Abstrakta objekt.

Hundsäkra ditt hem

De flesta olyckor sker i hemmet – en sanning som gäller både barn och hundar.

Värst är det förstås under valptiden men många hundar fortsätter att tugga i sig saker de inte borde, allt från skosulor till falukorvsskinn av plast.

Här kommer några förslag på vad som du som hundälskare gör klokt i att plocka undan.

Hundar är ofta smarta nog att undvika kemikalier men undantag finns. Glykol är till exempel livsfarligt för hunden och luktar dessutom gott. Snigelmedel och råttgift ska absolut undvikas. Ställ undan farliga ämnen så att hunden inte kommer åt dem.

Idag har vi många sladdar exempelvis till elektronik. Lösa sladdar kan vara lockande för hunden och det är inte kul om hunden drar ner den nyinköpta datorn eller en lampa. Hunden riskerar också att få en elektrisk stöt. Försök att dölja sladdarna så att de inte blir så lockande för hunden.

De flesta vet att hundar inte tål choklad men det finns en rad andra livsmedel som den heller inte bör får i sig:

  • Choklad och kakao
  • Jäsande deg
  • Lök och vitlök
  • Nötter
  • Vindruvor och russin
  • Salt
  • Avokado
  • Sötningsmedlet Xylitol
  • Rå potatis

Sopor kanske utgör den största faran i hemmet för hunden. Majskolvar, benrester, korvskinn, persikokärnor och fiskben är exempel på saker som doftar gott och som hunden älskar att mumsa på. Ha ordentliga spärrar på köksskåpen. Och ordentlig koll på soppåsen.

Plastpåsar, chipspåsar, skosulor, strumpor och leksaker. Har du en valp hemma måste du vara särskilt noga med att plocka undan saker som kan vara farliga att svälja. Förutom kvävningsrisken kan det bli stopp i magen om hunden sväljer en väldoftande strumpa.

Hundar tuggar ofta på gräs och rötter och en del ger sig även på växter, både inomhus och utomhus. En del växter är giftiga och om din hund visar symtom på förgiftning ska du kontakta veterinär. Försök att ta reda på vad och hur mycket hunden har fått i sig. Här listar vi ett urval giftiga växter som är populära i hem och trädgård.  

Källa: Giftinformationscentralen

Ekollon är frätande och kan i värsta fall vara dödligt för hunden om den får i sig stora stora mängder.

Fredskalla orsakar sveda i mun och svalg och kan ge magbesvär om hunden äter på den.

Garderobsblommans växtsaft kan orsaka en brännande och obehaglig känsla i munnen.

Gullranka kan orsaka sveda i mun och svalg och ge magbesvär då den innehåller irriterande ämnen.

Det är framför allt fröna i gullregn som är giftigast då de innehåller cytisin och kan ge illamående, kräkningar, diarré, slöhet och hjärtklappning.

High Chaparral heter egentligen Trekantseuforbia. Växtsaften är irriterande både utvärtes och invärtes. Symtom kan till exempel vara blåsor i munnen, svullnad, hudutslag och irritation i ögonen.

Hästkastanj är den vanligaste förekommande typen av kastanj i Sverige. Symtom vid förtäring är magsmärtor, kräkningar och diarré.

Idegran är giftig, innehåller en irriterande olja och kan bland annat ge magbesvär.

Fullständigt namn är Japansk kottepalm. Alla delar på palmen är giftig och symtom på förgiftning är bland annat magbesvär och lever- och blodpåverkan.

Krotons växtsaft har irriterande egenskaper och kan ge magbesvär och sveda i både mun och svalg.

Liguster är ofta beskurna som häckar eller avskiljare i trädgårdar. Symtom vid förtäring är magbesvär och eventuellt andra besvär.

Monstera kan ge sveda i mun och svalg samt orsaka magproblem.

Murgröna hittar vi både inomhus och utomhus. Den innehåller irriterande ämnen och har blad som kan ge magbesvär.

Porslinsblomma är en av våra populäraste krukväxter att ha hemma då den är vacker och lättskött. Tyvärr är den giftig för hundar.

Rhododendron innehåller andromedotoxin som kan orsaka förgiftning. Symtom vid förtäring är sveda i mun och svalg, salivutsöndring och kräkningar och diarré.

Skvätt iväg har fått sitt namn av att växten förökar sig genom att skvätta iväg frön. Växten har en starkt irriterande växtsaft som kan ge brännande känsla i mun och svalg. Andra symtom är blåsor, ökad salivering, svårigheter att svälja och magbesvär. Kommer hud eller ögon i kontakt med växten kan detta orsaka irritation.

Hela tujan, men särskilt grenspetsarna, innehåller irriterande olja som kan orsaka sveda i mun och svalg och magbesvär.

Änglatrumpet är väldigt giftig då den innehåller atropin. Högst halter sägs finnas blad och blommor. Symtom är muntorrhet, hjärtklappning, yrsel och oro. Även medvetslöshet och kramper i allvarliga fall.