Utförsåkarförsäkring

Köp försäkringen
Utförsåkning är bland det härligaste du kan uppleva. Sol, vind, snö och kyla på en och samma gång. Susa snabbt eller ta det lugnt i backarna, i lagom lutning.
 • Ersätter olyckor på skidor och snowboard - även offpist - gäller på hela 210 SLAO-anläggningar runt om i Sverige
 • Endast 150 kronor per säsong - 240 kronor hela familjen
 • Ersätter stuga och liftkort om du måste åka hem

Broschyr med för- och efterköpsinformation

Nyhet:Den första januari lanserar vi friluftsförsäkringen Skidklar, som kommer att ersätta utförsåkarförsäkringen. Med Skidklar kan du välja att försäkringen ska gälla året om och även aktiviteter på barmark.

Utförsåkarförsäkring

Här kan du läsa om vad som ingår i försäkringen.

Om du behöver läkarvård kan vi betala ersättning för bland annat nödvändig läkarvård, medicin, resekostnader och hjälpmedel. Du kan läsa mer i villkoret under läkekostnader.

Om du faller i skidbacken och slår ut en tand kan det bli en väldigt kostsam affär. Försäkringen ersätter en slutbehandling/ permanentbehandling per skada som uppkommit inom fem år per tillfälle. Du kan läsa mer i villkoret under tandskadekostnader.

Ersättning lämnas vid olycksfallsskada för resekostnader under den akuta sjuktiden, dock längst i fem år från det att olycksfallsskadan inträffade. Med resekostnader menas kostnader för resor till och från vård och behandling. Du kan läsa mer i villkoret under resekostnader.

Om olycksfallsskada krävt läkarbehandling kan ersättning lämnas för skadade kläder och glasögon som du burit vid olycksfallet. Om skadan inneburit direkt transport till sjukvård kan också din skidutrustning som skadats eller förlorats ersättas. Högsta ersättning är 44 300 kronor. Du kan läsa mer i villkoret under merkostnader.

Om du drabbas av en allvarlig olycka i skidbacken finns ett större skydd i form av medicinsk invaliditet där vi ersätter upp till 332 250 kronor. Med medicinsk invaliditet menas ett tillstånd där det efter den akuta sjuktiden finns en bestående nedsättning av kroppsfunktionen. Du kan läsa mer i villkoret under medicinsk invaliditet.

Är olyckan framme, och du enligt läkarintyg på läkares inrådan måste avbryta vistelsen, får du ersättning för delar av kostnader som du inte utnyttjat. Detta gäller exempelvis skipass, stughyra och skidutrustningshyra. Även närstående person (exempelvis make, barn och syskon) kan ersättas. Du kan läsa mer i villkoret under outnyttjade kostnader.

Vid dödsfall utbetalas ersättning i form av ett prisbasbelopp. Ersättningen utbetalas som begravningshjälp till dödsboet.

Merkostnader för att transporteras till din hemort till följd av skada täcks av försäkringen och även närstående medresenär (exempelvis make, syskon och partner). Färdsättet ska dock vara föreskrivet av legitimerad läkare.

Om barn under 16 år råkar ut för olycksfallsskada och måste vistas på sjukhus utanför hemorten lämnar försäkringen ersättning för familjemedlems resekostnader samt skäliga övernattningskostnader. Ersättning ges upp till 8 860 kronor per månad i upp till sex månader. Du kan läsa mer i försäkringsvillkoren under besök hos barn på sjukhus.

Sveriges enda specialförsäkring

 • Vår utförsåkarförsäkring är marknadens enda specialförsäkring för utförsåkare och den gäller i alla SLAO-anläggningar i Sverige. Det innebär att du är försäkrad vid skidolyckor i så väl hemma- som bortabacke – på lagg eller bräda.
Ungefär tusen utförsåkare drabbas av en ansikts- eller huvudskada varje år i svenska skidbackar. De mest allvarliga och livshotande skadorna är just huvud- och nackskador.

Kollisioner i hög fart ger en stor risk för en huvudskada. Statistik från verkliga olyckor visar att skidåkare som använder hjälm har upp till sextio procent lägre risk för traumatisk huvudskada.

Vår test av skidhjälmar

Håll dig säker i skidbackarna

Du susar ned för backen. Vädret är perfekt med skinande sol och pudersnön yr kring skidorna. Helt plötsligt märker du att skidorna inte har samma kontakt med snön. Du har precis hamnat i ett av naturens mest bedrägliga moment - en snölavin.

Det finns en rad värdefulla tips om var, när och hur laviner uppstår. Här ger vid dig några av de viktigaste.

Värdefulla lavin-tips

 • Kolla aktuella rapporter på snorapporten.se
 • Åk aldrig ensam utanför markerade nedfarter
 • Var minst två, helst flera, vid offpiståkning
 • Åk i fallinjen. Åk med korta och täta svängar.
 • Skär aldrig av snötäcket ovanför en annan utförsåkare
 • Om hamnar i ett lavinområde – åk snett utför till en så säker plats som möjligt
 • Om du fångats av lavinen – försök att hålla dig vid ytan genom simrörelser
 • Om du är under snön – kryp ihop och håll andningsvägarna fria

Allt du behöver veta genom Snörapporten

SLAOS hemsida snörapporten får du tillgång till ett 70-tal svenska skidorters dagliga status.

Väder, snödjup, öppna och stängda liftar och information om lavinrisk. Allt du behöver veta för att få en så bra åkning som möjligt.

Snörapport finns också som en app för Iphone med samma information.

Snörapportens hemsida

Snörapportens app för Iphone

Här kan du ladda hem försäkringsvillkor och broschyr med för- och efterköpsinformation. Där kan du läsa i detalj vad som gäller för försäkringen. Det behöver du till exempel göra innan du tecknar försäkringen och när du har drabbats av en skada

Broschyr om utförsåkningsförsäkring

Villkor Utförsåkarförsäkring

Vad kostar utförsåkarförsäkringen?

 • För dig själv, hela säsgongen:
  150 kronor

  För hela familjen, hela säsongen:
  240 kronor

Reseförsäkring — när du ska vara borta en längre tid

Om du ska vara utom­lands längre än 45 dagar — till exempel på en jorden-runt-resa — behöver du en separat reseförsäkring.

Vid resa längre än 45 dagar

Fritidshusförsäkring — bra skydd för stugan

Skydda lantstället med en bra fritidshus­försäkring — som dessutom är klassad som ett bra miljöval.

Fritidshusförsäkring