Kapitalförsäkring

Med eller utan garanti

Börja spara
Kapitalförsäkring med och utan garanti är ett sparande som ger dig möjlighet till god avkastning. Du väljer själv hur dina pengar ska placeras – med eller utan garanti, eller kanske både och. När du bestämt ditt upplägg sköter våra förvaltare resten.
 • Kombinerar tryggt sparande med garanti och fondsparande med risk
 • Folksam sköter förvaltningen åt dig
 • Ingen inkomstskatt på ditt sparande

Förköpsinformation Kapitalförsäkring med och utan garanti

Faktablad Kapitalförsäkring med och utan garanti

När du sparar i vår kapitalförsäkring med och utan garanti kombinerar du det bästa av två världar. Garantin innebär att du är garanterad ett visst belopp och när du sparar utan garanti har du möjlighet till högre avkastning.

Du kan låta oss ta hand om förvaltningen – eller välja inriktning själv och placera mer pengar utan garanti eller med garanti.

Med och utan garanti — vad innebär det?

 • Med garanti
  Folksam står för den finansiella risken i ditt sparande oavsett hur det går på börsen. Ditt sparande utvecklas med en garantiränta vilket ger dig trygghet. Om vi dessutom får en bättre avkastning på kapitalet kan du få ta del av överskottet i försäkringen. Överskottet är dock inte garanterat.
 • Utan garanti
  Dina pengar placeras i värdepapper med högre finansiell risk. Det ger dig möjlighet till en bättre avkastning på ditt pensionssparande.
 • Både med och utan garanti
  Du kan kombinera de båda sparformerna genom att placera en del av kapitalet med garanti och en del utan garanti. Du kan justera risknivån i ditt sparande genom att ändra fördelningen mellan de båda delarna. Och har du under en tid haft en uppgång i placeringen utan garanti, kan du lägga över vinsten i den garanterade delen.

Kapitalförsäkring med eller utan garanti

Det finns många fördelar med att spara i en kapitalförsäkring med och utan garanti. Om du vill veta fler detaljer, läs under Villkor och information.

I kapitalförsäkringen med eller utan garanti förvaltas kapitalet av oss på Folksam. Målet är att uppnå högsta möjliga avkastning med den risknivå som gäller. Du kan placera kapitalet i både med och utan garanti och därmed bestämma hur stor risk du vill ha på ditt sparande.

Till skillnad från en pensionsförsäkring så är du inte låst i en kapitalförsäkring. Du styr själv över när och hur du vill ta ut den. Som ett engångsbelopp, eller före pensionen.

Du bestämmer fritt över ditt sparande. Du tecknar alltid avtalet på minst fem år men kan ta ut pengarna tidigare (återköp) mot att du betalar en avgift.

Med en kapitalförsäkring betalar du ingen inkomstskatt när du tar ut pengarna.

Du kan teckna ett återbetalningsskydd som innebär dina sparpengar betalas ut till dina förmånstagare om du skulle avlida. Det kan vara personer inom familjen men även andra som du själv väljer.

Om du inte väljer återbetalningsskydd så fördelas dina sparade pengar som så kallad arvsvinst på övriga försäkringstagare i kollektivet. Skyddet kostar inget extra, men utan återbetalningsskydd blir ditt egna sparande något högre.

Det är du som äger Folksam, tillsammans med våra andra kunder – eftersom vi är ett ömsesidigt, kundägt bolag.

Det gör att vi är på din sida. Varje gång vi möter en kund, möter vi också en ägare och därför bryr vi oss om det du bryr dig om. Vi har inga ägarintressen och styrs inte heller av kortsiktiga vinstintressen.

Vi delar dessutom inte ut bonusar till ledningsgruppen utan vinsten används för att göra det ännu bättre att vara kund hos oss.

Du väljer själv hur tryggt sparande du vill ha för valfria delar av ditt sparande. När du valt upplägg sköter våra professionella förvaltare om resten.

Avkastning med och utan garanti

Avkastningen i del med och i del utan garanti.
Publiceringsdatum: 2018-08-06

Inom parentes anges värdet för tjänstepensionsförsäkring.

Avkastning Del med garanti Del utan garanti
Avkastning senaste månaden (juli) 0,13% (0,13%) 1,20% (1,20%)
Avkastning sedan årsskiftet 2,66% (2,65%) 6,76% (6,76%)
Avkastning senaste 12 månadsperioden 4,16% (4,15%) 10,90% (10,89%)
Avkastning senaste fem åren (2013-2017) 4,27% (4,27%) 9,96% (9,97%)
Aktuell garantiränta 1,30%  
Här kan du ladda hem försäkringsvillkor för våra kapitalförsäkringar.

Hämta villkor

Här kan du läsa i detalj vad som gäller för kapitalförsäkring med och utan garanti.

Försäkringsvillkor 706 Kapitalförsäkring med och utan garanti

Faktablad Kapitalförsäkring med och utan garanti

Förköpsinformation

Här kan du hämta den senaste versionen av aktuell förköpsinformation för kapitalförsäkring med och utan garanti.

Förköpsinformation Kapitalförsäkring med och utan garanti

Om du har frågor om din pension och dina val, är du välkommen att kontakta våra certifierade rådgivare. De hjälper dig att få ett långsiktigt sparande – utifrån den trygghet och risknivå du önskar. Du kan också få hjälp med att flytta din pension till Folksam.

Om du redan har pensionsförsäkringar som du vill flytta till Folksam så hjälper vi dig att flytta dem. Om du vill flytta din tjänstepension till Folksam måste försäkringstagaren godkänna att försäkringen flyttas.

Boka en kostnadsfri rådgivning

Det är enkelt att boka en rådgivning. Fyll bara i ditt namn, telefonnummer och personnummer så kontaktar vi dig. Välkommen!

Håll koll på dina försäkringar via Mina sidor

På Mina sidor kan du följa hur dina försäkringar utvecklas. Välkommen att logga in!

Logga in på Mina sidor

Få koll på din totala pension

På minpension.se får du en helhetsbild av din totala pension, även den allmänna från staten.

Koll på pensionen med minpension.se