Säsongens faror för katter

Skadeförebyggande under året

Katten är en självständig kompis. Du kan inte skydda den från allt ont men det räcker långt att känna till farorna så att du kan förebygga dem.

Här får du råd och tips om vad du bör tänka på för att du och din bästa vän ska få en skön och bekymmersfri tillvaro – oavsett säsong. Källa: FirstVet
null
Våren är en härlig tid och efter en lång vinter längtar katten ut för att njuta av vårsolen. Här är våra tips på vad du kan göra för att undvika faror när katten vill spana från balkongen och vandra i det fria.

Kattens beteende gör att de är mer utsatta för risken att falla än hundar. Har du innekatt så är det härligt för katten att få luft på balkongen men se till att ha nät om du bor ovanför markplan.

Har du inte nät så se upp med öppna balkongdörrar. Står ett fönster på glänt så finns samma problem. Använd vädringsfönster om det finns eller håll uppsikt över din vän. Enligt Jordbruksverkets föreskrifter ska balkonger som ligger mer än fem meter över marken vara försedda med nät eller liknande, om du har katt som vistas ensam på balkongen.

Från vår till höst är fästingar ett ständigt närvarande problem i gräs och skog. Det finns flera olika produkter som skyddar katter mot fästingar och går din katt ute är de värda att använda. Se till att du använder medel avsedda för katter. Fästingmedel för hundar är farliga för katter!

Skydda katten mot fästingar så här:
 • Kolla din katt dagligen
 • Skaffa ett fästingmedel
 • Hittar du en fästing, ta bort den direkt. Använd pincett eller fästingplockare och dra rakt ut.

Läs mer om fästingar

Många vårblommor kan tyvärr leda till svår förgiftning för katten. Giftet finns framförallt i löken, men även i blad, pollen och pistiller. Katter är relativt bra på undvika giftiga ämnen, men ibland kan det räcka att den dricker vatten från en vas med giftiga blommor eller slickar i sig något giftigt som den fått på pälsen. För att undvika förgiftning hos din katt ska du helst inte ha följande växter hemma:

Mycket giftiga växter
 • Julros
 • Ginst
 • Liljekonvalj
 • Lilja
 • Oleander
 • Påsklilja
 • Änglatrumpet
 • Tulpan
Mindre giftiga växter
 • Amaryllis
 • Anemon
 • Azalea
 • Hortensia
 • Vallmo
 • Mistel
Växter med irriterande växtsaft
 • Rosenkalla
 • Fredskalla
 • Prickblad
 • Gullranka
 • Julstjärna
 • Kalla
 • Flitiga Lisa

På våren kommer huggormar som legat i vinterdvala fram i solen för att värma sig. Många katter gillar att jaga och leka med ormar som kan leda till att katten blir biten. Beroende på var bettet tar och hur stor mängd gift katten får i sig kan det orsaka allt från lokal svullnad till allvarligare komplikationer.

Det är svårt att helt förebygga att katten blir ormbiten. Har du en trädgård ska du inte ha komposter, ris- och lövhögar där ormar trivs. Håll gärna gräset kortklippt.

Gör så här om katten blivit ormbiten:
 • Håll katten i stillhet för att undvika att giftet sprider sig.
 • Håll katten i famnen om du kan.
 • Rör inte bettstället.
 • Kontakta en veterinär direkt.

För oss betyder påsken god mat och färgglada fjädrar men för katten kan alla godsaker och pynt ställ till problem.

Här tre saker som du ska vara extra vaksam över:
 • Giftiga växter: Katter brukar gilla att tugga på blommor. Kom ihåg att många av våra blommor kan vara giftiga eller ha irriterande växtsaft, till exempel påskliljor eller snittblommor.
 • Påskpynt: Ris och fjädrar är rena himmelriket för en lekfull katt. Skulle katten få i sig något olämpligt kan det bli dyrt att få ut föremålet ur kattens mage eller svalg. Lek gärna med katten men ha uppsikt.
 • Choklad: Katter är något känsligare för choklad (teobromin) än vad hundar är. Katter brukar inte äta det så det är ovanligare att de blir chokladförgiftade. En katt med chokladförgiftning får symtom som ökad törst, kräkningar, diarré, snabb hjärtfrekvens med rytmrubbningar, snabb andning, hyperaktivitet och rastlöshet samt kramper.

