Att ställa av bilen

Funderar du på att ställa av bilen, men är osäker på vad som gäller och hur det går till? Oroa dig inte, att ställa av bilen är enkelt och här guidar vi dig snabbt genom stegen.

Det kan vara en god idé att ställa av bilen om du inte tänker använda den på ett tag. När du ställer av bilen behöver du varken betala fordonsskatt eller trafikförsäkring och kan spara pengarna till annat. Vill du ha en försäkring som gäller för skador som stöld, brand och skador på lack och plåt under tiden bilen är avställd är det bra att ha en avställningsförsäkring.

Checklista - avställning bil

  1. Anmäl avställning till Transportstyrelsen – Du ställer av bilen på Transportstyrelsens webbplats, via deras app Mina fordon eller skriftligen på ditt registreringsbevis.
  2. Transportstyrelsen kontaktar oss – Vi får meddelande om att du har ställt av ditt fordon.
  3. Vi ändrar försäkringen – Om du har vår halv- eller helförsäkring när du ställer av bilen får du automatiskt en avställningsförsäkring. Har du enbart trafikförsäkring avslutas den automatiskt.
  4. Pengar tillbaka – Har du betalat fordonsskatt och bilförsäkring för tid framåt från avställningsdagen får du automatiskt tillbaka mellanskillnaden.

Vad händer med försäkringen när jag ställer av bilen?

Om du har en trafikförsäkring på din bil avslutar vi den automatiskt från den dag du ställer av bilen.

Har du vår hel- eller halvförsäkring när du ställer av bilen får du däremot automatiskt en avställningsförsäkring. För en bil med högt värde är det tryggt att ha ett försäkringsskydd även under tiden du inte använder den i trafik.

Avställningsförsäkringen har ett glas-, stöld- och brandskydd. Den gäller även för skador på plåten om bilen blir påkörd, utsatt för skadegörelse eller om något välter på den. Försäkringen gäller inte för skador på bilen som sker genom trafikolycka.

Mer om vår avställningsförsäkring

Återbetalning av trafikförsäkring och fordonsskatt vid avställning av bil

Om din hel- eller halvförsäkring övergår till en avställningsförsäkring får du tillbaka eventuell mellanskillnad i pris för försäkringarna.  

Återbetalning av trafikförsäkring

Om du har en trafikförsäkring på din bil avslutar vi den automatiskt från den dag du ställer av bilen. Sen betalar vi tillbaka pengarna för den delen av trafikförsäkringen som du inte använder när bilen är avställd. 

Återbetalning av fordonsskatt

Om du ställer av ditt fordon behöver du inte betala fordonsskatt och Transportstyrelsen kommer att betala tillbaka den överskjutande delen till dig.

Återbetalning sker för hela månader, så om du ställer av fordonet i samband med ett månadsskifte, se till att anmälan har kommit in senast den första dagen i månaden. Kommer din anmälan in senare tar Transportstyrelsen ut skatt för hela den månaden. Detta gäller bilar där fordonsskatten inte är mer än 4 800 kronor per år.

Belopp under 50 kronor återbetalas inte.

Avställning och ägarbyte samtidigt

Du kan anmäla ägarbyte och avställning samtidigt via appen Mina fordon eller via registreringsbeviset. Använder du Transportstyrelsens e-tjänst på webben måste antingen du som säljare ställa av fordonet innan ägarbytet eller så får den nya ägaren ställa av fordonet i efterhand. Om du som säljer bilen ställer av den innan ägarbytet är det också du som får tillbaka eventuellt kvarvarande fordonsskatt.

Transportstyrelsens information om ägarbyte och avställning

Ställa av andra fordon

Samma regler för avställning gäller för alla registrerade fordon. Du använder någon av Transportstyrelsens tjänster för avställning för bil, lastbil, mc och traktor.

Du ställer av bilen genom Transportstyrelsens e-tjänst, via deras app Mina fordon eller skriftligen på ditt registreringsbevis.

Goda råd när du ställer av bilen en längre tid

  • Tvätta bilen och töm den på skräp som kan dra till sig möss.
  • Dra inte åt parkeringsbromsen så minskar du risken för att den fastnar.
  • Fyll upp med bränsle för att undvika kondens i tanken.
  • Kolla att däcken har ordentligt med luft.
  • Kolla så att det finns kylarvätska och spolarvätska som klarar många minusgrader.
  • Montera gärna ur batteriet och underhållsladda det om det behövs.
  • Om du täcker över bilen, använd ett anpassat täcke som inte ger skador på lacken.
  • Förvara inte däck eller andra stöldbegärliga saker i bilen.
  • Parkera bilen där den inte riskerar att utsättas för skadegörelse.

Du behöver inte ställa av bilen när du inte ska använda den under en längre period, men om bilen är avställd behöver du varken betala fordonsskatt eller trafikförsäkring. Har du en avställningsförsäkring kostar den mindre än bilens halv- eller helförsäkring. Du kan med andra ord spara pengar på att ställa av ditt fordon.

Nej, du behöver kontakta Transportstyrelsen för att ställa av ett fordon som har fått körförbud. Avställningen gäller från det datum du kontaktar Transportstyrelsen. Du kan inte ställa av ett fordon bakåt i tiden.

Du kan ställa av och på bilen hur många gånger du vill. Det finns ingen gräns eller regel som begränsar antalet gånger en avställning är möjlig och det kostar ingenting.

Du får inte köra ett fordon som du har ställt av, förutom vid ett undantag; den enda gången du får köra ett avställt fordon är kortast lämpliga väg till eller från närmaste besiktning. Då måste även fordonet ha en giltig trafikförsäkring och det får inte finnas några obetalda fordonsskatter.

Ett avställt fordon får inte heller bogseras.

Om din bil är avställd och inte används i trafiken behöver den inte samma skydd som när den används i trafiken. Om du bara hade en trafikförsäkring avslutades den samma dag du ställde av fordonet. Din bil blir då oförsäkrad.

Om du hade en halv- eller helförsäkring när du ställde av bilen gick den över till en avställningsförsäkring. En avställningsförsäkring (garageförsäkring) kostar mindre än en vanlig bilförsäkring och du får ett anpassat skydd för en bil som står still i garaget eller på annan plats.

Avställningsförsäkringen har ett glas-, stöld- och brandskydd. Den gäller även för skador på plåten om bilen blir påkörd, utsatt för skadegörelse eller om något välter på den. Eftersom en avställd bil inte får användas i trafik gäller inte försäkringen för skador på bilen som sker genom trafikolycka.

Du ställer på bilen på Transportstyrelsens webbplats, via deras app Mina fordon eller skriftligen på ditt registreringsbevis.

Checklista - ställa på bilen

Försäkra din bil hos oss!

Vår bilförsäkring har det du behöver för att vara trygg på vägen. Varje år hanterar vi över 50 000 trafikskador och nära 840 000 bilar är försäkrade hos oss. Vår Bilförsäkring Stor topprankas också i Konsumenternas Försäkringsbyrås omfattande jämförelse av bilförsäkringar.

Folksams bilförsäkring

Ford bilförsäkring

Honda bilförsäkring

Hyundai bilförsäkring

Lexus bilförsäkring

Mazda bilförsäkring

Mitsubishi bilförsäkring

Suzuki bilförsäkring

Kia bilförsäkring

Opel bilförsäkring

Peugeot bilförsäkring

Saab bilförsäkring

Skoda bilförsäkring

Toyota bilförsäkring

Volkswagen bilförsäkring

Volvo bilförsäkring

Källa: Transportstyrelsen

Publicerad: 8 mars 2024