Är solceller något för dig?
Ta del av vår jämförelse och gör en investering som är både hållbar och långsiktig.
Anläggningens hjärta är solcellspanelen som består av flera sammankopplade solceller och kiselskikt. Solstrålarna hjälper till att ”knuffa” iväg elektroner från ett kiselskikt till ett annat och då skapas elektrisk ström.
Solcellerna paketeras i moduler som i sin tur kopplas samman till strängar. Hur många moduler du behöver beror till exempel på takets yta, din budget och hur mycket el du använder.
Det vanligaste är att placera solcellspanelerna på taket, men det går även att installera dem på fasad, staket eller på en yta på tomten. Ju soligare desto bättre såklart.
Det är värt att se över om det behövs göras ytterligare underhåll på till exempel isolering och värmeanläggning. Framför allt ska taket ha en lång livslängd kvar eftersom en solcellsanläggning beräknas leva i minst 30 år.
I vilket väderstreck ligger mitt hus? Hur lyser solen på mitt tak och har jag rätt läge för en solcellsanläggning? Här kan du se hur solen når de olika delarna på just ditt tak: Svensk solenergi
Om du följer vår guide och har vår villaförsäkring är du i trygga händer om det skulle hända något. Läs mer om vad som gäller under rubriken: Hur gäller försäkringen?
Är grannarna också intresserade av solceller? Att vara flera som installerar vid samma tillfälle kan ge bättre offertpris.
Takets tyngd påverkas av en installation och ses som en starkströmsanläggning. Kolla upp bärighet, snörasskydd, snöskottning och om åtkomst för räddningstjänst kan behövas.
Du kanske har önskemål om utseende, eller du kanske bor i ett område där det är viktigt att kunna ge huset el även vid strömavbrott (s.k. ödrift). Eller har du tankar kring energilagring? Tag i så fall med dina krav och önskemål till din installatör.
Désirée jagar störningar av solceller
Avdraget innebär att 14,55 procent av totalinvesteringen i arbete och material dras direkt på leverantörens faktura, med ett maxbelopp på 50 000 kr.
Om du säljer el får du göra skatteavdrag baserat på hur mycket producerad energi du sålt – så länge den inte överstiger mängden energi du köper.
Bidragen för batterisystem (energilager) är väl tilltagna. Du kan få upp till 50 procent av kostnaden i bidrag för detta. Det innebär bidrag på upp till 50 000 kr. Men tänk på att detta bidrag räknas ihop med bidraget för solcellsanläggningen.
För att söka hela bidraget kan du behöva söka tillsammans med make/maka eller sambo, alternativt dela upp investeringen på två år då bidraget förnyas varje år.
Är du intresserad av att veta mer om uppvärmning av hus och hur du kan minska energikostnaderna? Vi har studerat tre olika slags hus i Sverige, utifrån husets uppvärmningssystem och var i landet husen ligger.
Säkerställ att de inte kan utsättas för någon form av nötning. Lösa kablar ska klamras.
Kolla att genomföringar är vatten och fuktsäkra. Fukt kan över tid tränga in på grund av väder och vind.
Under solcellspanelerna kan temperaturen bli mycket hög. Undvik att kopplingsdosor och andra plastprodukter placeras här.
Man bör använda snabbkontakter från samma tillverkare för att minska risken för glapp och glipor.
Felaktiga installationer av uppfästning kan påverka takets belastning och skador på huset kan uppstå.
Felaktiga installationer kan påverka takets vattenskydd. Håll ett öga på detta.
Solpaneler består av en samling solceller som är sammankopplade för att uppnå högre spänning eller strömstyrka.
Solceller omvandlar solens energi till el utan att det behövs en generator. Elen transporteras sedan vidare och blir växelström som används i ditt elnät. Det innebär att du producerar el och under sommaren kan du sälja det överskott du själv inte behöver till ditt elbolag.
Solfångare omvandlar solens energi till värme. Om ditt befintliga värmesystem har ett större varmvattenbehov under sommaren får du stora fördelar med en solfångare. Exempelvis om du har en pool till ditt hus eller ett hus med direktverkande el.
Solcellen består av två skikt, vanligen av kisel. Solstrålningen får elektroner att röra sig mellan dessa två skikt och i rörelsen uppstår elektrisk ström. En solpanel består av flera sammankopplade solceller.
Ett vanligt ungefärligt mått är att en kilowatt ger ungefär 1000 kilowattimmar på ett år. Siffran påverkas av faktorer som skuggning, kvalitet på paneler och växelriktare. En stor del av energin produceras under sommarhalvåret.
I stort sett ja. Viktigt är att taket inte behöver åtgärdas den närmaste tiden, det behöver i sådant fall ske innan installationen. Leverantören måste också göra nödvändiga lastberäkningar.
Ett vanligt mått är 160 x 100 centimeter. En sådan panel innehåller 60 celler. Alternativt 120 stycken halva celler vilket ger högre effekt.
Många nya paneler är större och består av 72 celler eller 144 halva celler. Måtten på dessa är cirka 210 x 100 centimeter men ger i gengäld betydligt mer effekt per panel.
Räkna med cirka två kvadratmeter per panel när installationsytan ska uppskattas.
