Hilma, kundanalytiker

Hej Hilma! Du lämnade Folksam men kom tillbaka – berätta!

Ja, jag lämnade mitt jobb som aktuarie på Folksam för att börja jobba hos en annan arbetsgivare. Men sedan valde jag att söka mig tillbaka med nya kunskaper och erfarenheter i bagaget.

Hur kom det sig att du började på Folksam?

Jag halkade in i försäkringsbranschen mest av en slump. Jag var klar med mina studier i matematisk statistik och visste inte riktigt vad jag ville göra sedan. Då såg jag en annons om ett aktuariejobb på Folksam och bestämde mig för att söka, trots att försäkring var ett helt nytt område för mig. Jag kom på intervju och fick en bra känsla, det lät som ett roligt jobb. Så jag blev jätteglad när jag fick det!

Hur var det att jobba som aktuarie?

Det var väldigt intressant och lärorikt. Jag jobbade med olika civilprodukter i tre år och det var en jätterolig tid i livet. Vi var många unga som började ungefär samtidigt och hade stark sammanhållning. Jag hade också en väldigt bra mentor som lärde mig mycket.

Men efter ett par år ville du gå vidare – varför?

Det blev lite för mycket bokföring och styrda årscykler. Jag ville ha mer blandade arbetsuppgifter, jobba mer med människor och se andra delar av verksamheten. Jag var ung och hade inte så stor förståelse för affären eller min del i sammanhanget. Jag hade en del kontakt med produktutvecklare och tyckte att deras jobb verkade kul. Men jag ville samtidigt inte släppa siffrorna helt och såg inte att de två rollerna gick att kombinera i Folksam just då.

Då tog du steget att lämna Folksam?

Ja, jag fick jobb som analytisk produktexpert på ett annat försäkringsbolag. Det blev ett par väldigt lärorika år i en helt annan kultur – på gott och ont. Jag fick många utmaningar och lärde mig mycket, samtidigt var det tuffa krav på lönsamhet och ett väldigt högt tempo.
Det var rätt beslut för mig att lämna Folksam, men också helt rätt att komma tillbaka.

Vad hände sedan?

Efter några år kände jag att klimatet blev alltför hårt. Jag började längta tillbaka till Folksam – den ömsesidiga bolagsformen med långsiktighet och kundfokus lockade. Jag saknade kulturen, det personliga samarbetet och att få jobba för ett högre syfte.

Och att få jobba med analys igen. Jag hade breddat mig så mycket att jag tappat det analytiska, det som var grunden i min utbildning.

Så du sökte dig tillbaka till Folksam?

Ja, jag fick tips om en ledig tjänst som kundanalytiker inom Folksams försäljningsorganisation. Jag hade inte tänkt på att det var en roll som skulle kunna passa mig, men det gör den verkligen. Jag får jobba med analys på ett friare sätt, ofta i projekt eller uppdrag.

Och det finns stort utrymme att komma med egna idéer. I och med att jag jobbar nära affären har jag nu en mycket större förståelse för hur allt hänger ihop.

Vilka reaktioner har du fått på dina karriärval?

Nästan bara positiva, även om det säkert finns de som tycker att jag varit illojal. Men för mig var det rätt beslut att sluta, jag behövde det för att kunna utvecklas. Först nu vet jag vad som driver mig. Jag uppskattar en arbetsgivare som jobbar för ett tryggare samhälle och som har kunderna i fokus istället för aktieägarna.

Den personliga kulturen är också viktig för mig. Jag motiveras av att samarbeta med trevliga och kunniga kollegor. Det får mig att göra ett bättre jobb.

Har Folksam förändrats under de år du var borta?

Det är stor skillnad! Varumärkesförflyttningen, alla pågående utvecklingssatsningar och vårt aktivitetsbaserade arbetssätt gör att Folksam känns modernare och effektivare, samtidigt som den gamla andan fortfarande finns kvar. Folksam har verkligen tagit ett stort steg in i framtiden.