Barn och vattensäkerhet

Sommaren är en rolig tid för både barn och vuxna, med svalkande bad i sjöar, hav och utomhuspooler. Vatten är kul och uppfriskande, men en olycka kan inträffa snabbt. Drunkningsolyckor är den vanligaste dödsorsaken bland barn.

Det är viktigt att du har kunskap om hur du håller dina barn säkra när ni badar, åker båt eller är i närheten av vatten. Den bästa skadeförebyggande åtgärden i och vid vatten är att du som förälder är med och övervakar dina barn. Här delar vi med oss av tips om hur det går att undvika olyckor i samband med bad och vattenlek.

8 tips för vattensäkerhet

  • Barn drunknar tyst och snabbt - De försvinner oftast ner under vattenytan och andas in vatten så att de inte kan skrika. Lägg undan mobilen så att du kan hålla fullt fokus på ditt barn.
  • Bada tillsammans med ditt barn så att du kan övervaka det på nära håll.
  • Håll dig inom gripavstånd när ditt barn leker vid vatten - Även låga vattennivåer kan innebära drunkningsrisk.
  • Överskatta inte barnets simförmåga - Även simkunniga barn behöver övervakas.
  • Vattenleksaker som badringar och badmadrasser är inte flythjälpmedel - Håll barnen under uppsikt på grunt vatten när de leker med flytleksaker.
  • Om ni är på en ny plats på semestern kan det vara bra att utforska området efter eventuella säkerhetsrisker som en pool eller en sjö.
  • Undersök tomten utanför hemmet efter säkerhetsrisker - Se till att regntunnor, dammar och vattentunnor är säkrade och låt inte barnen gå ut själva.
  • Lär dig hjärt- och lungräddning!

Lära barn att simma

Att lära dina barn att simma är en viktig del av att förhindra olyckor i samband med bad och vattenlek. Simundervisning ger barnen tryggheten att kunna ta sig upp ur vattnet och ta sig fram i vattnet självständigt. På simskola lär barnen sig armtag, bentag och de klassiska simsätten av en utbildad instruktör. För att klassas som simkunnig ska ditt barn kunna ramla i vattnet och ta sig upp mot ytan samt kunna simma 200 meter.

När är en bra ålder för att lära barnet simma?

Alla barn är olika. När barn lär sig simma beror på både mognad och intresse. En bra ålder för att låta barnet gå på simskola är vid fem till sju års ålder. Men du som förälder kan börja öva upp tekniken och ge ditt barn vattenvana genom fysiska övningar i vatten. Här har vi samlat några tips för att lära barn simma.

Tips för att ge ditt barn vattenvana

  • Välj en pool med grunt vatten där barnen kan stå utan problem.
  • Börja med att leka tillsammans i vattnet så att barnet får vattenvana.
  • Lär barnet att flyta och paddla - Armpuffar är ett bra flythjälpmedel för att lära barnen rörelserna.
  • Var närvarande och bada tillsammans med barnet – Du bör alltid vara inom gripavstånd.
  • Lär barnet att ha respekt för vatten och att aldrig bada utan en vuxen.
  • Tänk på att inte bada för länge med små barn - De kan bli nerkylda.

Badvett och säkerhet för simkunniga barn

När ditt barn har lärt sig att simma blir det mer självständigt och kan leka tillsammans med andra barn i vatten på badplatser och i utomhuspooler. Badvett är lika viktigt för vuxna som för barn, och en förutsättning för en trygg och rolig upplevelse på stränder och badhus.

Svenska Livräddningssällskapet har utvecklat badvettsregler för säkerhet vid bad. Gå igenom dessa regler tillsammans med ditt barn och förklara hur viktigt det är att barnet lär sig dem.

