Sköt om din hund på rätt sätt

Att sköta om hunden och ha koll på vaccinationer och behov av avmaskning är viktigt för att den ska må bra.

Grundvaccin, revaccination och övrig vaccinering - att veta vilka vaccinationer som hunden behöver är inte alltid lätt att hålla reda på. Och när är det egentligen dags för avmaskning? Vi tipsar dig om vad du behöver ha koll på för sköta om din hund på bästa sätt.
Många hundar vistas ofta i hundtäta områden, träffar andra hundar och följer med på resor. På hunddagis och tävlingar finns det också krav på att din hund ska vara vaccinerad.

Förutom att vaccinera för din egen hunds skull bidrar vaccinering till att hålla nere de smittsamma sjukdomarna som finns i Sverige. Det är även viktigt att vaccinera hunden regelbundet för att få ett fullgott skydd.

Grundvaccinering

  • I Sverige vaccineras valpen vid cirka 7–8 veckors ålder mot tre väldigt smittsamma och allvarliga sjukdomar: valpsjuka, hepatit (smittsam leverinflammation, HCC) och parvovirus (hundpest). Detta kallas för grundvaccin.

    När valpen blivit 12 veckor gammal är det dags för påfyllnadsdos och rekommendationerna är att hunden vaccineras igen vid ett års ålder. Därefter ska hunden vaccineras med tre års intervall.

Kennelhosta

Kennelhosta är en av de vanligaste sjukdomarna vi vaccinerar våra hundar mot. Kennelhosta är sällan livshotande men väldigt smittsamt och jobbigt för en hund som smittats.

Det är vanligt att sprutan mot kennelhosta tas i samband med grundvaccineringen och för fortsatt skydd tas vaccinet varje år. Vaccinet skyddar inte fullt mot sjukdomen, men symtomen vid eventuell sjukdom brukar bli betydligt lindrigare.

Vaccinering mot rabies vid resa

Hunden behöver vara vaccinerad mot rabies om du och din hund ska ut på resa. Införselreglerna kan variera från land till land. Kolla vilka regler som gäller i god tid innan resan, med både Jordbruksverket och ambassaden för landet du ska åka till.

Källa: SVA och Jordbruksverket

Mer om rabies och regler vid resor

När du ska avmaska din hund beror på hur gammal den är och hur den lever. En vuxen hund bör du dock bara avmaska om du vet, eller misstänker, att den har mask.

Symtom på mask

  • Det går inte alltid att se masken med blotta ögat. Tecken på att hunden kan ha mask är diarré, avmagring, glanslös päls, kräkningar och hosta
  • Ibland kan hunden kräkas upp långa spolmaskar och vid analöppningen kan det i vissa fall finnas millimeterlånga bandmaskar

Avmaskningsmedel

Det finns både receptbelagda och receptfria avmaskningsmedel för hund att köpa på apoteket. Vissa tabletter och pasta ska bara ges en gång, andra fler gånger. Om du har svårt att få i hunden medicin via munnen kan ett receptbelagt spot-on-preparat som droppas på huden vara ett alternativ.

Försök att enbart avmaska mot den sortens mask som hunden har för att minska risken för resistens hos parasiterna. Väg hunden innan du beger dig till apoteket för att köpa avmaskningsmedel eftersom dosen beror på hur mycket den väger.

Har din tik fått valpar ska både hon och valparna avmaskas med ett lämpligt medel. Fråga gärna om råd på apoteket eller hos din veterinär om vilket preparat som är bäst att använda.

Valpar

Uppfödaren avmaskar i regel valparna rutinmässigt innan du får hem din valp. Valpen avmaskas mot spolmask. Fråga uppfödaren om din valp fått alla doser, eller om du behöver ge den sista dosen själv.

Vuxna hundar

Vuxna hundar bör endast avmaskas om du vet eller misstänker att hunden har mask.

Smittvägar

  • Valpar kan bli smittade av mask redan i tikens mage men också via mjölken under de första veckorna i livet. Därför avmaskas valpar regelbundet sin första tid i livet.
  • Vuxna hundar smittas oftast via något de äter, smittade smågnagare, eller att de får i sig maskägg från sin omgivning.
  • Jakthundar, kennelhundar eller brukshundar har ofta en större risk att smittas. Detta gäller även för hundar som reser.

Resa

Ska du ta med din hund på resa utanför Sverige? Kolla upp vilka regler som gäller för det landet ni ska till. Avmaskning hos veterinär är ett vanligt krav för att få ta in hunden i vissa länder.

Avförings-/träckprov

Är du osäker på om din hund behöver avmaskas kan du be din veterinär ta prov på hundens avföring. På apoteket kan du också köpa ett kit avsett för att ta avföringsprov på hunden. Provet postas till ett labb som analyserar det för att upptäcka om din hund har mask och vilken sorts mask det rör sig om.

Dvärgbandmask

Bor du i ett område där fynd av dvärgbandmask gjorts följ Jordbruksverkets riktlinjer för avmaskning av hund. Mer information om dvärgbandmask hittar du alltid på SVA och Jordbruksverket