Flytta din pension

Funderar du på att flytta din pension till Folksam? Oavsett om du vill ha trygghet i ett traditionellt sparande eller möjlighet till högre avkastning i fonder kan du känna dig trygg hos oss.

Hos oss får du en personlig rådgivare som ger dig goda råd om ditt pensionssparande och som dessutom hjälper dig med flytten.
Förutom att du får en bra överblick på ditt sparande och sparar i ett kundägt bolag finns det flera fördelar för dig med sparandet du kan välja.

Kapitalförsäkring traditionell

Det finns många fördelar med att spara i en så kallad traditionell försäkring. Det är ett tryggt och enkelt sparande där du kan lugnt luta dig tillbaka. Vi gör jobbet åt dig.

Folksam är ett bolag med stark ekonomi. Det betyder att vi kan uppfylla våra åtaganden mot våra sparare.

Om du sparar i vår traditionella pensionsförsäkring som har premiegaranti får du alltid minst dina insatta pengar tillbaka när du går i pension – även om värdet på försäkringen minskat. Det är en trygghet för dig.

Vi sköter placeringarna och förvaltar dina pensionspengar för att ge dig en långsiktigt god avkastning.

Premiegaranti – exempel vid utbetalning

Totalbelopp inbetalt i premier genom åren: 100.000 kronor
Försäkringens värde (pensionskapital): 90.000 kronor

Här slutar värdet vid pension på ett lägre belopp än de faktiskt inbetalade premierna. Då tillämpas premiegarantin och det inbetalade beloppet på 100.000 kronor betalas ut ändå.

Om värdeutvecklingen i stället varit gynnsam under åren fram till pensioneringen och försäkringen är värd mer än det inbetalda beloppet, så tillämpar vi i stället en plusgaranti så att du får ta del av den goda utvecklingen.

Plusgaranti – exempel vid utbetalning

Totalbelopp inbetalt i premier genom åren: 100.000 kronor
Försäkringens värde (pensionskapital): 200.000 kronor

Här slutar värdet vid pension på det dubbla beloppet jämfört med de faktiskt inbetalade premierna. Då tillämpas plusgarantin vilket innebär att vi beräknar garanterat pensionsbelopp på 80 procent av pensionskapitalet – i detta fall 160.000 kronor.

Aktuella ekonomiska nyckeltal

Du som är kund ska veta vad du betalar för. Våra avgifter ska vara rättvisa och enkla att förstå. Du ska inte överraskas av konstiga tillägg eller avdrag utan kostnaden ska vara rimlig och inte äta upp det förvaltade beloppet.

Vi har flertalet gånger utsetts som bäst i branschen av Söderberg & Partners, en av Sveriges ledande finans- och försäkringsförmedlare, de senaste åren.  

Vi har ett mycket stort utbud av fonder med pressade förvaltningsavgifter. Dessutom ställer vi höga krav på företag som vi placerar pengar i.

Bli kund i ett erkänt skickligt pensionsbolag, du med.

Kapitalförsäkring fond

Vill du bestämma själv över hur dina sparpengar ska placeras är ett fondsparande ett smart val. Fördelen med att du fondsparar hos oss är att det passar både dig som är van såväl som ny på fondsparande,

Tack vare att vi inte har något eget fondbolag är vi fria att välja bland de bästa fonderna inom varje område. Friheten gör oss oberoende att välja ut högpresterande fonder och välja bort fonder som inte håller måttet över tid.

Det är viktigt att du som är kund hos oss vet vad du betalar för. Våra avgifter ska vara rättvisa och enkla att förstå. Avgiften ska ge dig en fondförsäkring av hög kvalitet, men också hjälp att hitta rätt fonder anpassade för dina behov.

Det är viktigt att du som vill, ska kunna byta fonder ofta utan onödiga kostnader. På Mina sidor på folksam.se kan du byta fonder hur ofta du vill utan att betala någon köp-, sälj- eller växlingsavgift.

Logga in på Mina sidor

I vår guidning gör vi en första gallring för att göra det lättare för dig att välja fonder. Låga avgifter, hållbara fonder, eller marknadsledande fonder? Vi visar och du väljer. Oavsett vad du väljer ska du alltid ha de bästa alternativen på marknaden att välja mellan.

Om du inte vill bevaka dina fonder själv, kan vi erbjuda Fondportföljer. Du väljer antingen en fond som sprider sig på alla tillgångsklasser eller en fond som läser av börsklimatet genom trender och systematiskt växlar helt eller delvis mellan aktie- och räntefonder.

Du ska känna dig trygg med att vi noggrant har granskat fonderna i vårt utbud. Vi erbjuder ett kvalitetssäkrat guidat fondutbud. Det innebär att vi följer upp varje fond i sin fondkategori och ser hur den presterar i förhållande till likvärdiga fonder.

Om en fond inte presterar enligt förväntan över tid, så byter vi ut den. Välkommen att upptäcka vårt spännande utbud.

Du får tillgång till högpresterande fonder inom respektive marknad och tillgångsslag.

Vi väljer noggrant ut förvaltare och fonder och screenar bland både gamla och nya förvaltare på marknaden. Här fokuserar vi på avkastning efter avgifter.

Vi strävar efter att inom varje kategori erbjuda fonder med olika avgiftsnivå. Om avgiften är viktig för ditt val av fond så har vi ett index-alternativ inom våra breda kategorier.

Vi vill att du som kund i Folksam fondförsäkring ska ha ett brett utbud av fonder med hållbara placeringskriterier att välja mellan. Därför erbjuder vi fonder på de flesta marknader där fondbolaget undertecknat FN-initiativet Principles for Responsible Investments (PRI). 

Vi ser gärna att de fondförvaltare vi samarbetar med har undertecknat FN-initiativet Principles for Responsible Investments (PRI) och vi arbetar för att de som ännu inte skrivit under ska göra det.

Vi har dessutom fonder från flera fondbolag med egna hållbara kriterier. I fondlistan kan du sortera fram alla fonder med en hållbarhetsprofil och även de som undertecknat PRI genom att markera ruta för Hållbarhet.

Läs mer om hur vi väljer fonder

Om du har frågor om din pension och dina val, är du välkommen att kontakta våra certifierade rådgivare. De hjälper dig att få ett långsiktigt sparande – utifrån den trygghet och risknivå du önskar. Du kan också få hjälp med att flytta din pension till Folksam.

Om du redan har pensionsförsäkringar som du vill flytta till Folksam så hjälper vi dig att flytta dem. Om du vill flytta din tjänstepension till Folksam måste försäkringstagaren godkänna att försäkringen flyttas.

Boka en kostnadsfri rådgivning

Det är enkelt att boka en rådgivning. Fyll bara i ditt namn, telefonnummer och personnummer så kontaktar vi dig. Välkommen!