Badvettsregler

  • Undersök livräddningsutrustningen – Finns det livräddningsutrustning på plats? Är den hel och fungerande?
  • Bada aldrig ensam – Ha alltid sällskap med dig när du badar och meddela alltid anhöriga om vart ni ska bada och hur länge ni blir borta.
  • Håll uppsikt – Låt aldrig barn och vuxna som inte är simkunniga bada utan uppsikt.
  • Simma lugnt – Simma inte för långt ut. Följ stranden så att du har kontroll ifall att du skulle få kramp eller bli trött. 
  • Dyk inte på okänt vatten – Undersök alltid hur djupt det är innan du dyker eller hoppar i vattnet. 
  • Spring inte på bryggan – Bryggor och bassängkanter kan bli riktigt hala och innebära halkrisk.
  • Knuffa och hålla fast – Knuffa aldrig i någon som inte är beredd och håll aldrig fast någon i vattnet.
  • Bryggor och hopptorn – Simma aldrig under bryggor eller hopptorn. Kolla alltid om det är någon under dig innan du hoppar i vattnet. 
  • Uppblåsbara leksaker – Ge er inte ut på öppet vatten med uppblåsbara leksaker. Om det är strömt eller blåser kan du driva i väg långt.
  • Gamla brunnar och brunnslock – På äldre tomter är det inte ovanligt med eftersatta eller bortglömda brunnslock som är lätta att ta bort. 
  • Nödfall – Ropa bara på hjälp när du är i nöd.
  • Den förlängda armen – Om någon behöver hjälp upp ur vattnet bör du alltid ha ett föremål mellan dig och personen för att inte själv ramla i.

Att åka båt är ett roligt nöje för hela familjen, inte minst för barnen. Med rätt säkerhetsutrustning och kunskap om båtsäkerhet kan båtturerna bli sommarens höjdpunkt. När du ska åka båt med barn är det viktigt att du är extra fokuserad och föregår med gott exempel för dina barn. Involvera barnen och gå igenom vilka regler som gäller på båten så att de lär sig tidigt. Här ger vi dig tips och råd om sjövett och vattensäkerhet för dig som vill åka båt med barn.

Sjövettsregler

  • Kolla alltid sjörapporten innan ni ger er ut på sjö och hav.
  • Använd flytväst – Både vuxna och barn behöver flytväst, oavsett simkunskaper.
  • Överbelasta inte båten – Alla båtar har en maxgräns för hur många som får plats.
  • Sitt alltid ner i båten – Om någon behöver byta plats får ni göra det en i taget.
  • Håll en säker fart och visa hänsyn till passagerarna och andra båtar.
  • Lär barnen att ringa 112 – Visa barnet hur det ringer efter hjälp och se till att alltid ha mobilen laddad.

Tips! Barn blir lätt sjösjuka när de åker båt. Se till att alltid ta med er åksjukearmband och åksjuketabletter ifall att ditt barn blir illamående på båten.

Bära flytväst

Alla som åker båt måste bära flytväst. Det spelar ingen roll om ni kan simma eller inte. Vid en olycka ute på öppet vatten kan en flytväst rädda liv. Genom att du som vuxen också bär flytväst blir du en bra förebild och lär barnen om hur viktigt det är med vattensäkerhet.

Till de minsta barnen som inte har lärt sig simma är en flytväst till barn med krage lämplig. En flytväst med krage är designad för att vända barnet tillbaka till ryggläge om det hamnar med ansiktet mot vattnet. På så vis hålls luftvägarna över vattenytan så att barnet kan andas. Välj en flytväst i rätt storlek som är anpassad efter barnets vikt.

Små barn bör bära flytväst även vid lek på strand, klippor och bryggor. Flytvästen är dock ingen garanti för säkerhet, håll alltid dina barn under uppsikt när de leker vid sjö, hav och pool.

Skadeförebyggande produkter för en säkrare båtresa

Åka båt i utlandet med barn

Det är härligt att åka båt utomlands, men det är inte säkert att alla destinationer har samma säkerhetsåtgärder för båt som i Sverige. Planerar ni att åka båt med barn under utlandsresan kan det vara klokt att packa ner en flytväst ifall att det inte finns på plats.