Undvik extra dyra veterinärbesök under påsken

Om något händer din katt är det skönt att få prata med en veterinär om du behöver ta dig till en djurklinik direkt eller om du kan avvakta. Genom vårt samarbete med FirstVet kan du snabbt boka ett videosamtal med en veterinär.

Skapa ett eget konto hos FirstVet

När solen börja värma och det blir ljusare får båda han- och honkatter spring i benen. Ett annat namn för det beteendet är ”marskatt”. Har du en honkatt kan hon bli som förbytt genom att springa runt och låta mer än vanligt. Nu blir också många av fjolårets kattungar könsmogna. Hankatterna vill imponera på honorna genom att skvätta, jama och slagsmål är inte ovanliga. Om du inte tänker avla kan du välja att kastrera katten. Då dämpas vårkänslorna och risken för att den skadar sig minskar.

Sommaren kan innebära faror för katten i form av till exempel fästingar, ormbett och fallskador.

När solen tittar fram på våren är det vanligt att huggormar som legat i vinterdvala kommer fram och lägger sig i solen för att tina upp. För utekatter kan det lätt bli ett otrevligt möte men tack o lov så är inte katter lika känsliga för ormbett som hundar. Det blir en svullnad och kan göra ont men det är mycket ovanligt att katter dör av ormbett. Dessutom innehåller inte varje bett gift så din katt kan ha tur.

Läs mer om ormbett

Utekatter kan hamna i slagsmål med andra katter, hundar eller vilda djur. Innekatter kan bråka med varandra om det vill sig illa. Det luriga med bitskador är att katters tänder är så små och vassa att såret oftast läker för snabbt och då kan det bildas en varböld under huden där bakterier från bettet slåss mot vita blodkroppar.

Resultatet kan bli en böld som behöver tömmas på var så att såret kan läka på riktigt. Upptäcker du en svårare bitskada så gå till veterinären och tveka inte att kontakta FirstVet för råd och diagnos. Det ingår i din försäkring hos oss.

Läs mer om bitsår och bölder

Från vår till höst är fästingar ett ständigt närvarande problem utomhus i gräs och skog. Det finns flera olika produkter som skyddar katter mot fästingar och går din katt ute är de värda att använda. Se till att du använder medel avsedda för katter. Fästingmedel för hundar är farliga för katter!

Kolla din katts päls noga om den varit ute och se till att plocka bort fästingar direkt. Fram med pincetten och dra och lirka lite. Det krävs inga speciella tricks för att lyckas.

Läs mer om hur du kan förebygga fästingar

I filmer och böcker har katter nio liv men i verkligheten så kan de skadas svårt eller dö vid höga fall. Deras beteende gör att de är mer utsatta för risken att falla än hundar. Har du innekatt så är det bra med balkong för att få luft så klart men se till att ha nät så att katten inte riskerar att ramla ut om du bor ovanför markplan.

Har du inte nät så se upp med öppna balkongdörrar. Står ett fönster på glänt så finns samma problem. Använd vädringsfönster om det finns eller håll uppsikt över din vän.

Den vanligaste dödsorsaken för katter är trafikolyckor. För att minska risken när det blir mörkare om kvällarna så behöver din katt ett reflexhalsband. Skriv ditt telefonnummer på halsbandet så din vän kommer till rätta igen om något skulle hända.

Tänk också på att reflexer inte håller för evigt. Vissa reflexer tappar kraften redan efter ett år så räkna inte med att äldre reflexer gör sitt jobb.

Katter tycker om doften och smaken av råttgift. Vet du att råttgift är utplacerat där din katt brukar stryka omkring så får du vara uppmärksam. Även möss och råttor som ätit råttgift kan förgifta och skada din katt svårt.

Misstänker du att din katt fått i sig råttgift är det omedelbar transport till veterinär som gäller!

Tumregeln är att allt som vi människor älskar och längtar efter till jul är farligt för din katt. Julblommor är giftiga, julmaten är för fet, julgransdekorationer ska man inte äta eller skära upp tassarna på och så vidare.

