Hästtransporter

Se till att du har koll på vad som krävs

Att transportera ett så tungt djur som en häst kräver ofta ett tyngre släp, speciell körkortsbehörighet och en lämplig dragbil – i synnerhet om man transporterar två hästar eller fler.

Här reder vi ut begreppen och ger några goda råd om saker som är bra att tänka på när du ska transportera häst.

Ett bra dragfordon

Även dragfordonet begränsningar för hur tungt släp man kan dra. Bilens dragvikt kan variera stort beroende på vilken motor en speciell version har. De minsta bensinversionerna kan ha en släpvagnsvikt som är hälften mot en större dieselmotor. Flera elhybrider har relativt låga släpvagnsvikter eller tillåts inte alls dra hästsläp.

– De 94 dragbilarna på vår lista är de som tillåts dra släp och dessutom klarar kraven för Bra val från Folksams rapport ”Hur säker är bilen 2015”. Bra val innebär bl.a att bilmodellen kan vara utrustad med autobroms. Ju nyare årsmodell desto vanligare med autobroms, säger Anders Ydenius, trafiksäkerhetsforskare på Folksam.

Ska man dra ett riktigt tungt släp, till exempel med två hästar, så gäller det att vara extra noga när man väljer dragbil. Släpets vikt och eventuell last får inte överstiga bilens dragvikt – det är alltså bilens begränsningar som gäller för släpets bruttovikt.

Lista – 94 dragbilar som är ett bra val

Godkända hästsläps maxvikter

Mina viktigaste råd är att sätta sig in i körkortsregler samt att ha koll på viktuppgifter för både dragbil och hästtransport. Anders Ydenius, trafiksäkerhetsforskare

Körkortsbehörigheter

Det här kan vara snårig att förstå sig på och det som få känner till är att det är släpets och bilens totalvikt som bestämmer vilken körkortsbehörighet som behövs.

Det räcker inte alltid med B-behörighet om man kör en väldigt tung hästtransport, och om man stoppas med fel körkortsbehörighet gör man sig skyldig till olovlig körning.

Körkortsbehörigheter

  • För B-behörighet gäller generellt att bil och släp får ha en sammanlagd totalvikt på högst 3500kg. Bilens totalvikt får inte i något fall överstiga 3500kg.
  • Körkort taget före 19/1 2013: Med äldre BE-behörighet finns ingen begränsning på släpets totalvikt annat än bilens begränsning.
  • Körkort taget efter 19/1 2013: Med ett separat körprov för utökad B-behörighet tillåts en sammanlagd totalvikt på 4250kg.
  • Med nyare BE-behörighet får släpvagnens totalvikt vara max 3500kg. Det vill säga tyngsta tillåtna kombinationen är en bil med totalvikten 3500kg som tillåts dra 3500kg, alltså 7000kg.

Sammanfattning

  • Fordonets dragvikt måste minst vara det släpet och lasten väger tillsammans (bruttovikt)
  • Din körkortsbehörighet måste gälla för fordonskombinationen. Transportstyrelsens Släpvagnskalkylator ger dig direkt besked om du är behörig för en viss fordonskombination och om bilen är godkänd att dra släpet