Kontrollera att båten ni ska åka med har fungerande säkerhetsutrustning för livräddning och att ni vet vilket telefonnummer ni ska ringa om olyckan skulle vara framme.  

Fler tips för när du ska resa med barn

Att ta med barnen till simhallen eller utomhuspoolen är en perfekt aktivitet för hela familjen. Oavsett om det är ett äventyrsbad eller en liten simhall kan barnen leka av sig och ha roligt i vatten. Men det finns några saker som är bra att tänka på innan du tar med barnen till poolen. Här får du tips för vattensäkerhet i simhall och utomhuspool. 

Bada med bebis i badhus

Babysim är ett lekfullt sätt att vänja bebisen vid vatten. Det ger barnet vattenvana och är en bra grund för att lära barnet om vattensäkerhet tidigt. De allmänna rekommendationerna för när en bebis kan börja med babysim är vid 3 månaders ålder, när bebisen har utvecklat ett immunförsvar. Bebisens hud får inte ha några öppna sår och naveln måste vara läkt.

Bör jag bada bubbelpool med bebis?

Att bada bubbelpool är mysigt och avkopplande. Bebisar bör dock inte bada i temperaturer som lägre eller högre än 37°. Om det är möjligt att sänka temperaturen på vattnet till kroppstemperatur går det bra att bada med bebisen i spabadet. Se bara till att hålla i din bebis ordentligt så att den inte hamnar under vatten, och bada inte för länge så att bebisen blir uttorkad.

Undvik att dina barn dricker poolvatten

Många barn råkar svälja poolvatten när de badar och kan få i sig smittämnen som är skadliga för både vuxna och barn. Lär barnen att inte dricka poolvatten för att minska risken för besvär. Du kan också se till att barnen har druckit vatten innan de badar så att de inte är törstiga och får för sig att dricka av poolvattnet.

Bada i utomhuspool

Att bada i utomhuspool och plaskdamm är en rolig och svalkande sommaraktivitet för barnen, men det finns faror som lurar. Oavsett om det är en bebispool i trädgården, en simhall eller en allmän utomhuspool så är det viktigt att hålla koll på barnen. Framför allt på allmänna badplatser där det är mycket folk och stimmigt.

Golvet runt poolen blir ofta halt. När många lekande barn trängs är det lätt hänt att någon halkar på golvet och slår sig, eller ramlar i på för djupt vatten.

Bakterier frodas lätt i utomhuspooler och plaskdammar. Undvik att ditt barn badar med öppna sår och se till så att barnet inte sväljer vatten. Duscha av barnet ordentligt efter bad i utomhuspool.

Tips för dig som har pool hemma

  • Se till att det finns ett staket runt poolen för att förhindra att barnen ramlar i vattnet av misstag.
  • Se över pooltäckning regelbundet så att inte barnen kan ta sig ner i poolen. 
  • Har din pool en ytterstege bör den tas bort när poolen inte används.
  • Har du en liten barnpool som kan tömmas är det klokt att göra det när den inte används.

Nyfödda bebisar och små barns hud är känslig och kan lätt bli torr och få värmeutslag. Det är vanligt att huden under armarna, vid ljumskarna, bakom öronen och under hakan blir irriterad på grund av värme och fukt. Det är därför viktigt att tvätta och bada bebisen regelbundet. 

Tips inför att bada bebis första gången

  • Bada bebisen i en badbalja som är avsedd för bebisar – Ett handfat passar också bra.
  • Vattnet bör ha en temperatur på ca 37° – Känn efter med armbågen eller en termometer för att säkerställa att vattnet har kroppstemperatur.
  • Använd inte tvål - Det torkar ut bebisens känsliga hud.
  • Tillsätt lite babyolja om du vill - Men tänk på att det kan bli halt, ha en handduk redo för att få bra grepp om bebisen. 
  • Undersök bebisens hud efter hudirritationer – Det uppstår ofta i bebisens hudveck.
  • Torka bebisen med en mjuk handduk tills huden är helt torr – Fukt kan leda till hudirritationer.