Så i juletid är det återhållsamhet med amaryllis, hyacinter, liljor och julrosor som gäller, mata inte katten med godsaker från julbordet och klä granen minimalistiskt. Självklart kan du också lära din katt att undvika farorna. Men kattungar är som de är. Håll vakt!

Hösten är en tid då kvällarna blir allt mörkare vilket ökar risken för att katten ska råka illa ut i trafiken.

Det är tre gånger högre risk att bli påkörd av en bil i mörker än i dagsljus. De flesta olyckorna sker i mörker, många i tätbebyggda områden med gatubelysning. Om du bär reflex kan en bilist med halvljus upptäcka dig på 125 meters håll. Om du inte bär reflex och dessutom har mörka kläder, kan det handla om 20-30 meter. 

En katt löper samma risk som en fotgängare att bli skadad i trafiken och risken är förstås ännu större om katten går ute och bor nära en trafikerad väg. Välj därför ett halsband med reflex och med ett spänne som går upp, om katten fastnar i något.

Besök vår säkerhetsbutik
Vill du köpa reflexer eller en reflexväst till dig själv? Besök vår säkerhetsbutik där du handlar till Folksampriser.

Till säkerhetsbutiken

null
Om katten är van att vara utomhus vill den troligtvis gå ut även på vintern. Tänk på att katten behöver extra tillsyn och omsorg när det är isigt och kallt. Här får du våra bästa tips och råd om vinterns och julens faror. Källor: FirstVet, Folksam.

Brukar din utomhuskatt vilja gå ut när det är kallt? Då är det är viktigt att katten har möjlighet att komma in i värmen när den behöver, så att den inte förfryser till exempel öron och trampdynor.

 • Du kan släppa ut katten när det är minusgrader men det bör vara under tider då någon är hemma och kan släppa in den.
 • Sätt på katten ett reflexhalsband.
 • Om katten inte kan komma in och du har möjlighet; ordna en liggplats på en skyddad plats, isolera gärna platsen med frigolit eller liknande. Katten bör ha tillgång till ofruset vatten.
 • Innan du startar bilen, titta efter så att inte katten har gömt sig i värmen nära bilens motor eller hjul.
 • Om katten får salt på tassarna behöver du skölja av dem.
 • Katter som vistas ute i kyla behöver ett energirikt foder.
 • Om du märker att din utekatt är inne mer – gör rent lådan oftare än vanlig så att katten inte börjar kissa mindre.
 • Om du misstänker att katten förfrusit sig, värm upp den i rumsvärmen men försök inte skynda på uppvärmningen med varma föremål.

Var observant på läckande glykol. Till skillnad mot hunden älskar katten inte sötsaker men de kan slicka i sig smältvatten under bilen och få i sig glykol vilket är livsfarligt.

När det gäller värme och kyla i bilen gäller samma regler som för hundar.

 • Om temperaturen kan sjunka till minus fem grader i bilen, får du inte lämna katten utan tillsyn.
 • Tänk på att ha ett värmande underlag i bilen när det är kallt.

Julen är en härlig tid även för katten. Men var observant på riskerna, för även om katten är en finsmakare kan den få i sig något som inte är nyttigt.

 • Julskinka och annan julmat är i regel alldeles för salt för katten.
 • Var noga med glitter och julpynt och plocka ihop presentsnören när julklapparna är utdelade.
 • Choklad är livsfarligt för en katt att äta.
 • Liljor är mycket giftiga för katter. Amaryllis, julstjärna, hyacint är också exempel på växter som katten bör undvika.
 • Pass på så inte katten bestämmer sig för att julgranen är ett jättekul träd att klättra i.
 • En kattsvans välter lätt ner tända ljus.

En av de vanligaste anledningarna till att djur drunknar är att de hamnar i poolen. På vinter finns risken att katten går ut på svag is.

 • Om katten springer ut på isen, spring inte efter utan försök att locka tillbaka den.
 • Om du bor nära vatten med svag is, ha bra koll på katten eller undvik helt att släppa ut den när risken är som störst.

Blir din katt orolig av smällare och raketer?

 • Var tillsammans med katten och försök att bete dig lugnt och normalt. Dra för gardinerna och sätt på musik för att minska ljuden av fyrverkerierna.
 • Har du en utekatt är det klokt att hålla katten inomhus, så att den inte blir skrämd och springer iväg.

Läs mer hos FirstVet.