Bra att tänka på:

När du funderar på att köpa katt

En vanlig uppfattning är att det är så mycket enklare att sköta om en katt än en hund. Till viss del stämmer det eftersom katten är mer självständig än hunden, men katten är också en social varelse.

Medellivslängden för en katt i Sverige är 14 år och den behöver under alla sina år tid, pengar och kärlek. Här får du bra tips inför kattköpet.

Katter är sociala djur och du får inte lämna din katt ensam för länge. Enligt Jordbruksverkets riktlinjer ska katten ha tillsyn minst två gånger per dygn.

Till skillnad mot hunden klarar katten av att vara ensam under dagen då du jobbar. Men tänk på att vissa raskatter, till exempel siameser och orientaler, har stort behov av umgänge och aktivering.

Innan katten kommer bör du kattsäkra hemmet och skaffa nödvändig utrustning. Under det första året ska katten vaccineras, kastreras och ID-märkas.

Kattsäkra hemmet

Katter är nyfikna och små kattungar gillar att leka med allt från dina byxben till köksgardinen. Du bör därför kattsäkra hemmet inför kattens ankomst. Skaffa några leksaker som katten kan leka med. Låt inte sladdar ligga i högar på golvet. Plocka undan snören och liknande eftersom risken finns att katten äter dem vilket är farligt.

Utrustning

Förutom en vatten- och matskål behöver den nya vän en kattlåda, en klosax samt en transportbur. En kattkorg är alltid bra att ha; ställ den på en trygg plats dit katten kan gå när den vill gå undan.

För att skydda möblerna kan du också skaffa en klösbräda. Ska katten gå ute är det bra att ha ett halsband med namnbricka också.

Att gå på lådan

Redan när katten är 3-4 veckor är det dags att lära den att gå på lådan. Ställ kattlådan på en avskild plats eftersom katten vill vara ifred då den går på toan. Låt katten bekanta sig med lådan och lyft över katten när den har ätit, för det är ofta då som den behöver använda lådan.

Den första tiden kan det förstås hända olyckor men straffa aldrig katten. Säg bestämt ”nej” och lyft över den till lådan. Genom länken får du fler tips!

Tips till nyblivna kattägare

Det sägs att katten har nio liv. Men om den blir sjuk eller skadad är det en veterinär den behöver. I takt med att katten har fått högre status, har det blivit vanligare att försäkra även denna familjemedlem. Genom att försäkra katten undviker du stora kostnader om katten råkar illa ut.

Folksam erbjuder Kattförsäkring Bas och Stor. Välj den som passar dig och din kattväns behov och självklart har du som har djurförsäkring hos oss tillgång till veterinärrådgivning på webben genom FirstVet.

Här kan du läsa mer om våra kattförsäkringar

Mer om FirstVet

Lagen kräver inte att du id-märker katten men chansen är då större att du får tillbaka den om den kommer bort. En katt kan få upp till 100 kattungar under en livstid. När katten är 4-6 månader kan du kastrera den för att undvika oönskade ungar.

Det finns 100 000 hemlösa katter i Sverige och det beror på att många inte kastrerar och märker sina katter. Genom att göra det höjer vi kattens status och katter slipper bli hemlösa.

Har du tänkt att släppa ut katten? Låt den först vara inomhus ett tag innan du gör det. Börja med att släppa ut den i ett område nära dig så att den stegvis får bekanta sig med utemiljön.

Du kan också pröva att låta den gå i koppel. Sätt på katten ett halsband med reflex och namnbricka. Dessförinnan bör du ha id-märkt och kastrerat katten.

Vet du om att det finns 100 000 hemlösa katter i Sverige, som inget hellre önskar än att få ett för alltid-hem. Har du tänkt på att kontakta ett katthem för att se om din blivande katt kanske finns där?