Det här betyder Spargapet

 • Män och kvinnor sparar i genomsnitt lika stor andel av sin inkomst – tio procent
 • Men män jobbar mer heltid, tar ut mindre föräldraledighet och tjänar mer
 • Så efter 40 års sparande har män i genomsnitt sparat 400 000 kronor mer än kvinnor – 600 kronor per månad
 • Skillnaden är Spargapet – och det är dags att stänga det

Så funkar Spargapet

Hur stänger vi Spargapet?

Med samma engagemang i sin egen framtid får alltså män i slutändan bättre ”betalt”. Kvinnor hamnar efter när de föder barn, jobbar deltid, tar ut mer föräldraledighet, vabbar mer och oftare än män arbetar i yrken med lägre lön.

Det är precis samma struktur som gör att män oftast får högre pension än kvinnor.

Den här orättvisan går inte att ändra över en natt. Men genom att öka medvetenheten om Spargapet och hur livsval och yrkesval påverkar ekonomin över tid kan vi förhoppningsvis skapa en mer jämställd arbetsmarknad och en mer jämställd pension.

Upprätthåll jämställdheten

En av de stora orsakerna till den ojämlika slutpensionen är en ojämn fördelning i och utanför arbetslivet.

Se till att ta ett jämställt ansvar för familj och barn. Det har en stor påverkan på inkomst och pension hur mycket och hur länge du jobbar.

Starta ett kompensationssparande

Starta ett kompensationssparande om din partner jobbar deltid, vabbar mer och tar större del av föräldraledigheten.

Se till att den ekonomiska situationen är jämställd för båda, inte bara nu men även på lång sikt. Skriv sparandet som enskild egendom så att det inte delas upp vid eventuell skilsmässa.

Kompensera för Spargapet – ring oss!

0771-950 950

Öppet 07.30–17.00

Eller så kontaktar vi dig

Spara regelbundet

Om du inte redan gör det, är det hög tid att börja. Och du som redan sparar – se om du kan spara lite mer.

Ett tips är att starta ett privat månadssparande som kompletterar pengar du får från din arbetsgivare (tjänstepension) och från staten (allmänna pensionen).

Du som redan sparar - sätt in lite extra pengar för att motverka Spargapet. Tänk på eventuell deltid, föräldraledighet och vab.

Du kan räkna på vad du kan få ut när du går i pension här.

Ring oss – starta ett långsiktigt sparande

0771-950 950

Öppet 07.30–17.00

Eller så kontaktar vi dig

Spara ännu smartare

Det är en sak att överföra pengar till ett sparande per månad – en annan att ta kontrollen.

Många är inte tillräckligt intresserade för att ta reda på om sparandet har bra avkastning, är tryggt och har låga avgifter. Gör det, läs på, ställ rätt frågor och ta kontroll över ditt sparande.

Din trygghet, avkastning och avgift hos oss

Vårt erbjudande – Privatpension kapitalförsäkring – är till dig som vill spara långsiktigt till din pension är ett enkelt och tryggt sparande där vi förvaltar pengarna åt dig. Det har dessutom ett fördelaktigt pris för dig som sparar länge.

 • Vi gör det enkelt eftersom vi förvaltar pengarna åt dig
 • Vi garanterar dig ett visst belopp oavsett hur marknaden utvecklas
 • Du har flera möjligheter när det är dags att ta ut pensionen. Vi hjälper dig att se vad som passar dig
 • Vi är helt öppna med våra avgifter – när du pensionssparar i Privatpension betalar du 250 kronor per år plus 0,5 procent av försäkringskapitalet per år

Privatpension är en kapitalförsäkring med traditionell förvaltning. Kapitalet beskattas varje år så du behöver inte betala skatt när pengarna betalas ut. Förvaltningsavgiften som du betalar till Folksam är för närvarande 0,07 % av förvaltat kapital per år och den genomsnittliga totalavkastningen 2014-2018 är 5,6 procent.


Kontakta oss – eller något annat sparandeföretag

Det viktigaste är att du agerar. Nu är alltid bättre än senare.

Vi kan självklart ge dig råd och vägledning om hur du minimerar Spargapet – här kan du kontakta oss, eller så ringer vi dig.

Men det viktigaste är att du pratar med kunniga sparandeexperter och sätter igång direkt – så att du redan nu börjar göra skillnaderna mindre – och stänger Spargapet.

Ring oss – vi hjälper dig!