Hur ofta bör jag bada min bebis?

Utöver den dagliga tvätten av din nyfödda bebis rekommenderas du att bada din bebis en till två gånger per vecka för att bebisen ska bli tillräckligt ren. Om barnet tycker om att bada kan du bada din bebis oftare.

Ska jag bada min bebis i badbalja eller badkar?

Det är enklast att bada din bebis i en badbalja som är anpassad för bebisar. Placera badbaljan på en plats i bekväm höjd så att du får en ergonomisk arbetsställning. På det viset får du bättre kontroll över bebisen när du badar den. Lämna aldrig bebisen ensam i badbaljan, inte ens i en sekund!

Bör jag bada min bebis vid förkylning?

Om din bebis är sjuk med försämrat allmäntillstånd och symtom för feber, magsjuka eller ögoninflammation bör barnet avstå från att bada. Tvätta i stället bebisen med tvättlappar för att hålla den ren.

När kan jag bada med bebis ute i sjö och hav?

Den rekommenderade åldern för att bada med bebis i hav är vid två års ålder, innan dess är inte bebisens njurar fullt utvecklade för att kunna hantera saltbalansen i havet. Bebisar bör dessutom inte bada i en vattentemperatur under 37° grader. Vatten i sjö och hav brukar oftast ha en väldigt låg temperatur. Men du kan gå ner i vattnet korta stunder tillsammans med din bebis för att ge dig själv svalka.

Nyfödda barn och barn med allvarliga hälsoproblem som hjärtsjukdom bör inte basta. Använd sunt förnuft när du bastar med ditt barn. Se till att barnet får i sig mycket vatten och kan gå ut ur bastun när det vill. Låt inte små barn basta för lång tid, det kan leda till värmeslag.

Du kan bada med din bebis i spabad om jacuzzin har rätt temperatur. Lagom temperatur för vuxna är ca 37–40 °C, men bebisar bör inte bada i vatten som är över eller under kroppstemperatur på ca 37°.

Att bada bebis med feber och förkylningssymtom rekommenderas inte eftersom att det kan förvärra förkylningen. Tvätta i stället bebisen med tvättlappar för att hålla barnet rent.

Barn med pågående öroninflammation bör inte bada. Om det har gått hål på trumhinnan vid öroninflammation bör barnet undvika att få in vatten i örat. Vänta med att bada och leka i vatten tills trumhinnan har läkt helt.

Alla barn är olika och lär sig simma olika snabbt. När du kan börja öva simning med ditt barn beror på barnets mognad och intresse. En bra ålder att börja lära barnen simma är vid fem till sju års ålder. Men en del lär sig tidigare, och andra senare.

Att lära barn badvett är viktigt för att skapa trygghet både för dig och barnet när ni badar. Lär barnet badvettsreglerna och berätta vad som kan hända om reglerna inte följs. Påminn barnet om reglerna tills det lärt sig.

Nej, den rekommenderade åldern för bad i hav med barn är vid två års ålder. Detta är på grund av att bebisens njurar inte är fullt utvecklade för att kunna reglera saltbalansen från havet.

När ett barn kan bada badkar själv utan uppsikt från förälder beror på barnets mognad och kroppskontroll. Barn kan drunkna även på grunt vatten. Om risken för att tappa balansen och hamna under vattenytan är borta kan barnet bada själv.

Tips på hur du kan barnsäkra badrummet

Åldersgränsen för att få åka och bada själv utan vuxen är 12 år. Oavsett om ditt barn kan simma så måste en vuxen som är minst 18 år följa med och ansvara för barnets säkerhet. Stäm av med kompisarnas föräldrar och se till att minst en vuxen är med och håller uppsikt över barnen. Fråga alltid vart barnen ska bada och hur länge de kommer vara borta.

Källor till artikeln:

1177

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap - Varför drunknar barn

Svenska livräddningssällskapet

Publicerad 16 april 2023.