Säsongens faror för katter

Skadeförebyggande under året

Katten är en självständig kompis. Du kan inte skydda den från allt ont men det räcker långt att känna till farorna så att du kan förebygga dem.

Här får du råd och tips om vad du bör tänka på för att du och din bästa vän ska få en skön och bekymmersfri tillvaro – oavsett säsong. Källa: FirstVet
Hösten är en tid då kvällarna blir allt mörkare vilket ökar risken för att katten ska råka illa ut i trafiken.

Det är tre gånger högre risk att bli påkörd av en bil i mörker än i dagsljus. De flesta olyckorna sker i mörker, många i tätbebyggda områden med gatubelysning. Om du bär reflex kan en bilist med halvljus upptäcka dig på 125 meters håll. Om du inte bär reflex och dessutom har mörka kläder, kan det handla om 20-30 meter. 

En katt löper samma risk som en fotgängare att bli skadad i trafiken och risken är förstås ännu större om katten går ute och bor nära en trafikerad väg. Välj därför ett halsband med reflex och med ett spänne som går upp, om katten fastnar i något.

Besök vår säkerhetsbutik
Vill du köpa reflexer eller en reflexväst till dig själv? Besök vår säkerhetsbutik där du handlar till Folksampriser.

Till säkerhetsbutiken

Sommaren kan innebära faror för katten i form av till exempel fästingar, ormbett och fallskador.

När solen tittar fram på våren är det vanligt att huggormar som legat i vinterdvala kommer fram och lägger sig i solen för att tina upp. För utekatter kan det lätt bli ett otrevligt möte men tack o lov så är inte katter lika känsliga för ormbett som hundar. Det blir en svullnad och kan göra ont men det är mycket ovanligt att katter dör av ormbett. Dessutom innehåller inte varje bett gift så din katt kan ha tur.

Läs mer om ormbett

Utekatter kan hamna i slagsmål med andra katter, hundar eller vilda djur. Innekatter kan bråka med varandra om det vill sig illa. Det luriga med bitskador är att katters tänder är så små och vassa att såret oftast läker för snabbt och då kan det bildas en varböld under huden där bakterier från bettet slåss mot vita blodkroppar.

Resultatet kan bli en böld som behöver tömmas på var så att såret kan läka på riktigt. Upptäcker du en svårare bitskada så gå till veterinären och tveka inte att kontakta FirstVet för råd och diagnos. Det ingår i din försäkring hos oss.

Läs mer om bitsår och bölder

Från vår till höst är fästingar ett ständigt närvarande problem utomhus i gräs och skog. Det finns flera olika produkter som skyddar katter mot fästingar och går din katt ute är de värda att använda. Se till att du använder medel avsedda för katter. Fästingmedel för hundar är farliga för katter!

Kolla din katts päls noga om den varit ute och se till att plocka bort fästingar direkt. Fram med pincetten och dra och lirka lite. Det krävs inga speciella tricks för att lyckas.

Läs mer om hur du kan förebygga fästingar

I filmer och böcker har katter nio liv men i verkligheten så kan de skadas svårt eller dö vid höga fall. Deras beteende gör att de är mer utsatta för risken att falla än hundar. Har du innekatt så är det bra med balkong för att få luft så klart men se till att ha nät så att katten inte riskerar att ramla ut om du bor ovanför markplan.

Har du inte nät så se upp med öppna balkongdörrar. Står ett fönster på glänt så finns samma problem. Använd vädringsfönster om det finns eller håll uppsikt över din vän.

Den vanligaste dödsorsaken för katter är trafikolyckor. För att minska risken när det blir mörkare om kvällarna så behöver din katt ett reflexhalsband. Skriv ditt telefonnummer på halsbandet så din vän kommer till rätta igen om något skulle hända.

Tänk också på att reflexer inte håller för evigt. Vissa reflexer tappar kraften redan efter ett år så räkna inte med att äldre reflexer gör sitt jobb.

Katter tycker om doften och smaken av råttgift. Vet du att råttgift är utplacerat där din katt brukar stryka omkring så får du vara uppmärksam. Även möss och råttor som ätit råttgift kan förgifta och skada din katt svårt.

Misstänker du att din katt fått i sig råttgift är det omedelbar transport till veterinär som gäller!

Tumregeln är att allt som vi människor älskar och längtar efter till jul är farligt för din katt. Julblommor är giftiga, julmaten är för fet, julgransdekorationer ska man inte äta eller skära upp tassarna på och så vidare.

Så i juletid är det återhållsamhet med amaryllis, hyacinter, liljor och julrosor som gäller, mata inte katten med godsaker från julbordet och klä granen minimalistiskt. Självklart kan du också lära din katt att undvika farorna. Men kattungar är som de är. Håll vakt!