Håll fölet friskt

Uppfödaren Cecilia Nybergs tips

Fölsäsongen är här! Oavsett hur mycket erfarenhet du har kan det kännas både spännande och nervöst. Du vill såklart ge fölet rätt grund för ett långt och friskt liv – här under sammanfattar vi några viktiga punkter att hålla koll på.

Gå inte miste om råmjölk

Misstänker du att ditt sto kan ha läckt råmjölk innan fölning? Håll kontakten med din veterinär och var förberedd på att göra en foalcheck – ett blodprov som tas från 12 timmar efter födseln och som visar mängden antikroppar fölet fått från råmjölken. Just de antikropparna är avgörande för fölets infektionsförsvar.

Strö boxen lagom

För att ditt sto ska få det bekvämt, strö boxen med lagom mycket halm. Se till att halmen är ren så att fölet föds i en hygienisk miljö. Strö upp kanterna ordentligt men undvik bäddar, de är en vanlig grogrund för bakterier.

Överväg avmaskning

Om du misstänker att stoet tidigare kan ha blivit smittat av fölmask, avmaska henne direkt efter förlossningen. Smittade ston kan nämligen ha vilande larvstadier i juvervävnaden som efter fölning utsöndras till mjölken, smittar det nyfödda fölet och sprids vidare till betet.

Respektera relationen mellan sto och föl

Både sto och föl ligger ofta och vilar ut efter fölning. Framför allt förstföderskor behöver tid på sig, och de här första timmarna är avgörande för relationen mellan sto och föl. Efter ungefär en timme ska fölet kunna stå på benen – men har den veka eller felställda ben kan den behöva hjälp att ta sig upp. Stötta då upp bakdelen på fölet. Att hitta spenen och börja dia kräver balans och motorik, och de flesta föl diar inom 2-3 timmar men i vissa fall tar det längre tid. Så: stör inte i onödan och kom ihåg att fölet inte föds utsvultet!

Håll koll på avföringen

I upp till två dygn efter förlossningen kommer mekoniet eller fölbecket, fölets första avföring. Mekonium är mörka, ganska hårda kulor som fölet behöver krysta ganska hårt för att få ut. Fölet sköter oftast detta själv med hjälp av stoets stimulans vid svansroten, och om du pillar eller ger laxermedel eller lavemang kan anus bli svullet och förstoppat. Är fölet piggt, diar och inte visar några tecken på kolik så är allt som det ska.

Tänk igenom första utevistelsen

Fölets skelett är ömtåligt, så tänk igenom hur du låter sto och föl röra på sig ihop under den första tiden. Är stoet hetsigt? Då kanske det är bra att leda henne i paddocken med fölet löst vid sidan av. Då får fölet en chans att stärka sig i sin egen takt och kan så småningom hinna ikapp med sin mamma när de båda är lösa. Snedställda och veka föl behöver extra tid för att byggas upp, och då är det också viktigt med ett fast och jämnt underlag.

Introducera sto och föl försiktigt till flocken

Ska ditt sto och föl gå med andra hästar? Var försiktig och låt det ta sin tid. Det är sällan bra att blanda sto och föl med något annat än andra ston med föl. Släpp först in stoet med sitt nya föl, och introducera därefter en och en.

Fråga om hjälp!

Se till att ha viktiga telefonnummer nära till hands om något skulle gå snett, eller om du undrar något. Skriv upp och spara numret till din husveterinär, jourhavande veterinär och även numret till Föl- och ammajouren: 0733-14 13 16
Cecilia Nyberg, djurombud
Cecilia Nyberg är inte bara uppfödare, hon är även ett av Folksams djurombud. Våra kunniga djurombud finns utspridda över hela Sverige, alltid sugna på att prata häst.
Ställ frågor till våra djurombud