Folksams sponsring

Här kan du läsa mer om hur vi på Folksam arbetar med sponsring och vilka krav vi ställer på våra samarbetspartners och oss själva.

Grunden till Folksams sponsring ligger i vår vision. Att våra kunder ska känna sig trygg i en hållbar värld.

Våra sponsringssamarbeten

Vi vill att vår sponsring ska bygga vårt gillande och ge oss möjligheter till att skapa och förstärka långsiktiga relationer med befintliga och framtida kunder.

Det vi väljer att sponsra ska ha en bred förankring och inte vara miljöovänligt eller oetiskt. Sponsringen ska även ge Folksam goda möjligheter till att skapa, upprätthålla och förstärka långsiktiga relationer med kunder och partners.
När vi väljer att ingå ett samarbete väljer vi i första hand att sponsra riksorganisationer och förbund inom idrott. Det har sin grund i att Folksam tillsammans med idrottsförbunden försäkrar 9 av 10 idrottare i Sverige.

Genom att sponsra idrottsförbund kommer det också föreningarna, och den breda massan, till godo.

Human och samhällsinriktad sponsring

Inom området human och samhällsinriktad sponsring har vi valt att göra ett långtgående samarbete med We effect (tidigare Kooperation Utan Gränser), som är den svenska kooperationens organisation för utvecklingssamarbete, där vi vill bidra till att förändra världen till en mer rättvis, demokratisk och jämställd värld.

We effect

För oss är elitidrott och friskvård lika viktigt. Därför medverkar vi i olika aktiviteter som får Sverige att röra på sig. Aktiviteterna ska ha en bred förankring samt följa Folksams värderingar för etik, moral och miljö. Vi är stolta över vårt varumärke och visar gärna upp det inom idrotten. En del kallar det för sponsring, vi kallar det för partnerskap och samarbete.

Vi har valt just dessa idrotter eftersom de har en bred förankring och engagerar människor, oavsett ålder, kön, ursprung och samhällsklass. För var och en av dessa idrotter klappar hundratusentals hjärtan runt om i Sverige.

Folksam blir ridsportens nya huvudsponsor i ett långsiktigt samarbete som inleds den 1 januari 2016. Folksams satsning på ridsporten centralt omfattar alla verksamhetsområden inom Svenska Ridsportförbundet och lägger extra stor vikt på utbildning och ungdom, de viktiga nycklarna till framtidens ridsport.

Svenska Ridsportförbundet

Idag är vi officiell partner till både herr och damlandslaget och bidrar därmed till två av våra mest folkkära landslags framgångar. Men vårt samarbete sträcker sig längre än så.

Projektet "Knäkontroll" startades av Folksam och Svenska Fotbollsförbundet. Målet var att minska risken för allvarliga knäskador hos flickfotbollsspelare. Drygt 4 500 spelare har deltagit i projektet.

Resultatet visar att antalet svåra knäskador kan minskas med upp emot 64 procent genom förebyggande övningar.

Mer om projektet Knäkontroll

Svenska Fotbollsförbundet

Friidrotten engagerar och aktiverar människor i alla åldrar. Vi har fått vara med när svensk friidrott skapat många världsstjärnor. Folksam Grand Prix som numera genomför tre till fyra tävlingar per säsong har gett den svenska eliten möjlighet till en tävlingsserie med gott internationellt motstånd på hemmaplan.

Friidrottsförbundet

Folksam Grand Prix

På senare år har även Folksam Challenge tillkommit. Det är en tävling för alla friidrottare som inte lyckats nå det internationella mästerskapet.

Folksam Challenge

Svensk längdskidåkning står för tradition, friskvård och framgångar. En tur i skidspåret en gnistrande vinterdag är en stor friluftsupplevelse för många. Här medverkar vi med herrarnas längdlandslag, Skid-SM och ungdomsprojektet Folksam Cup.

Svenska skidförbundet

Vi har samarbetat med Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté sedan organisationen bildades 1969. Det är ett idrottsförbund som arrangerar idrott för personer med rörelsehinder, synskador och utvecklingsstörning inom arton olika idrotter.

Vi vill ge dig med en funktionsnedsättning en möjlighet att idrotta efter dina förutsättningar.

