Ansvarsfullt ägande
Så jobbar vi med våra investeringar
Folksam har en lång tradition av att engagera sig för det som är viktigt för våra kunder. Det avspeglar sig i vårt arbete med hållbarhet och ansvarsfull kapitalförvaltning. Vi förvaltar omkring 400 miljarder kronor vilket ger en rejäl tyngd i vår möjlighet att påverka.
Så här jobbar vi med ansvarsfullt ägande:
Vad vi gör
Dessutom gör vi vårt bästa för att driva jämställdhetsfrågor och för att bonusnivåerna i företagen håller sig inom rimliga gränser. Bolagsstyrning handlar om att göra vad man kan för att påverka de stora företagen i positiv riktning.
Tack vare det kapital vi förvaltar åt våra kunder är Folksam en tung investerare i många stora företag. Därigenom kan vi aktivt bidra till beslut som bidrar till ett bättre samhälle. Vi påverkar på många sätt; genom möten, brev, på bolagsstämmor och genom att föra en aktiv dialog för konstruktiva förändringar.
Prisad hållbarhetsredovisning
Nyhetstjänsten Responsible Investor (RI) har specialiserat sig på rapportering av ansvarsfulla investeringar och hållbarhet inom finansbranschen. Årligen granskar de mer än 1 000 företag och utser de bolag som gör ett bra arbete med ansvarsfulla investeringar på RI Reporting Awards.
Vid RI Reporting Award 2014 vann Folksam i kategorin bästa rapport av stor pensionsfond tillsammans med Nederländska ABP. I juryns motivering fick vi bland annat beröm för transparens och tydlighet i redovisningen av våra investeringar.
Därför arbetar vi med ansvarsfulla investeringar
Våra etiska placeringskriterier bygger på vad våra kunder tycker är viktigt och ligger i linje med Folksams vision om ett hållbart samhälle.
Vilka är vi





Placeringskriterier
Folksam investerar inte i företag som producerar tobak eller tobaksprodukter. Inte heller investerar vi i företag som producerar eller utvecklar så kallade illegala vapen. Med andra ord sådana vapen som inte är förenliga med internationella konventioner och riktlinjer, exempelvis antipersonella landminor samt kemiska och biologiska vapen. Sedan 2008 – och den då nya internationella konventionen mot klustervapen – investerar vi inte heller i företag som har koppling till klustervapen.
2010 uteslöt vi även alla bolag med koppling till kärnvapen trots att det saknas en formell konvention om dessa vapen. Användningen av kärnvapen står dock i strid mot grundläggande mänskliga rättigheter och skulle orsaka stort mänskligt lidande.
Påverkande kriterier
Miljö
För Folksam är det viktigt att de företag vi investerar i tar ansvar för miljön. Vi ställer även krav på bolagen för att de ska bli bättre.
Läs mer om våra kriterier för miljö
Mänskliga rättigheter
Vi vill att de anställda i företagen vi investerar i ska ha rimliga arbetsvillkor. Detsamma gäller de anställda hos deras leverantörer.
Läs om våra kriterium för mänskliga rättigheter
Korruption
Korruption - i form av mutor och bestickningar - är vanligt i många länder. Det betyder inte att det är okej att använda sig av det som affärsmetod.
Uteslutande kriterium
Tobak
Vi investerar inte i företag som producerar tobak eller tobaksprodukter.
Uteslutna företag och utvärdering
Uteslutna företag
Lista över uteslutna företag.
Betyg och screening
Läs mer om hur vi undersöker och utvärderar bolagens arbete med ansvarsfullt företagande.
Bra miljöval
Med positiva kriterier avser vi investeringar som görs i bolag som vi bedömer att vi kan påverka till att bli bättre. Vi är övertygade om att företag som tar ansvar för miljö och mänskliga rättigheter är mer lönsamma på sikt. Genom våra kriterier miljö, mänskliga rättigheter samt korruption gör vi därför vårt bästa för att påverka de företag vi investerar i att ta ansvar.
Läs mer om vårt påverkansarbete genom att klicka på respektive område.
I detta dokument framgår vilka bolag som Folksam Sak har innehav i.
Påverkan
Det innebär att hela det förvaltade kapitalet omfattas av våra etiska placeringskriterier och bolagsstyrning. Här berättar vi lite om vad det är vi gör för att påverka de företag vi investerar i att ta ett större ansvar för världen.
Dialog med svenska företag
Folksam träffar regelbundet samtliga svenska bolag som vi äger aktier i. Vi låter det aldrig gå mer än 2 år mellan mötena. Vi tar direkt kontakt med företag om de av olika anledningar hamnar i trubbel.
Dialog med utländska företag
Sedan 2005 röstar vi även på utländska bolagsstämmor. Vi tar bland annat ställning för förslag som innebär att företagen respekterar mänskliga rättigheter och skyddar miljön.
Samarbeten
Folksam samarbetar både inom Sverige och inom Norden men ibland också med partner från andra delar av världen.
Grupptalan
Under 2008 tog avdelningen för Ansvarsfullt ägande över arbetet med Folksams amerikanska grupptalansmål – så kallade class actions. Det arbetet resulterar årligen i att Folksam får in en eller ett par miljoner kronor.
Extern bolagsstyrning
Folksam är en av de största institutionella ägarna på den svenska börsen. Som ägare försöker vi aktivt påverka bolagen i enlighet med vår vision och våra etiska regler. Allt med syftet att öka mervärdet för våra kunder. Vi tror att en aktiv bolagsstyrning ger en ökad avkastning och bidrar till en långsiktigt god utveckling av kapitalmarknaden.
Rapporter
Folksams index för ansvarsfullt företagande
Folksams index för ansvarsfullt företagande är den första studie som gjorts över de svenska börsföretagens offentligt redovisade arbete med miljö och mänskliga rättigheter.
Folksams Index för ansvarsfullt företagande
Vi bedriver en del av vår påverkan på börsbolagen genom att närvara och rösta på bolagens årsstämmor. Nedan finner ni en sammanställning av de frågor vi ställde, och svar vi fick, från respektive års bolagsstämmor.
Hållbarhetsredovisningen speglar resultatet och verksamheten i sin helhet – ekonomiskt, ekologiskt och socialt. Här hittar du Folksams senaste Hållbarhetsredovisning.
Folksams hållbarhetsredovisning
Äldre rapporter
I Folksams Klimatindex granskar vi klimatarbetet i 41 svenska företag
Vi har granskat och betygsatt jämställdheten i 240 svenskregistrerade börsföretag. Betyget bygger på könsfördelningen i styrelse, ledningsgrupp och alla anställda.
En ny undersökning från Folksam visar att kvinnliga ledamöter i Sveriges största börsbolag i genomsnitt har högre utbildning än manliga.
En kartläggning av hur bolagen på den nordiska börsen OMX:s listor - Large, Medium och Small Cap - uppfyller Folksams checklista för ersättningsprogram.
Ställ en fråga