0771-950 950

Öppet 07.30–17.00

Eller så kontaktar vi dig

Stäng spargapet!

Varmt välkommen till oss

Om du är har frågor om hur du kan lägga upp ditt sparande – eller om du är redo att sätta igång direkt – fyll i dina uppgifter här nedan och välj om du vill bli uppringd, bli kontaktad genom e-post eller kanske ordna ett personligt möte där vi går igenom dina behov ordentligt.

Tillsammans kommer vi fram till ett långsiktigt sparande som passar just dig – utifrån den trygghet och risknivå du vill ha. Om du redan har pensionsförsäkringar som du vill flytta till Folksam så hjälper vi dig att flytta dem. Alla våra rådgivare är självklart certifierade och vana att hjälpa människor att trygga sin framtid.

Vad tycker du om Spargapet?

Att vi inte kommit längre när det gäller jämställdheten är en vanlig reaktion när vi frågar kvinnor vad de tycker om Spargapet. Vad tycker du?

Så sparar vi

Du, jag och alla svenskar

"Så sparar svenskarna" är en undersökning vi gjort tillsammans med Kantar Sifo för att ta reda på attityder och beteenden när det gäller långsiktigt sparande i Sverige.

Vi ville se vilka skillnader som finns mellan olika grupper i samhället. Genom att sprida kunskap om resultatet vill vi få fler att spara långsiktigt i livets alla skeden och värna om jämställdheten i samhället.

Läs hela rapporten här

Några insikter om svenskarnas sparande

 • Kvinnor är mer oroliga för sina möjligheter att klara oförutsedda ekonomiska utgifter på både kort och lång sikt
 • Hälften av kvinnorna oroar sig för sin ekonomiska situation som pensionärer
 • Varannan kvinna önskar att de kunde spara mer, men två av tre upplever att de inte har möjlighet att göra det
 • Det är stora skillnader mellan hur mycket män och kvinnor kan spara beroende på var i landet man bor
 • Störst skillnad mellan hur mycket män och kvinnor sparar finns i norra Mellansverige där det skiljer nästan en miljon på 40 års sikt
 • I Stockholm är spargapet minst – där skiljer det 130 000 kronor på 40 år
Kvinnor är mer oroliga för sin möjligheter att klara oförutsedda ekonomiska utgifter Insikt ur undersökningen 'Så sparar Svenskarna'.
Vår förhoppning är att fler ska ha ett eget, långsiktigt sparande och kunna ta de beslut man vill i livet utan att känna ekonomisk oro.

Liten sparskola

Vad händer om jag snabbt behöver pengar?

Är pengarna du sparar inlåsta tills de börjar betalas ut? Det halvenkla svaret är ”nja”.

Ju mer pengar du har sparat desto större blir effekten av avkastningen.

Effekten kallas ränta på ränta och är det som gör att pengar växer snabbare ju mer pengar du har. Om du är inne och tar av ditt kapital så gör du det svårare för dig själv i framtiden.

Enkelt uttryckt: då finns det mindre pengar att betala ut till dig när du går i pension.

Men - som en extra trygghet går det ändå att ta ut pengar tidigare om det verkligen behövs, då mot en avgift som minskar ju längre du redan sparat.
Ju mer pengar du har sparat desto större blir effekten av avkastningen Varför spara långsiktigt?
Vi kan få dina pengar att växa och hjälper dig på det sätt som passar bäst. Prata med oss via telefon, delad datorskärm eller träffa en av våra certifierade rådgivare.

Så sparar du hos oss

Vad vill du spara till?

Hos oss sparar 1,3 miljoner svenskar till sin pension – vi har sparande som passar alla. Vi kan sköta allt åt dig – eller så väljer du själv ur ett brett utbud av utvalda fonder.

Dessutom är vi kundägda och styrs inte av kortsiktiga ägar- eller vinstintressen – och vi delar heller inte ut bonusar till chefer. Allt överskott går tillbaka till verksamheten eller kommer våra kunder till del i form av återbäring.

Flytta ditt sparande till oss

Vill du ha tryggheten som det innebär att ha dina pensionspengar placerade i ett stabilt och kundägt bolag? Flytta dina pensionspengar till oss! Vi hjälper dig med flytten och tar fram ett sparande som passar just dig.

Vi jobbar för att du ska få ett ännu bättre pensionssparande

För att fler ska pensionsspara mer, vill vi att staten ska matcha det egna sparandet med 20 procent – upp till 12.000 kronor per år.
Vi jobbar för din pension