Tips inför resan

Före och under resans gång

På din semester ska du kunna slappna av och ta ledigt från vardagen. Här listar vi våra bästa restips, innan och under resan, så att du blir redo för en skön semester.

Ta del av våra tips så att du kan njuta av din semester utan problem. Om något ändå skulle hända – läs mer om hur du gör så att vi kan hjälpa dig på bästa sätt.
En viktig del i att undvika skador utomlands är att resa väl förberedd. Här ser du vår checklista på saker du bör gå igenom innan du åker.

Är du och familjen rätt försäkrad?

Alla våra hemförsäkringar innehåller skydd när du reser och har du vår stora hemförsäkring ingår dessutom ett utökat reseskydd. Utökat reseskydd går även att teckna om du har andra hemförsäkringar i Folksam. Ska du vara borta längre än 45 dagar behöver du en särskild reseförsäkring.

Våra hemförsäkringar – reseskydd upp till 45 dagar

Utökat reseskydd – ingår i Hemförsäkring Stor

Reseförsäkring – borta längre än 45 dagar

Ta alltid med bevis på att du är försäkrad

För att bevisa att du är försäkrad genom din hemförsäkring behöver du ett resebevis som du kan beställa av oss.

Reser du inom EU och behöver vård, så får du det till samma kostnad som i Sverige om du kan visa upp ett så kallat EU-kort. Det kan du beställa från Försäkringskassans webbplats (varje familjemedlem behöver ett eget EU-kort).

Beställ Resebevis – bevis att du är försäkrad

Beställ EU-kortet – om du reser inom EU

Medicinsk förhandsbedömning - om du är sjuk eller skadad innan resan

Om du har ett pågående vårdbehov, är kroniskt sjuk eller behandlas för en skada eller sjukdom och åker utomlands, finns det risk att försäkringen inte täcker eventuella kostnader som uppstår om det inträffar en akut försämring.

Om du svarar ja på någon av kontrollfrågorna du når genom länken nedan kan du behöva göra en medicinsk förhandsbedömning. En förhandsbedömning ger dig svaret på om reseförsäkringen kommer att täcka eventuella kostnader om något skulle hända. Kostnaden för vård utomlands kan annars bli en dyr historia.

Kontrollfrågor medicinsk förhandsbedömning

Vaccinationer

Beroende på ditt resmål kan du och din familj behöva vaccinera er. Tänk på att göra det i god tid innan resan.

Vaccinationsbehovet varierar mellan länder och regioner, beroende på om det pågår tillfälliga epidemier, hur länge du ska vara bort – och vad du ska göra.

Du hittar Vårdguidens rekommendationer, uppdelat per land genom länken nedan.

Vårdguidens rekommendationer per land

Kontrollera läget i landet

Vi rekommenderar att alltid läsa på om vad som gäller i landet du ska resa till. Det är alltid bättre att vara förberedd och förutseende!

Det kan till exempel handla om bra saker att tänka på när det gäller klimat, föda, trafik, sjukdomar – men också om det politiska och säkerhetsmässiga läget.

Här nedan länkar vi till Vårdguiden som kan ge dig en bra bild kring de förstnämnda faktorerna medan Sveriges Ambassader kan ge dig en bild kring säkerheten.

Reseråd för olika länder från Vårdguiden

Reseinformation per land från Sveriges Ambassader

Ladda ner UD:s app för reseinformation

Försäkringsbevis för bilen

I en del länder behöver du ett Grönt kort som bevis på att ditt fordon är trafikförsäkrat.

Du kan beställa Grönt kort via Mina sidor, eller mot en kostnad på 200 kronor via vår hemsida eller telefon.

Beställ ett Grönt kort

Viktiga kontaktuppgifter

När du vistas utomlands är det bra om du har sparat viktiga telefonnummer i förväg.

Förutom kontaktuppgifter till oss om något skulle hända så rekommenderar vi att du sparar telefonnumret till en anhörig som "ICE – in case of emergency". Då vet sjukvårdspersonal hur de ska komma i kontakt med anhöriga.

Inom EU är larmnumret alltid 112 – besöker du ett land utanför EU, ta för vana att lära dig det larmnummer som gäller.

Skadenummer

+46-771-950 950

Ordinarie skadeanmälan vardagar 07.30–17.00
Resterande nummer är öppna dygnet runt.


