Så sparar Mikaela

Mikaela Mäkinen är inte bara student och butiksbiträde – hon gör samtidigt världen lite bättre och mer hållbar.

Och det tack vare att hon pensionssparar via Folksam.
– Jag visste att Folksam var ett tryggt kundägt bolag – men att de samtidigt som de arbetar för att få min pension att växa också arbetar hårt för en mer hållbar framtid var en glädjande nyhet, säger 24-åriga Mikaela.

I Västerås bor Mikaela Mäkinen med sin sambo och hunden Ebbot, tre år. Samtidigt som hon arbetar som butiksbiträde har hon studerat och efter sommaren är det dags för henne att pröva sina vingar inom internationell marknadsföring.

Med hunden blev det mer verkligt

Trots att Mikaela bara hunnit med att fylla 24 år så har hon och hennes kompisar länge pratat om långsiktigt sparande och pension. Men det var inte förrän Mikaela skaffade hund som det hela blev mer verklighet. – Ja, det började faktiskt med att jag skaffade hund. Uppfödaren hade ett samarbete med Folksam när det gäller försäkringen av Ebbot som följde med den första tiden. När jag sedan skulle förlänga så blev det att jag stannade kvar hos Folksam.

Mikaela Mäkinen

  • Ålder: 24 år
    Bor: Västerås Familj: Sambo och hund
    Familj: Sambo och hund
    Yrke: Butiksbiträde på Myrorna
Jag visste att Folksam var ett tryggt kundägt bolag Mikaela Mäkinen, 24 år.

Dags för bilförsäkring

När det sedan var dags för Mikaela att teckna en bilförsäkring var valet självklart, men rådgivaren som Mikaela pratade med fick henne även att reflektera över sitt långsiktiga sparande.

– När jag sökte efter hundförsäkring så kikade jag på Folksams hemsida och där stod det mycket om sparande och pension. Jag visste inte att de även arbetade med det. Men när jag pratade med rådgivaren hos Folksam så frågade han lite om sparande och så. Han nämnde att man kunde få gratis rådgivning angående sitt långsiktiga sparande och var otroligt pedagogisk och bra, säger Mikaela och fortsätter:

– Jag har länge funderat på att skaffa mig ett mer långsiktigt sparande. Redan när jag var 18 år så pratade jag med både mina föräldrar och mina kompisar om det. Men jag är lite dålig på att ta tag i saker så det har bara funnits där som ett lite dåligt samvete tills nu, säger Mikaela.

En miljon svenskar sparar redan i Folksam

Hos Folksam sparar redan i dag fler än en miljon svenskar till sin pension. Folksam erbjuder sparande som passar alla – både för dem som vill välja fonder själva och för dem som vill ha hjälp med trygga placeringar som förvaltas av Folksam.

– Jag fick otroligt bra hjälp och det var så enkelt att se hur sparandet kunde generera mycket pengar längre fram med hjälp av deras räknesnurra på hemsidan. Tidigare har jag haft sparande, men inte så långsiktigt som när man blir gammal. Och i det sparande jag hade var det så enkelt att ta ut pengar då och då och plötsligt var hela besparingen borta, säger Mikaela.
Du var alltså Folksamkund sedan tidigare, och nu även när det gäller pensionen. Vad var det som avgjorde ditt val?
– Jag gillar tanken att ha allt samlat, det är också enkelt och man får en bra koll på allt. Speciellt om man är som jag som annars inte har så bra koll, då är det bättre att samla allt på samma ställe. Sedan var deras bemötande väldigt trevligt och de förklarade allt och kunde svara på mina funderingar. Det känns lite som att jag glidit in hos Folksam utan att egentligen planerat det, men jag är fullkomligt nöjd.

Det är aldrig för sent att börja med ditt långsiktiga sparande, men det är extra viktigt att börja att pensionsspara tidigt i livet. Om man studerar eller kanske har små barn kanske man inte kan sätta av så mycket, men även en liten summa varje månad kan med tiden växa till ett stort belopp.
Jag har börjat att spara lite smått just nu, så att jag kan få ut 80-100 procent av min nuvarande lön när jag går i pension. Mikaela Mäkinen, 24 år.
Och det är precis vad Mikaela nu har gjort.
– Jag har börjat att spara lite smått just nu, så att jag kan få ut 80-100 procent av min nuvarande lön när jag går i pension. Det var när jag fick upp ögonen för vad jag skulle få för tjänstepension som jag insåg att lite pengar i dag kan göra stor skillnad i framtiden.
– Man vill ju ha lite pengar att röra sig med när man är pensionär. Har man jobbat och slitit hela livet vill man ju kunna ha det bra när man får semester hela tiden, skrattar Mikaela. Och alla vet ju att det inte är billigt att ha semester så det gäller att spara själv…

