Salar, gruppchef

Hej Salar! Du valde att flytta till en annan stad för att ta nästa steg i karriären. Berätta!

Ja, jag flyttade från Stockholm till Malmö för att kunna bli gruppchef för Folksams Flerspråkiga rikskundservice – ett val jag inte har ångrat. Man måste våga prova nytt för att utvecklas och det finns många möjligheter att göra det på Folksam. Jag har alltid haft en positiv inställning och sett möjligheter i förändring istället för problem, det tror jag är en framgångsfaktor.

Hur kom det sig att du började jobba på Folksam?

Jag har jobbat i Folksam sedan 2008 då jag började som försäkringsombud. Min plan var först att bli polis så jag flyttade från Kramfors till Stockholm för att söka till Polishögskolan. Jag tänkte att det vore bra med ett jobb vid sidan av studierna och jobbet som försäkringsombud passade perfekt.

Men jag hade inte väntat mig att det skulle vara så roligt som det var! Jag utvecklades mycket och bestämde mig för att jobba kvar på Folksam. Under tiden som ombud lärde jag mig att vara lyhörd för kundens behov och vågade prova olika tillvägagångssätt för att nå resultat.

Vad blev ditt nästa steg?

Jag jobbade sedan ett tag på Kundservice, vilket också var lärorikt, men jag saknade de fysiska kundmötena. Därför sökte jag mig vidare till en roll som certifierad privatrådgivare inom pension och placeringar. Det var lite tufft i början, jag var bara 22 år och skulle ge råd till kunder som ibland hade mycket kunskap och erfarenhet. Men jag kämpade hårt och utvecklades stegvis. Jag jobbade som rådgivare i sex år – ett väldigt roligt jobb!
Jag har aldrig ångrat att jag tog steget att flytta!

Och ändå sökte du dig vidare?

Ja, så blev det! Jag hade inga konkreta planer på att byta jobb, men fick tips av en kollega om en ledig tjänst som gruppchef för Flerspråkig rikskundservice i Malmö. Min första reaktion var nej, inte Malmö! Jag kände ingen där och hade ingen relation till staden.

Och jag hade ju redan det bästa jobbet. Men successivt började tanken mogna, kanske var det dags för nästa steg i karriären. Ledarskap var något som intresserade mig och det här var ett bra tillfälle att utvecklas inom det området. Så jag sökte jobbet och fick det.

Hur var det att komma till en ny stad och en ny roll?

Det var såklart ett svårt beslut att flytta och lämna livet i Stockholm. Men jobbet i sig lockade så jag var beredd att ta den utmaningen. De första månaderna var tuffa, allt var nytt och jag var orolig att jag inte skulle klara av den nya rollen som ledare.

Nu var det inte längre jag själv som skulle möta kunderna utan mina medarbetare. Och verksamheten var en helt annan än den jag kom ifrån. Men jag bestämde mig för att inte hänga upp mig för mycket på sakfrågor och funderingar, utan prova och låta resultatet tala.

Och hur har det gått?

Väldigt bra! Jag ser en stor potential hos både mina medarbetare och mig själv som ledare, det finns många möjligheter att utveckla den unika verksamhet vi har. Men det är en utmaning att vara chef och få medarbetarna att sträva mot samma mål. Förtroende är nyckeln till framgång, både gentemot kunder och medarbetare. Jag vill fortsätta utvecklas som ledare och mitt mål är att bli en lika bra chef som jag var rådgivare. Och jag har aldrig ångrat att jag tog steget att flytta!