Sjuk eller skadad på resa

Falck Global Assistance:+46-8-587 717 76
SOS International:+46-8-13 60 60

Bilskada utomlands

Motorskador:+46-771-45 00 00
Falck Global Assistance:+46-8-587 717 76

Skadeanmälan på webben (ej akut)

När du väl kommit i väg på resan finns det också några saker du kan tänka på under tiden.

Något av det vanligaste som kan drabba turister är stöld och ficktjuveri, men också olyckor i trafiken. Här följer några tips för att minimera riskerna.

Dela upp din reskassa i minst två delar (ha helst bara dagsbehovet med dig) och om du har passet med dig, lämna körkortet i värdeboxen. Använd gärna ett extra kreditkort som inte är anslutet till ditt lönekonto så att du kan kontrollera fakturan i efterhand.

Lägg in spärrnummer för alla dina kort i mobilen så att du kan agera snabbt om något skulle hända. Uppsök alltid ett växlingskontor och försök aldrig att växla på gatan.

Skriv upp pass-, kort-, telefonnummer och telefonens IMEI-kod men förvara inte uppgifterna i plånboken. Blir du av med ditt pass - kontakta direkt en svensk ambassad eller ett svenskt konsulat. När det gäller övriga handlingar kan du läsa om hur du ska göra på SSF:s webbplats.

Hitta kontaktuppgifter till Sveriges ambassader

Checklista vid förlorade id-handlingar (SSF)

Ha koll på hotellets värdeboxar och utrymningsvägar, gärna också var brandsläckare placerats. Lämna inte värdeföremål framme i ditt rum utan lås i stället in dem. Tänk på att även bilnycklar av nyare modell kan vara stöldbegärliga.

Kortbetalning med chipkort är relativt säkert nu för tiden, men lämna inte ifrån dig kortet utan uppsikt. På stranden kan du använda en vattentät behållare så att du kan ta med dig värdesaker ut i vattnet. Se till att ha lagom mycket pengar med dig.

Det är svårt att låta bli att dela med sig, men försök att vara försiktig med dina uppdateringar så att inte fel personer får reda på att du är bortrest.

Med hjälp av UD:s app kan du få kontinuerliga uppdateringar om läget i landet du besöker. Du hittar och kan ladda ner appen genom länken nedan.

UD:s app för reseinformation i mobilen

Se till att prata med dina grannar, släktingar eller vänner. Kom överens om att de tömmer posten, vattnar blommorna och tänder eller släcker en lampa då och då så att det ser ut som att någon är hemma. Förvara redskap och stegar som kan underlätta ett inbrott inlåsta i ett förråd.

Trafiken står för en stor del av de allvarliga olyckor som turister råkar ut för. Därför är en av de största hälsoriskerna på en resa att hyra bil, moped eller motorcykel.

Det kan vara enklare att hyra fordon genom en resebyrå i Sverige för att få tydlig information om vad som gäller. Läs på i förväg om regler och beteenden i trafiken så att det inte blir en överraskning.

Det är härligt att resa iväg med barnen på längre resor, men det kräver också en hel del förberedelser och annat att ta hänsyn till.
Barn är mer känsliga än vuxna. Därför är det viktigt att de får mycket vätska och är ordentligt skyddade mot solen vid varma resmål. Ha gärna ett boende med luftkonditionering och packa med vätskeersättning för säkerhets skull.

Om resan går mellan flera tidszoner är det bra att resa på natten. Då är det lättare att hålla fast vid rutiner och förhoppningsvis får både föräldrar och barn sova.

Färgglada kläder är bra!

 • Att klä ditt barn i färgglada kläder kan vara en smart grej vid resan. I vimlet på stationen, flygplatsen eller marknaden kan en hel del stress undvikas om du råkar tappa bort ditt barn. Då kan den där knallröda solhatten och rosa skjortan vara guld värd!

Flyga med barn

Flygbolag är vana vid att ha små barn som resenärer. På de flesta långflygningar finns babyvaggor (även kallade basinetter) där små barn kan ligga. Annars brukar barn upp till två år få sitta hos ena föräldern med specialbälte.

Vid såväl korta som långa flygresor är det bra att packa ett resekit för de små barnen: ett par ombyten, våtservetter, en tom pipmugg och något som underlättar tryckutjämningen.

Tryckutjämning för barn

En del barn tycker det är väldigt jobbigt med tryckutjämning - framför allt mindre barn. Små barn kan pröva att suga på napp, flaska eller att tugga på majskrokar. När barnen bli äldre kan de lära sig tryckutjämna själva eller tugga tuggummi.

