhindra allvarliga olyckor i hemmet.