Svenska Parasport

O-Ringen är världens största orienteringsäventyr och lockar årligen runt 20 000 deltagare. O-Ringen pågår i fem dagar (och kallades tidigare för just 5-dagars) och gör det varje år på en helt ny plats i Sverige.

Tävlingen är en fest för allt från elitidrottare, veteraner, motionärer till barnfamiljer som samsas i nästan hundra olika klasser. O-Ringen är ett klockrent exempel på äkta svensk folkrörelseidrott som vi är stolta över att få vara en aktivitetspartner till.

O-Ringen

Basket har förutom sportsliga framgångar en mycket tydlig målbild av likaberättigande i sporten för både pojkar och flickor. Även inom integrationsområdet arbetar Basketbollförbundet med stor tydlighet. Med bakgrund av det sponsrar vi bland annat Easy Challenge basket som är förbundets rekryteringsprojekt som välkomnar alla in i basketen.

Fokus i samarbetet ligger också på gemensamma skadeförebyggande åtgärder riktade mot unga basketspelare. Tillsammans med Svenska Basketbollförbundet arbetar Folksam med ”Basketsmart” som är SBBF:s koncept för uppvärmning och skadeförebyggande.

De gemensamma aktiviteterna riktar framförallt in sig på de yngsta basketspelarna som spelar Easy Basket. Målsättningen är att på ett tidigt skede öka deras förståelse för åtgärder som minskar skador under träningar och matcher.

Basketbollförbundet

Golf är den näst största idrotten i landet och har skapat många världsstjärnor, men är också en verklig breddidrott. Golf är generationsöverskridande och kan utövas av barn och gamla tillsammans. Vi är sedan flera år tillbaka partner med förbundet. En del i det samarbetet handlar om att minska antalet olyckor och tillbud på golfanläggningarna.

Golfförbundet

Innebandyn är en sport som uttalat bygger elit utifrån en stark grund och tro på bredden. De håller på att genomföra ett helt nytt utvecklingsprogram inom svensk innebandy med fokus på flera frågor som våra hjärtan klappar för, till exempel glädje och skadeförebyggande.

Folksam är officiell samarbetspartner till Svensk Innebandys utvecklingsmodell (SIU). SIU är en förändring av hur Svensk Innebandy bedriver träning- och tävlingsverksamheten som ska sätta idrottarens utveckling i centrum.

Målsättningen är att få så många som möjligt att idrotta så länge som möjligt. Under föregående säsong genomförde över 6 000 ledare den nya utbildningen och implementeringen av SIU fortsätter i år. En presentation av utvecklingsmodellen hittar du här:

Se presentation

Innebandyförbundet

Folksam Ledarcamp är ett läger som inspirerar och stimulerar unga ledare att fortsätta utvecklas inom idrotten. Varje år delar Folksam ut stipendier till ungdomar, under 2017 får cirka 250 tjejer och killar chansen att utvecklas som idrottsledare.

Vasaloppet är en av världens längsta längdåkningstävlingar och för många en del av den svenska klassikern. Tävlingen väcker idag ett stort intresse både på och utanför spåret. Folksam är partner till detta klassiska långlopp och du som deltar blir automatiskt försäkrad hos oss.

Vasaloppet

Världens största motionscykellopp Vätternrundan är en upplevelse. 300 km runt sjön Vättern ställer sina krav på de många deltagarna som årligen samlas för vad vi vill kalla för en cykelfest. Loppet som äger rum i juni är även en del av En Svensk Klassiker!

Vätternrundan

Hela det traditionella Vasaloppet, fast på mountainbike.
Cykla Vasaloppet! Slåss om ära, spurtpriser och personrekord.

Vasaloppet

Vansbrosimningen är Sveriges största öppet vatten-tävling och en del av En Svensk Klassiker. Varje år deltar ca 16 000 människor i de olika tävlingarna som pågår under en vecka i juli i ett somrigt Vansbro i det vackra Dalarna. Vansbrosimningen är en folkfest både för deltagare och för åskådare.

Vansbrosimningen

I Folksam cup koras årligen Sveriges bästa skiddistrikt i ålderskategorin 15-16 år. Tävlingen har sitt ursprung i TV-skidan på 60- och 70-talet och många av framtidens längdåkningsstjärnor deltar.

Folksam Cup