Skydda dig mot inbrott

Det går inte att skydda sig helt mot inbrott, men det finns saker du kan göra för att förebygga att det händer. Att se över fönster och dörrar är en bra början och med rätt lås och larm minskar du riskerna betydligt. Här har vi samlat några råd för hur du kan slippa oönskade gäster.

Checklista: Så kan du förhindra inbrott

Stoppa tjuven – se film från SSF

Att tänka på:

 • Se till att alla dörrar (även altan och garage) har godkända lås. Även fönster som kan nås från markplan bör ha lås. På Svenska Stöldskyddsföreningen kan du söka efter godkända produkter som dörrlås och kodlås.
 • Byt lås när du flyttar in - ha helst dörrarna låsta även när du är hemma
 • Använd kåpan över vredet på insidan av din dörr om du har en sådan.
 • Installera ett hemlarm kopplat till larmcentral.
 • Förvara inte värdesaker, nycklar, datorer eller kameror synliga från fönstren eller precis innanför ytterdörren.
 • Se till att ha bra utebelysning, gärna med rörelsevakt - täck inte fönster och dörrar med växter.
 • Förvara trädgårdsredskap och stegar inlåsta – så att de inte blir till hjälp för tjuven.
 • Kontrollera om det finns en Grannsamverkan i ditt område.

Du som bor i villa och radhus kan be någon att:

 • Klippa gräsmattan eller skotta snö.
 • Hänga sin tvätt på din torkställning.
 • Slänga sopor i din soptunna och parkera sin bil på din uppfart ibland.
Din försäkring ersätter saker som stjäls vid ett inbrott i hemmet, bilen eller från en annan låst plats. Men det finns begränsningar för hur mycket du kan få i ersättning för stöldbegärlig egendom som smycken och pengar. Ersättningen är ekonomisk, affektionsvärdet kan ingen försäkring kompensera.

Läs mer om vår hemförsäkring

Vi har via våra samarbetspartners Alert Alarm och Verisure tagit fram förmånliga erbjudanden till dig som försäkrar ditt boende eller fritidshus hos oss. Larmen ger dig dessutom rabatt på hemförsäkringspremien.

Läs mer om vårt larmerbjudande

I SSF Stöldskyddsregister dokumenterar du dina värdeföremål. De medföljande dekalerna fäster du på dina värdesaker och din ytterdörr, vilket ger en tydlig signal om att dina värdeföremål är registrerade, vilket gör föremålen mindre attraktiva att stjäla eftersom de blir spårbara för polisen och svårare att sälja vidare.

Vi rekommenderar: SSF Stöldskyddsregister

DNA-märkning är ett modern sätt att stöldskyddsmärka ägodelar. Blandningen består av syntetiskt framställt DNA som görs synligt när det belyses med UV-ljus.

SSF DNA märkning 

MärkDNA från Smartwater

Att tappa nycklarna till hemmet eller fordonet behöver inte innebära katastrof och låsbyte. Med nyckelbricka får nio av tio kunder får tillbaka sina borttappade nycklar inom bara några dagar.

Vi rekommenderar: SSF:s nyckelbricka - erbjudande för Folksamkunder

SSF Spärrtjänst är vår spärrtjänst och gör hela skillnaden om du skulle tappa bort eller bli bestulen på dina ägodelar. Du kan genom vår spärrtjänst spärra betalkort, ID-handlingar och mobiltelefon med ett enda samtal.

Vi rekommenderar: Spärrservice från SSF