Ung kille sitter i bil och ser glad ut

Tips inför övningskörning

Att övningsköra privat är ett bra och viktigt komplement till körlektionerna på bilskolan och ger extra träning och trafikvana. Som handledare behöver du både ha tålamod och engagemang för att övningskörningen ska bli rolig och säker. Vi ger dig våra bästa tips.

Innan ni börjar övningsköra

Introduktionsutbildning
Både du som ska vara handledare och du som ska ta körkort måste gå en introduktionsutbildning på en trafikskola för att få övningsköra privat. Utbildningen tar cirka tre timmar. 
 
Handledartillstånd
Du som ska handleda måste ha fyllt 24 år, haft körkort i minst fem år (som utfärdats i Sverige eller i annat ESS-land) samt ansökt och fått handledartillstånd hos Transportstyrelsen.

Körkortstillstånd
Du som ska ta körkort måste ha fyllt 16 år och gått introduktionsutbildningen och ansökt om körkortstillstånd hos Transportstyrelsen. 

Att tänka på inför handledarrollen

För att vara en bra handledare är det viktigt att du är väl förberedd. Tänk igenom om du 

  • förstår trafikregler och bestämmelser
  • behöver fräscha upp dina egna körfärdigheter
  • är bekant med de senaste riktlinjerna för övningskörning.

Genom att vara väl förberedd kan du ge bästa möjliga handledning.

Övningskörning kräver tålamod och uppmuntran

Med största sannolikhet kommer både du som handledare och din elev ha stunder när ni blir irriterade. Övningskörning kan vara utmanande, därför är det viktigt att du som handledare är lugn, visar tålamod och ger stöd när det är svårt. Kom ihåg att misstag är en del av inlärningen. Glöm inte heller bort att ge uppmuntran och beröm när det går bra. 

Tydliga förväntningar hjälper när ni övningskör

För att underlätta både för dig som handledare och din elev är det viktigt att ha en öppen dialog. Diskutera förväntningar, regler och mål med körningen. Gör gärna upp en plan tillsammans så att ni känner er trygga och förberedda.  

Var en förebild i trafiken

Som handledare är du en viktig förebild, både i och utanför bilen. När du följer trafikregler och visar respekt för andra trafikanter kommer din elev att lära sig goda trafikvanor. Tänk efter om du har några dåliga trafikvanor som du inte vill att din elev ska ta efter. Du ska såklart undvika fortkörning, aggressiv körning och inte använda mobiltelefonen när du kör. Ju mer ansvarsfullt du kör desto säkrare kommer din elev bli bakom ratten.

På Transportstyrelsen kan du ta del om mer information om handledning vid övningskörning.

Gäller bilförsäkringen vid övningskörning?

  • Ja, förutsatt att du som handledare och personen som ska ta körkort uppfyller Transportstyrelsens regler och krav för övningskörning.
  • Bilförsäkringen gäller på samma sätt som när någon med körkort kör bilen.
  • Du som handleder räknas som förare och ansvarar för allt som eleven gör.
  • Det är viktigt att tänka på att ha en helförsäkring på bilen för att få ersättning på eventuella skador som bucklor och repor.

Krav på bilen

När ni ska övningsköra behöver bilen rätt utrustning. Det finns också andra saker som kan underlätta övningskörningen:

  • Bilen måste ha trepunktsbälte, det minskar risken för allvarliga personskador. Mer information om whiplashskador. 
  • Ett huvudskydd/huvudstöd är viktigt för att minska risken för nackskador.
  • Det är viktigt att den gröna övningskörskylten är väl synlig när eleven kör. 
  • Kontrollera att parkeringsbromsen fungerar om handledaren behöver hjälpa att bromsa in.
  • Skaffa gärna en extra backspegel, en så kallad elevspegel, för att se vad eleven tittar på.
  • Kör gärna en bil med manuell växellåda så att eleven får köra både manuell och automat när körkortet är taget. 

Som elev är första steget för att börja övningsköra att ansöka om körkortstillstånd. För att få övningsköra privat måste du ha en handledare som ansökt om handledartillstånd och du behöver även gå en introduktionskurs. Det går bra att kombinera körlektioner på bilskola och privat. 

Som handledare för övningskörning måste du ha fyllt 24 år och ha haft körkort i minst fem år (som utfärdats i Sverige eller i ett annat ESS-land). Du måste också ha goda kunskaper om trafikregler och vara redo att ta på dig ansvaret för att lära ut och övervaka din elevs övningskörning. 

Som handledare är det viktigt att du ger tillräckligt med tid och möjligheter att övningsköra i olika trafikmiljöer. Uppmuntra din elev att öva i svårare situationer, som att köra på motorvägar eller i mörker. Ge beröm och uppmuntran vid framsteg och ge stöd att hanterar utmaningar på ett bra sätt.

Ge din elev feedback och hjälp att arbeta på att förbättra eventuella svagheter. Kom ihåg att trafiksäkerhet är en livslång inlärningsprocess och att varje körning ger en möjlighet att bli bättre.

Att vara nervös inför övningskörning är helt normalt. Hjälp din elev att hantera nervositeten genom att ge stöd och uppmuntran. Prata om orosmoment och berätta om din erfarenhet och hur det var för dig att övningsköra. Påminn om att det är en inlärningsprocess och att det är okej att göra misstag. 

För att uppmuntra trafiksäkerhet hos din elev är det viktigt att du som handledare är en bra förebild. När du visar att du följer trafikregler och respekterar andra trafikanter kommer din elev att lära sig goda trafikvanor. Förklara hur viktigt det är att hålla hastigheten, inte använda mobiltelefon när du kör och att alltid använda säkerhetsbälte. 

Några vanliga misstag är att vara för sträng eller kritisk. Att inte vara tillräckligt engagerad eller delaktig och att inte ge tillräckligt med feedback och uppmuntran. Tänk på att både vara en lärare, visa förståelse och stöttning under övningskörningen.

Nej det behöver du inte, förutsatt att du som handledare och din elev uppfyller Transportstyrelsens regler och krav för övningskörning. Bilfärsökringen gäller på samma sätt som när någon med körkort kör bilen. Det är viktigt att tänka på att ha en helförsäkring på bilen för att få ersättning på eventuella skador.  

Ja, om handledaren anser att det är okej. Det kan dock vara bra att vänta med att ha med andra i bilen tills eleven är en mer van förare. Bilförsäkringen gäller precis som vanligt för passagerarna. Vi rekommenderar att inte ha med små barn eftersom de kan vara mer störande och stressa den som övningskör.

Det finns inget fastställt antal timmar eller en specifik tid som du måste övningsköra. Det beror på egen inlärningstakt och hur mycket erfarenhet du behöver för att känna dig bekväm och säker bakom ratten. Se till att öva tillräckligt för att få goda körfärdigheter och självförtroende innan uppkörning. Mängdträning är viktigt för att bli en säker förare. 

Ja, som handledare har du möjlighet att ge kompletterande körtid även efter att din elev har fått sitt körkort. Det kan vara en bra idé att fortsätta övningsköra tillsammans för att stärka körfärdigheter och självförtroende på vägen.


Publicerad:
26 oktober 2023

En bilförsäkring med högt betyg

Vår Bilförsäkring Stor har det du behöver för att vara trygg på vägen och får betyget 4,6 av 5 hos Konsumenternas försäkringsbyrå.

Våra bilförsäkringar

Folksam väljer nya bilar

I vår guide rekommenderar vi nya, säkra och bränslesnåla bilar på den svenska bilmarknaden 2022.

Säkra och bränslesnåla nybilar