Knäkontroll gör skillnad

Så hjälpte knäkontroll Skövde KIK

Under de senaste fem och ett halvt åren har Skövde KIK använt sig av Knäkontroll. Resultatet? Nästan inga knäskador bland klubbens 320 fotbollsspelande tjejer.

– Alla våra lag gör övningarna vid alla träningar som en naturlig del, säger Anders Plantin, ordförande i Skövde KIK.

Skövde KIK:s ordförande Anders Plantin hörde av sig till Folksam för att berätta hur deras fotbollsklubb framgångsrikt arbetat med knäkontroll de senaste 5,5 åren.

Knäkontroll är en app med ett 30-tal övningar för att förebygga knäskador hos framför allt unga tjejer. Korsbandsskador drabbar unga tjejer i mycket högre utsträckning än unga killar. Appen är framtagen i ett samarbete mellan Svenska Fotbollförbundet, SISU Idrottsutbildarna och Folksam.

Resultatet för Skövde Kvinnliga Idrottsklubb har gett stora framgångar. Ett intensivt arbete har resulterat i nästan inga knäskador bland klubbens 320 fotbollsspelande tjejer.

Djupt engagemang för skadeförebyggande

Att Anders Plantin är engagerad råder det ingen tvekan om. Även hans fru, utbildad ortoped, är djupt involverad som klubbens lagläkare. De har båda jobbat hårt för att klubben ska arbeta skadeförebyggande, något som alla tjänar på.
Att låta tjejer spela fotboll utan dessa övningar som ett obligatoriskt moment är på gränsen till straffbart och mot bättre vetande
– Att låta tjejer spela fotboll utan dessa övningar som ett obligatoriskt moment är på gränsen till straffbart och mot bättre vetande, säger Anders. Vi är rädda om våra tjejer och vill att de ska vara skadefria och slippa framtida besvär.

Anders tips till andra är att den egna klubben tydligt måste ta ställning till hur man vill jobba med skadeförebyggande träning. Förutom att göra övningarna, är det viktigt att skriva in det i sina policydokument så att det blir tydligt för alla var klubben står. Hos Skövde KIK är övningarna obligatoriska vid alla träningar.

- Alla våra lag gör övningarna vid alla träningar som en naturlig del i den vanliga uppvärmningen. Det är ett absolut krav från klubben och det har gett resultat, säger en nöjd Anders. Inga knäskador på seniorlagets spelare på 5,5 år och bland de yngre spelarna har det bara varit ett par tillbud med korsbandsskador.

Utbildningar och uppföljningar framgång

Det krävs ett enormt nötande av alla inom klubben, allt från styrelse, tränare, föräldrar och spelare. Skövde KIK:s framgång beror på att det är många som jobbar med detta på ett strukturerat sätt.

– Vi har haft en massiv utbildningsinsats och vi kör uppföljningar varje år, säger Anders. Och att ha tillgång till sjukgymnast eller läkare i klubben är guld värt. Jag har dessutom fått veta att Svenska Fotbollförbundet och Folksam nyligen öppnat en rådgivningstjänst, Råd och Vård för idrottsskador (tidigare Spelklar), något vi verkligen välkomnar, avslutar Anders.

Ladda ner knäkontroll

Nu kan du ladda ner Knäkontroll som en app att använda i mobilen!

Knäkontroll för Android

Knäkontroll för iOS