Forskning med mål att rädda liv

Folksam föddes ur en idé om att man tillsammans kan göra världen bättre. Vår trafikforsknings huvudmål är att spara liv och ge en säkrare trafik.

Våra forskare presenterar fakta om bilmodellers krocksäkerhet, studerar olyckor och dokumenterar inblandade bilar. Vi granskar också nya bilmodeller enligt våra säkerhets- och miljökrav. Om alla valde bil från vår lista skulle minst 30 liv sparas varje år - och 400 slippa invalidiserade skador.

Tillsammans gör vi trafiken säkrare

Vi hanterar fler än 50.000 trafikskador varje år. Därför vet vi också hur skador uppstår, hur de kan undvikas och hur följderna kan lindras. Vår trafikforskning leder till färre trafikskador, mindre lidande och lägre kostnader för dig och för oss. Risken att dö i trafiken har i de modernaste bilarna minskat med 80 procent, jämfört med bilar från tidigt åttiotal. Risken att bli invalidiserad har minskat med 25 procent.

Genom att ha bilen försäkrad hos oss bidrar du till en säkrare trafik. Fem kronor av din bilförsäkring går nämligen till vår trafikforskning. Vi vet vilka bilar som är säkrast och du får ett lägre pris på försäkringen om du har en säker bil.

Nedan kan du ta del av vår trafikforskning och hur vi bidrar till att göra Sveriges vägar tryggare.

Våra forskare presenterar fakta om bilmodellers krocksäkerhet. Vi har studerat olyckor, dokumenterat alla inblandade bilar och hur personerna inuti dem klarat sig. Eller inte klarat sig. Vi har dessutom kompletterat med resultat från krocktester. Här hittar du de senaste resultaten.

Hur säker är bilen?

Vår lista innehåller alla årets bilmodeller som är både trafiksäkra och miljömässigt hållbara. Alla bilar i listan uppfyller våra krav – men de bilar vi bedömt som klassledande och extra säkra rekommenderar vi också som ett Bra val när du ska köpa ny bil.

Rekommenderade bilar

Folksam har forskat om trafiksäkerhet i mer än 30 år. Här har vi samlat information, tips och råd från våra trafikforskare om hur du och familjen håller er säkra i trafiken.

Bilsäkerhet

Vad är egentligen skillnaden mellan 5 och 8 mm i mönsterdjup på däcken? Vad händer i höghastighetskrock mellan liten och stor bil? Och varför är det viktigt att lasta bilen rätt? Se svaren själv i våra krockfilmer.

Våra krockfilmer