Spelklar – undvik idrottsskador och få snabb hjälp

Testperioden för Hälsingland och Uppland avslutad

Till sjukgymnasterna på Spelklar kan du som fotbollsspelare, ledare eller förälder ringa för att få råd om förebyggande övningar, behandling av idrottsskador eller få hjälp att anmäla en skada.

Nu är testperioden för den utökade tjänsten i Spelklar över. Under 8 september till 8 november har du som spelar fotboll i en klubb ansluten till SvFF i Hälsinglands eller Upplands distrikt fått möjlighet att träffa en expert på idrottsskador – utan att betala något själv.

Vi tackar alla som har kontaktat Spelklar under testperioden och kommer nu att utvärdera resultatet. Du är i fortsättningen varmt välkommen att ringa Spelklar för kostnadsfri telefonrådgivning.

Informationsblad om Spelklar

Ett samarbete mellan SvFF och Folksam

Om du spelar i en klubb som är ansluten till Svenska Fotbollförbundet har du automatiskt en olycksfallsförsäkring hos Folksam. Det betyder att du kan få ekonomisk ersättning om du har skadat dig under träning eller match.

Det allra bästa är förstås att vara skadefri och ha roligt hela säsongen. Det är därförvi har tagit fram den kostnadsfria tjänsten Spelklar som innehåller:

Hos Spelklar får du kostnadsfri rådgivning på telefon av sjukgymnaster från Aleris, som är experter på idrottsskador. Du kan också skicka e-post om du har mer generella frågor. Om du redan är skadad hjälper rådgivaren dig gärna att anmäla skadan till oss.

Om du är skadad kan telefonrådgivaren komma fram till att du behöver träffa en expert för att bedöma omfattningen av din skada. Genom Spelklar får du hjälp att boka vårdbesöket.

Möjligheten att - efter bedömning - träffa en sjukgymnast eller en idrottsläkare erbjuds enbart dig som spelar fotboll i en klubb som är ansluten till Svenska Fotbollförbundet i Hälsinglands eller Upplands distrikt under perioden 8 september till 8 november 2016. 

Erbjudandet gäller skador som inträffat från 1 april och framåt, och du betalar inget själv utan vårdgivaren fakturerar Folksam direkt. I vissa fall kan även magnetröntgen ingå om det bedöms behövas.

Under denna testperiod vill vi se om vi kan hjälpa fotbollsspelare att hålla sig skadefria eller rehabiliteras snabbt genom en tidig vårdinsats.

Du är självklart välkommen att höra av dig med frågor eller din skadeanmälan till Spelklar även efter testperiodens slut.

Marcus Allbäck rekommenderar Spelklar.

Om du blir skadad

Med Spelklar blir det enklare eftersom sjukgymnasten hjälper dig att dokumentera och anmäla skadan direkt till oss. Sjukgymnasten ger dig också tips om hur skadan ska behandlas.

Läs gärna exemplet om hur Juha fick hjälp när han skadade örat under träningen.

Hjälp direkt

Blir du skadad kan du ringa spelklar på 020-44 11 11 och be sjukgymnasten att anmäla idrottsskadan till Folksam.

Skadeförebyggande råd

Spelklar är också bra om du är osäker på en känning  eller vill veta hur man kan träna för att undvika framtida skador.

Sjukgymnasterna kan ge dig tips om:

  • Balans- och styrkeövningar som stärker utsatta muskler och leder
  • Uppvärmnings- och stretchövningar som minskar risken för idrottsskador
  • Hur du själv kan behandla en skada så att du snabbt kommer tillbaka igen

Som ledare finns det mycket att tänka på och det är inte alltid lätt att ha svar på alla frågor. Sjukgymnasterna på Spelklar är ett bra stöd för dig som ledare och kan till exempel hjälpa dig med vägledning om en misstänkt idrottsskada. 

Genom Spelklar kan ni också få bra tips om skadeförebyggande övningar om ni inte själva har hela kompetensen inom klubben. Tveka inte att kontakta Spelklar på 020-44 11 11!

Exempel på vad du kan få hjälp med att utforma

  • Balans- och styrkeövningar som stärker utsatta muskler och leder
  • Uppvärmnings- och stretchövningar som minskar risken för idrottsskador
  • Information om hur man behandlar en skada så att man snabbt kommer tillbaka igen

Exempel på frågor du kan ställa

  • En i laget stukar foten ofta. Går det att göra något för att förhindra det?
  • Jag hör många prata om schlatter. Vad är det? Hur vanligt är det när man idrottar?
  • Jag ska åka på tävling med mitt lag i sommar – hur förbereder jag idrottarna för värme?
  • En av idrottarna växer så det knakar och har ont i hälarna när hon spelar – kan hon göra något åt det?
  • En spelare fick en lårkaka vid helgens match. Kan han träna trots det?

Här kan ni ladda ned material för att informera era medlemmar om Spelklar.
  
Banner
I dokumentet bannerinstruktioner finns färdig html-text med länk och anpassade bannrar i olika format. Bara att klippa och klistra in på er egna webbplats så får era medlemmar en enkel ingång till Speklar här på folksam.se.

Informationsbladet
Innehåller en sammanfattade information till era spelare.

Bannerinstruktioner för Spelklar

Informationsblad Spelklar

Här kan du boka en rådgivningstid med Aleris. Om du vill byta tid på din rådgivning eller ta bort den väljer du avboka köplats.


En måndag i september är femtonåriga Juha och tränar med sin klubb när olyckan är framme. Han råkar skada ena örat så illa att trumhinnan spräcks.

Vilken tur att klubben är ansluten till sitt förbund och att Juha automatiskt har en olycksfallsförsäkring hos Folksam som gäller under träning och tävling.

Klart efter ett telefonsamtal

Utöver försäkringen har förbundet tjänsten Råd och Vård för idrottsskador, en kostnadsfri telefonrådgivning från sjukgymnaster som är experter på idrottsskador. Förutom förebyggande råd kan sjukgymnasten tipsa dig som är skadad om vad du kan göra för att bli spelklar igen. Rådgivaren kan även hjälpa dig att göra skadeanmälan till Folksam.

All rådgivning dokumenteras i din patientjournal enligt Patientjournallagen och om rådgivaren på Råd och Vård för idrottsskador misstänker att du behöver medicinsk vård kommer du bli rekommenderad att vända dig till lämplig vårdgivare.

Som förälder är det nästan lika viktigt att skadan anmäls som att skadan läks. Jag visste inte vem jag skulle vända mig till. Det var kansliet som gav mig tipset att ringa till Råd och Vård för idrottsskador, berättar Juhas pappa Eero.
Med Råd och Vård för idrottsskador var allt klart på ett samtal.
Som förälder är det nästan lika viktigt att skadan anmäls som att skadan läks. Eero, pappa till Juha

Smidig lösning och inga papper

- Tidigare när jag haft med försäkringsbolag att göra brukar det vara mycket pappersarbete. Innan jag ringde föreställde jag mig miljontals papper som skulle fyllas i och skickas kors och tvärs. Men med Råd och Vård för idrottsskador var allt klart på ett samtal. Nu är skadan dokumenterad så om Juha skulle få problem i framtiden känner jag mig trygg i att det finns lösningar, säger Eero.
- Jag och Juha är helt enkelt jättenöjda med tjänsten, avslutar han.