Det är även bra att ge nässprej innan start och landning då det underlättar tryckutjämningen.

Inför flygningen

 • Mat 
  Många flygbolag erbjuder barnmat vid beställning men du kan även ta med egen barnmat.
 • Vätskor i handbagage 
  Det finns olika begränsningar för vad som är tillåtet i handbagaget. Ta reda på vad som gäller för flygning utanför EU.
 • Packning 
  Ta gärna med extra kläder för barnen i handbagaget.
null
Vissa kan resmål kräva vaccin som inte ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet.

Vaccinationer för barn inför resan

Genom det allmänna vaccinationsprogrammet får barn i Sverige flera vaccinationer mot en utvald grupp sjukdomar redan vid tre månaders ålder.

Vissa resmål kräver dock vaccin som inte ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet. Därför är det bra att kontakta en vaccinationsmottagning i god tid innan resan.

Har ditt barn gått igenom vaccinationsprogrammet?

 • Har ditt barn ännu inte gått igenom hela vaccinationsprogrammet? Då kan barnet ibland behöva få en dos av ett visst vaccin tidigare än det annars skulle ha fått. Barnet kan dessutom behöva få vaccin mot en sjukdom som inte ingår i vaccinationsprogrammet - precis som en vuxen.

  Kontakta BVC eller en vaccinationsmottagning för råd i god tid innan avresan.
Här har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna vi får om att resa.

De här länderna kräver ett särskilt intyg på att du har giltig reseförsäkring. Om du ska resa till ett av dessa länder behöver du beställa "Intyg om reseförsäkring" av oss – ring oss på 0771-950 950.

Sjukvårdssystemet i USA är både speciellt och kostsamt. Om du råkar ut för sjukdom eller skada ska du alltid kontakta våra larmcentraler direkt. 

Vi förhandlar oftast om priset direkt med sjukhuset, men fakturan kan skickas från ett externt bolag utanför sjukhuset. Ibland händer det att de skickar påminnelser direkt till dig som fått vård.

Kontakta oss direkt på telefon 0771-950 950 om du får påminnelser eller känner dig osäker.

Försäkringen gäller inte för kostnader som har samband med graviditet och förlossning efter vecka 28, även om det finns flygbolag som accepterar att man reser senare i graviditeten.

Om det uppstår en naturkatastrof, smittspridning eller terrorhandling utomlands ersätter vi nödvändiga och skäliga merkostnader för att ta sig till säkrare plats, högsta ersättning är 10 000 kronor.

Larm och brandvarnare i kombination!

Joniserande brandvarnare kombinerat med dörrlarm. För hotellrummet, husvagnen, fritidshuset, båten eller hemmet. Använd koden Folksamkund för rabatt.

Vi rekommenderar: kombinerad brand- och inbrottsvarnare

Skaffa en första hjälpen-väska!

Första-Hjälpen-Kudde. Praktisk att ha till hands i alla former av fordon, hemmet, sommarstugan eller på jobbet. Använd koden Folksamkund för rabatt.

Vi rekommenderar: första hjälpen-väska

Ladda ner UD:s app för reseinformation

Utrikesdepartementet har tagit fram en reseapp som du kan ladda ner från deras hemsida. Den ger bra info, bland annat om läget i landet och var du kan vända dig för hjälp.

Ladda ner appen här

Spärra allt med ett samtal

SSF Spärrtjänst är vår spärrtjänst och gör hela skillnaden om du skulle tappa bort eller bli bestulen på dina ägodelar. Du kan genom vår spärrtjänst spärra betalkort, ID-handlingar och mobiltelefon med ett enda samtal.

Vi rekommenderar: Spärrservice från SSF

Stöldmärk med DNA-märkning!

DNA-märkning är ett modern sätt att stöldskyddsmärka ägodelar. Blandningen består av syntetiskt framställt DNA som görs synligt när det belyses med UV-ljus.

Vi rekommenderar: DNA-märkning från SSF

MärkDNA från Smartwater (Använd koden Folksamkund för rabatt)

Registrera dina värdesaker

I SSF Stöldskyddsregister dokumenterar du dina värdeföremål. De medföljande dekalerna fäster du på dina värdesaker och din ytterdörr, vilket ger en tydlig signal om att dina värdeföremål är registrerade, vilket gör föremålen mindre attraktiva att stjäla eftersom de blir spårbara för polisen och svårare att sälja vidare.

Vi rekommenderar: SSF Stöldskyddsregister