Lyckliga djur

Varmt välkommen till Lyckliga djur! Här samlar vi allt som du och andra djurvänner vill tipsa varandra om. Hur gör du för att få ditt husdjur att må bra? Dela med dig av dina mest kärleksfulla husdjurstips och ta del av andras – för ännu lyckligare katter och hundar.

Skicka in ditt bästa tips

Lycka är en högljutt spinnande katt eller en ivrigt svansviftande hund. Nu kan du dela med dig av vad du gör för att få ditt husdjur att må bra. Skicka in dina kärleksfulla tips här.

0/600
Förnamn*
Efternamn
Ort*
E-post
Hund eller katt*
Lyckliga djur är en plats för glädje och gemenskap där djurvänner kan dela med sig av egna tips och erfarenheter och ta del av andras. Folksam tar inte ansvar för innehållet i tipsen, men vi månar om husdjurens bästa och ser över det som skickas in innan det publiceras så att inget oetiskt material sprids.

När du skickar in ditt tips godkänner du att Folksam får använda tipset under pågående kampanj 2017/2018, i enlighet med svensk lag och god sed.

Försäkra din älskling!

Läs mer om våra katt- och hundförsäkringar.

Underhållning för din hund och katt

Här hittar du klipp med underhållning speciellt anpassade för våra fyrfota vänner.

Avkopplande spellistor för dina husdjur

Vad säger experterna?

Som djurägare vill vi gärna att våra hundar och katter ska leva ett roligt och stimulerande liv. Samtidigt vill vi behålla kontrollen, så att våra fyrfota vänner inte ställer till med något oönskat eller själva råkar ut för kostsamma skador. Läs tipsen från våra experter om hur du kan aktivera ditt husdjur och få kontroll över det, samtidigt som ni har roligt tillsammans.

Jannice Kindsjö

Jannice Kindsjö är utbildad etolog, hon är specialiserad på djur och deras beteenden och arbetar med fokus på djurens välbefinnande, men också med samarbetet och relationen mellan djuret och djurägaren. Här kommer några enkla tips från Jannice på hur du får din bästa kompis att må bra, ha kul och känna harmoni.

Tips för hunden

Lek noslekar med din hund
Att gömma hundgodis eller hundens foder i huset och leka kurragömma är ett roligt sätt för din hund att få lite extra mental stimulans. Hundar älskar att leta och söka då det ökar nyfikenheten, motivationen och intresset samt ger en känsla av glädje och eufori.
Variera promenaderna
Gå nya vägar lite då och då och låt din hund utforska nya kvarter i sin egen takt. Nya lukter i nya omgivningar ger mental stimulans.
Balansera
Träna hunden att balansera på stockar, hoppa upp på stenar eller gå över ostadiga ytor. Dessa övningar kan utföras både på skogs- och stadspromenaden. Tänk på hundens säkerhet och att det är roligare om hunden lyckas, så gör det inte för svårt i början.
Kela och klappa
Hunden är ett socialt djur och behöver kärlek och närhet för att må bra. Bjud in hunden till att bli klappad och vila gärna tillsammans, det ger den trygghet och harmoni. Fråga hunden om den vill vara med genom att klappa lite, sluta och se om hunden vill ha mer.
Ta med hunden
Hundar mår bäst av sällskap och behöver gemenskap för att må bra. Ta med hunden dit du går så ofta du kan. Hundar som lämnas ensamma hemma längre perioder kan bli nedstämda och till och med hamna i depression.
Träna och gör trix
Lär hunden olika trix eller hur den ska göra i olika situationer. Att hunden får lov att lyckas stärker dess självförtroende. Belöningsbaserad träning på hundens egen nivå samt genom att visa vad du vill att hunden ska göra istället för att säga vad du inte vill att den ska göra hjälper hunden att lyckas.

Tips för katten

Låt katten leta efter sin mat
Katten gillar liksom hunden att leta efter sin mat, så sprid ut den i hemmet, göm den i små hålrum eller gör din egen mataktiveringsplatta med kartonger och tomma toarullar för en roligare matupplevelse.
Lek med din katt
Att leka med katten är inte bara roligt för dig som ägare, det ger katten chans att uttrycka sin naturliga jaktinstinkt samt uppmuntrar till aktivitet och rörelse, vilket stärker musklerna. Har du en innekatt är det extra viktigt eftersom den kanske inte får utlopp för beteenden som att patrullera och jaga på något annat sätt.
Ha många olika leksaker
Låt alltid några leksaker finnas framme, men byt ut dem då och då, och spara undan en del för era lekstunder tillsammans. Lämna aldrig din katt/kattunge ensam med leksaker som har ett snöre eftersom det utgör en skaderisk.
Enkla leksaker fungerar oftast bäst
Använd fjädrar eller tygremsor dinglande från pinnar, tygmöss fyllda av kattmynta, bollar eller leksaker som låter. Installera gärna en klätterställning med klösbräda inomhus, eller ett klösträd då katter älskar att sitta högt uppe och spana.
Utöka resurserna
Ge din katt fler resurser, speciellt om du har mer än en katt i hemmet. Resurser kan vara kattlådor, gömställen, liggplatser på olika höjdnivåer och stationer med mat och vatten. Låt katten ta plats i hemmet.
Respektera din katts självständighet
Katter kan vara väldigt sällskapliga, men de bestämmer själva när de önskar det. Katter visar tydligt när de vill ha närhet eller när de kan tänka sig att byta närhet, kel och gos mot att få en matbit.
Umgås med din katt
De flesta katter mår bra av sällskap. De blir stimulerade, känner gemenskap och blir glada av sin husses och mattes närvaro. Uppmärksamma din katt, prata med den och försök lära dig kattens kroppsspråk, det vinner ni båda på.