Ja, vi har hög solinstrålning – som till exempel i Tyskland. Solcellerna producerar som bäst när det är hög solinstrålning och låg temperatur ute. De får lägre verkningsgrad när det är för varmt.
En viktig faktor är att placeringen blir så skuggfri som möjligt. Söderriktat ger mest produktion. Men även öst och väst kan vara bra alternativ då produktionen sker morgon och kväll då du kanske använder mer el.
Mellan 30 och 45 grader. Högre lutning är bättre norrut i landet. Med lägre taklutning får du några procent lägre elproduktion. Tio graders avvikelse från detta motsvarar ungefär ett bortfall på två procent av den årliga produktionen.
Gå igenom vår checklista inför köpet. Ta också hänsyn till andra nödvändiga åtgärder som huset kräver. Behöver taket bytas? Är isoleringen i dåligt skick?
En vanlig storlek för en villa är 5-15 kilowatt men det beror också på din budget och vilka ytor du har tillgång till. En och samma anläggning kan ha paneler på tak, vägg och mark. En mindre anläggning kostar mer per kilowatt än en större.
Ger anläggningen mer el än vad som går åt till huset kan det påverka möjligheterna till skattereduktion för såld el.
Det finns givetvis skillnader mellan olika anläggningar och installationer. Men som riktmärke för en helt färdig anläggning inklusive installation:
• Mindre villaanläggning på 5 kilowatt: 100 000 kronor. Du kan göra avdrag för ”Grön teknik” med 15 procent om utrymme finns.
• Villaanläggning på 10 kilowatt: 160 000 - 170 000 kronor. Du kan göra avdrag för ”Grön teknik” med 15 procent om utrymme finns.
Om anläggningen inte följer taklutningen eller om du ska ha en takintegrerad solcellslösning kan bygglov krävas. Det kan också finnas begränsningar gällande kulturskydd och försvarsmaktsintresse. Kontrollera med byggnadsnämnden i din kommun.
Den snabba prisreduceringen har nog redan skett i kombination med snabb teknikutveckling. Kurvan har planat ut, både vad gäller förbättringar i verkningsgrad och pris – även om du för varje år får mer el för pengarna.
Man brukar prata om 30 år – men den kan hålla längre än så.
Du får en liten minskning i effekt när panelens ytan åldras. Växelriktaren behöver troligtvis bytas ut vilket är ganska kostsamt. Med hänsyn till solcellernas långa livstid är det viktigt att komponenter som infästning och elmaterial har riktigt bra kvalitet.
Nej. För att få sådan funktion krävs batterier och en frånskiljare som bryter strömmen från elnätet, så att inte din anläggning skickar ut el på elnätet. Funktionen är relativt kostsam.
Den styr och övervakar solpanelens produktion. Panelerna kan placeras friare och blir mindre känsliga för skugga. Du får också ökad säkerhet då elproduktionen bryts till exempel vid spänningsfall. Vidare kan du övervaka olika panelers produktion och enklare se var det finns problem i anläggningen.
Det är viktigt att företaget är registrerat hos elsäkerhetsverket. Företaget ska vara registrerat under verksamhetstypen ”elproduktionsanläggningar”. Kontrollera hos elsäkerhetsverket.
Vår Villaförsäkring Bas och Fritidshusförsäkring Bas täcker installerade solceller eller solfångare genom försäkringens egendomsskydd.
Försäkringen täcker dina installerade solceller oavsett om solcellerna är installerade på hustaket, tomten eller på en annan byggnad på din tomt.
Om du har vår Villaförsäkring Stor eller Fritidshusförsäkring Stor ingår även ett skydd för oförutsedd skada på byggnaden. Det är ett otursskydd om du exempelvis råkar skada dina solceller av misstag.
I vår artikelsida om solceller kan du få mer information om hur försäkringen täcker skador på solceller.
Så gäller försäkringen för solceller
Nej, i vår villaförsäkring och fritidshusförsäkring så försäkras alla olika varianter av solceller och solfångare som är avsedda för din försäkrade byggnad.
Du behöver bara meddela oss att du har installerat solceller om dina solceller är installerade på en byggnad som inte är fullvärdesförsäkrat, alltså att byggnaden endast är försäkrat till ett begränsat belopp. Då kan du behöva höja beloppet på din byggnad med värdet för din installation. Kontakta oss på kundservice så hjälper vi dig med att ändra värdet på byggnaden 0771-950 950.
I vår artikelsida om solceller kan du få mer information om hur försäkringen täcker skador på solceller.
Så gäller försäkringen för solceller
Vår hem- och villaförsäkring har allt du behöver för ett tryggt husliv och är högst rankad av Konsumenternas Försäkringsbyrå.
En fritidshusförsäkring ska skydda huset i ur och skur, året om. Både när du är i huset och när du befinner dig på någon annan plats.
Du använder Internet Explorer 11 som webbläsare och därför kan vissa funktioner inte fungera på vår webbplats. Vi rekommenderar därför att du uppdaterar din webbläsare för att få bästa möjliga upplevelse av vår webbplats. En uppdatering gör också att du får en säkrare och snabbare webbläsare.