Grilla säkert i sommar

Så tänder du på bästa sätt

Visst är det härligt att laga mat utomhus när sommaren kommer? Det är något alldeles speciellt att kunna njuta av sol och fågelkvitter samtidigt som dofterna från grillen väcker hungern till liv.
Här får du några tips om hur du gör sommarens matlagningsupplevelser säkra och mer miljövänliga.

Kolgrillning

Kolgrillar ger din mat den där läckra karakteristiska grillsmaken som får munnen att vattnas. För att grilla så säkert som möjligt kan du tänka på det här innan du sätter igång:

Tips till grillmästaren

 • Placera grillen så att den inte står nära husvägg, staket eller plank som kan fatta eld.
 • Se till att den står stabilt och inte riskerar välta.
 • Tänk på att aldrig lämna en tänd grill utan uppsikt.
 • Ha en hink med vatten till hands om det skulle börja brinna på fel ställe. Fett som rinner från maten kan flamma upp och brinna med farligt hög låga, men får inte släckas med vatten utan genom kvävning eller med brandsläckare.
 • Eldningsförbud, vad betyder det?

Så tänder du grillen bäst – och miljövänligast

Det finns många sätt att tända briketterna i kolgrillen – varför inte välja ett miljövänligt alternativ. När briketterna är täckta av en gråaktig aska är glödbädden som bäst och det är dags att börja grilla:

Olika metoder

 • Stearinbaserat tändpapper - miljövänligt
  Häll kolen i en hög. Bryt 2-4 strimlor tändpapper och sprid över kolbädden. Strimlorna trycks ned utan att övertäckas. Tänd på papperets rivna kant. Briketterna är klara för grillning efter cirka 30 minuter.

  Skorstenständare – miljövänligt med tänd-/tidningspapper
  Placera några strimlor stearinbaserat tändpapper eller ihopknycklat tidningspapper på grillgallret. Fyll skorstenständaren med önskat antal briketter och ställ den ovanpå pappret. Tänd på och vänta cirka 30 minuter. Häll ut dem på grillen.

  Eltändare - miljövänligt
  Om du har tillgång till el kan du använda en gaffelformad eltändare bland briketterna. Låt eltändaren ligga kvar cirka 10 minuter. Tändkuber av parafin och braständare Tändkuber är små kuber som bland annat består av paraffin som inte är bra för miljön.

  De är luktfria och lämnar inga rester och ger ingen bismak till maten. Placera några tändkuber bland briketterna som du placerat som en pyramid i grillen och tänd på. Efter cirka 30 min är glöden klar för grillning.

  Tändvätska
  Tändvätska som används felaktigt kan orsaka brännskador och kan ge bismak till maten du grillar. Lägg upp en hög med kol på grillen, spruta över tändvätska och låt vätskan drar in i kolen under 10 minuter. Stäng flaskan och placera den på säkert avstånd från grillen och utom grepphåll för barn.

  Tänd med tändsticka som släpps på kolen och tänk på att elden flammar upp. Spruta aldrig tändväska direkt på en het grill eftersom du kan riskera svåra brännskador då förångad tändvätska kan explodera. Börja att grilla när briketterna fått en gråaktig färg.
När du har grillat färdigt, släck med vatten eller lägg ett lock på och låt svalna. Kom ihåg att aska kan vara varm i flera dagar efter avslutad grillning.

Smaklig måltid!