Okej, när det gäller sparande till pension i Folksam så kan man välja kapitalförsäkring med fondförvaltning eller med traditionell förvaltning. Hur tänkte du där?
– Jag vet om att jag inte kommer att vara speciellt aktiv, jag känner ju mig själv, och därför blev jag rekommenderad att satsa på en traditionell kapitalsparförsäkring. Det var ett väldigt enkelt upplägg och det är ett sparande med liten risk.

Mikaela Mäkinens sätt att ta tag i pensionssparandet redan vid tidig ålder verkar nu få ringar på vattnet i hennes närmaste omgivning.

– Min sambo har också funderat på att börja spara långsiktigt och han kommer nog till skott nu när jag har börjat. Direkt när jag hade startat pensionssparandet så skrev jag till mina kompisar och mina systrar om det, för en gångs skull så var jag först i min omgivning och jag är övertygad om att fler kommer följa mitt exempel, säger Mikaela med ett leende.
För en gångs skull så var jag först i min omgivning och jag är övertygad om att fler kommer följa mitt exempel! Mikaela Mäkinen, 24 år.
Emelie Westholm, Folksams chef för ansvarsfullt ägande

Ett kundägt och hållbart bolag

Alla pengar som kunderna sparar via Folksam investeras på ett hållbart sätt, där särskild hänsyn tas till miljöansvar, mänskliga rättigheter och mot korruption.

Totalt förvaltar Folksam runt 183 miljarder kronor och med ett ägande kommer också ett ansvar.
– Vi är övertygade om att vi som aktiva och ansvarsfulla ägare har möjlighet att bidra till att företag blir mer hållbara och på så sätt bidra till en mer hållbar värld, säger Emilie Westholm, chef för ansvarsfullt ägande på Folksam.

Folksam ägs av sina kunder. Istället för att dela ut vinsten till aktieägarna går den tillbaka till kunderna i form av återbäring, premiesänkningar och bättre service, tjänster och erbjudanden.
Vi är övertygade om att vi som aktiva och ansvarsfulla ägare har möjlighet att bidra till att företag blir mer hållbara och på så sätt bidra till en mer hållbar värld. Emilie Westholm, chef för ansvarsfullt ägande.

Ett kundägt bolag

Som kundägt bolag är det Folksams drygt fyra miljoner kunder som leder till beslut på bolagsstämman. Det betyder att Folksam inte delar ut bonusar till sin ledning och att Folksam engagerar sig i det som du, jag och alla andra kunder bryr oss om. Miljö och trafiksäkerhet är därför områden som prioriteras, liksom hållbarhet.
– Jag visste att Folksam är ett kundägt bolag, och det är otroligt skönt tycker jag. Jag visste däremot inte hur mycket Folksam faktiskt arbetar med hållbarhet och miljö, säger Mikaela Mäkinen.

Hållbarhet och kompensation

Inte nog med att Folksam arbetar med att investera alla sparande kunders pengar på ett hållbart sätt, de klimatkompenserar hela sin verksamhet och planterar varje år så många träd som krävs för att klimatkompensera företagets årliga koldioxidutsläpp.
– Mitt val känns bara ännu bättre nu när jag fått upp ögonen för deras arbete med hållbarhet. Jag gillar företag som lyfter tänket om miljön. Att jag inte visste det tidigare gör bara att valet känns ännu mer givet och bra.

– Annars känns det som att det är jättevanligt att företag slår på stora trumman för att visa hur bra de är när det kommer till miljön. Folksams arbete – i skymundan – känns verkligen genuint och äkta, förklarar Mikaela.

Mikaelas sparande mot en trygg och stabil ekonomi på ålderns höst har precis börjat. Och det med en äkta känsla av att hon gjort rätt val genom att börja sin pensionsresa med Folksam.

– Jag är inte uppfödd med Folksam utan jag blev kund tack vare hunden Ebbot – så det är tack vare hunden som jag nu sparar och kan leva bra när det är dags för pensionen, avslutar Mikaela Mäkinen.