Jan Gyllensten

Jan Gyllensten har arbetat yrkesmässigt med hundar i mer än 30 år. Efter många år som instruktör och utbildningsledare anlitas han ofta för frågor som handlar om hundars mentalitet och problembeteenden. Här bjuder vi på några av Jans bästa tips om hur du kan ha kul tillsammans med din hund och samtidigt öka styrningen och kontrollen.

Jans bästa tips

Glädje och harmoni i aktiveringen
Som hundägare kan du kombinera aktiveringen av din hund med kravfaser i det du hittar på när ni har kul. Kraven balanserar hundens förväntan och stress samtidigt som de ger dig en allt bättre kontroll över hunden och dess ageranden. Du börjar med att ha kul med din hund i en gemensam aktivitet. Det kan vara att kasta en leksak eller att ha dragkamp om den. Sträva efter att hunden vill samarbeta med dig, kommer tillbaka med leksaken och släpper den när du säger ”loss”. Målet är att hunden ska älska samarbetet kring leksaken och gärna vill leka mer. Om din hund inte är särskilt intresserade av lek kan det vara bra att använda köttbullar eller annat godis istället för en leksak. Skapa ett sug efter godbiten och låt hunden vara aktiv genom att jaga eller förfölja godbiten. Men mata inte en stillastående hund med godbitar – det är ingen aktivitet!
Krav för att fortsätta ha roligt
När hunden har nappat på kroken och älskar aktiviteten går du vidare och lägger in ett litet krav för att det roliga ska fortsätta. Du säger till din hund att den ska sitta, ”sitt” eller kanske ”sitt – sitt kvar!”. Sedan slänger du iväg leksaken eller köttbullen lagom provocerande. Är hunden het på gröten, får du kanske börja med att bara låtsas kasta ett antal gånger tills hunden sitter kvar. Därefter kan du sakta rulla ut leksaken en liten bit. Beteendet du söker hos din hund är att den minns att du har sagt ”sitt” och sitter kvar, trots att den vill springa efter leksaken/godbiten. När den gör detta och vrider sitt huvud mot dig med en frågande blick ”Får jag lov?”, svarar du ”bra – varsågod” och så fortsätter ni leken. Du har nu lagt in ett litet krav på vad hunden ska göra för att få fortsätta ha roligt.
Ytterligare en övning
En alternativ övning kan vara att lägga ut ett antal köttbullar på en yta av cirka 3 x 3 meter. Nu ska du gå med din hund kopplad bland köttbullarna utan att den äter upp dem eller försöker ta dem. Självklart får du tala om för din hund att den inte får ta köttbullarna. Tycker du att din hund är duktig kan du stanna och ge den en köttbulle. Kom bara ihåg att det är du som ska ge hunden köttbullen och inte hunden som ska ta den. När hunden går fint bland köttbullarna i koppel, kan du pröva att gå med den utan koppel.
Om hunden gör fel
Om din hund inte lyckas göra det du gett den i uppgift får den inte utsättas för någon form av korrigering eller bestraffning. Gör du det höjer du bara en stress som redan är för hög. Utnyttja istället den fina relationen med din hund och berätta lugnt för den, men med mycket känsla och eftertryck, att du är väldigt besviken på den. Kom ihåg att detta bara är en roll du spelar mot din hund och att du självklart älskar hunden lika mycket som du alltid gjort. Du spelar bara besviken för att göra den lite mer angelägen om att vara dig till lags och få den att göra det du ber den om.
Kommunicera rätt
När du kommunicerar med din hund ska du komma ihåg att hundens ordförståelse är ytterst liten. Långt viktigare för vilka resultat du uppnår med kommunikationen är hur du säger det – tonfall och röstläge – samt vad ditt kroppsspråk förmedlar. Om du viskar ”sitt” med ljus och svag röst i en situation när hunden har annat på gång är chansen liten att den sätter sig. Säger du samma ord lugnt och mycket bestämt med en mörk basröst ökar möjligheten för att hunden sätter sig. Detta är förstås inte detsamma som att intensivt och mer eller mindre hotfullt skrika att hunden ska sitta, något som oftast bara höjer hundens stress och får motsatt effekt.
Ingen hund är en annan helt lik
Att vara aktiv med din hund är roligt för er båda och leder till en ökad harmoni, i kombination med att du kan styra hundens agerande på ett bättre sätt. Men hundar är olika, precis som vi människor. Som hundägare måste du därför kunna se och förstå vilken sorts hund du har och anpassa dig till just din hunds individuella förutsättningar och behov. Ingen modell eller metod passar alla hundar. Ledstjärnan i umgänget med din hund är att alltid vara lugn och trygg!

Titta på vår reklam

En kärleksfull film till alla hundar som är försäkrade i Folksam.