Byt till ett nytt privat pensionssparande

— slipp betala skatt två gånger

Publiceringsdatum: 2016-01-01

OBS! Har du redan åtgärdat ditt pensionssparande under 2015 kommer du inte att bli dubbelbeskattad.

Avdraget du kan göra i ditt privata pensionssparande har nu tagits bort. Avdraget för år 2015 var på 1 800 kronor men har sedan årsskiftet 2015/2016 upphört. För att undvika att beskattas två gånger bör du byta till ett nytt pensionssparande. Vi kan nu erbjuda dig en ny sparform.

Pensionsspara i en kapitalförsäkring

Byt till en kapitalförsäkring som liknar den sparform du har idag. Med en kapitalförsäkring är sparandet inte avdragsgillt men du slipper betala inkomstskatt när du ska ta ut dina pensionspengar.

Det finns ingen övre beloppsgräns på hur mycket du kan spara och du väljer själv när och hur du vill att pengarna ska betalas ut.

Du kan läsa mer om våra kapitalförsäkringar här:

Kapitalförsäkring med traditionell förvaltning

Kapitalförsäkring med fondförvaltning

Byt sparform på Mina sidor

Det är enkelt att byta sparform. Logga in på mina sidor med valfri e-legitimation (till exempel BankID). Där ser du också vilket privat pensionssparande du har idag hos oss och kan välja ett nytt sparande.

Logga in på Mina sidor

Vanliga frågor och svar

Här har vi samlat de vanligaste frågorna vi fått från våra kunder i samband med att vi erbjuder nytt pensionssparande.

Hittar du inte svaret på din fråga? Du är välkommen att kontakta oss på 0771-950 950.

Du behöver byta till en sparform som inte beskattas vid uttagen. Du kan enkelt logga in på Mina sidor och göra ändringar själv.

Ditt hittills sparade pensionskapital kommer att fortsätta förvaltas utan förändringar, och satte du in 1 800 kr där under 2015 kommer du att kunna dra av för hela beloppet i 2016 års deklaration.

De val du gjort gällande återbetalningsskydd och förmånstagare fortsätter att gälla. Observera att ytterligare inbetalningar efter år 2015 kommer att beskattas två gånger.

Om du inte gör någonting kommer du att få betala extra mycket skatt på dina framtida pensionsinsättningar helt i onödan. Det blir dubbel beskattning där både dina insättningar (som du betalar skatt för genom inkomstskatten) och dina utbetalningar beskattas.

Du som helt saknar pensionsrätt i din anställning och bara har rätt till allmän pension får göra avdrag med 1 800 kronor plus ett tillägg med 35 procent av din inkomst som anställd. Tillägget kan uppgå till högst 445 000 kronor.

Varken investeringssparkonto (ISK) eller kapitalförsäkring är avdragsgilla i deklarationen men båda fria från inkomstskatt vid utbetalning. Kapitalförsäkring är anpassad såsom en "extra pension" med månatlig utbetalning enligt dina önskemål som kund, denna funktion finns inte i ISK.

Många kunder efterlyser trygghet och garantier. Folksam har en traditionell försäkring med återbäringsränta (4 %). Den traditionella förvaltningen med utjämnad återbäring och garantifinns inte som alternativ i ISK. Vi lever allt längre och önskar kanske pensionsutbetalning i 20, 30, 40 år — detta är fullt möjligt att åstadkomma i en kapitalförsäkring men inte i ISK.

Sammanfattningsvis kan ISK vara en bra sparform för många men den är inte anpassad för pensionssparande med månadsutbetalningar under valfritt antal år.