Folksam testar

32 populära bilbarnstolar

Till testresultatet

En bilbarnstol får Bäst i test och 18 ett Bra val

Vi har testat 32 bilbarnstolar för barn från nio månader till cirka fyra år, så att du som förälder kan välja en så bra och säker stol som möjligt. Bilbarnstolarna finns på den svenska marknaden, antingen i handeln eller på andrahandsmarknaden.  

Totalt har arton stolar fått märkningen Bra val. BeSafe Izi Plus X1 (SIP+) är testvinnare bland de bilbarnstolar som fått högsta betyg och utnämns som Bäst i test.

Se gärna våra rekommendationer om hur barn åker säkert i bil genom att sitta i bakåtvänd stol upp till 4-5 års ålder.

Rapport: Bilbarnstolar 2019

När vi valde ut bilbarnstolar att testa ville vi hitta de 32 vanligaste stolarna för barn mellan 9 månader till ca 4 år på den svenska marknaden. Vid val av bilbarnstolar tittade vi på utbudet i barnproduktsbutiker och webbutiker. Vi valde dessutom att inkludera stolar som kommit bra ut i europeiska bilbarnstolstester.

Alla bilbarnstolar som ingår i testet är godkända europiska krav enligt ECE R44/04 eller UN R129 (i-Size).

Nedan framgår vilka parametrar som vi tycker är allra viktigast för att möjliggöra att ett barn kan åka bakåtvänt så länge som möjligt och att barnet är så bra skyddat som möjligt vid en eventuell krock. Vissa mätmoment har utförts då bilbarnstolen har monterats både i fram- och baksätet i en Volvo V70. En krockdocka som motsvarar en treåring har används för att få en så verklighetsnära mätning som möjligt.

Risken att små barn dödas eller skadas svårt är fem gånger så stor i en framåtvänd bilbarnstol jämfört med en bakåtvänd. Den nationella rekommendationen är att barn ska sitter bakåtvänt så länge det är möjligt, helst till 4-5 år.

Vissa så kallade kombistolar, kan användas för både framåt och bakåtvänt bruk. Som konsument kan det kännas lockande att köpa en kombinationsstol men när ett bakåtvänt barn vuxit ur stolen kommer stolen även vara urvuxen för framåtvänt åkande. Risken för felanvändning är stor med en kombistol eftersom det är lätt att frestas till att vända barnet för tidigt. För att klassas som bra val krävs att stolen går att använda enbart för bakåtvänt åkande.

Folksams rekommendation är att välja en stol godkänd till 25 kg då dessa stolar möjliggör bakåtvänt åkande längre upp i åldrarna.

För att möjliggör att barnet kan åka så länge som möjligt i stolen är det viktigt att stolens ryggstöd är högt. I bilden nedan till höger är krockdockan, som motsvarar en treåring, nästan för stor för stolen. En bakåtvänd bilbarnstol är urvuxen när barnets övre del av öronen är i höjd med stolens översta kant. Ju högre stolsrygg desto bättre.

Böjda ben är ingen säkerhetsrisk utan snarare en fråga om komfort. Däremot väljer många föräldrar att vända sina barn just på grund av att de tycker att det ser trångt ut för barnets ben. Benutrymme är därför en viktig parameter. Poängsättningen gynnar de egenskaper hos bilbarnstolen som gör att den även ryms i mindre bilar men ändå ger så stort utrymme för barnet som möjligt.

Ett antal parametrar som vi mätt rör själva monteringen i bilen: underförankringsband/stödarm, stödben och montering mot instrumentpanel. Alla dessa parametrar har indirekt inverkan på hur väl barnet är skyddat vid en eventuell krock.

För ett barn som sitter i en bakåtvänd bilstol blir en påkörning bakifrån som en frontalkollision. Barnstolen vill med andra ord resa sig mot bilsätets ryggstöd. För att motverka denna rörelse har stolarna ofta underförankringsband eller en stödarm.

Vid montering framförallt i baksätet är det viktigt att stolen är försedd med stödben för att minimera rörelsen av stolen vid en eventuell frontalkollision. För att få bästa möjliga montering i framsätet så ska bilbarnstolen monteras mot instrumentpanelen. Då stolen monteras mot instrumentpanel i framsätet finns inte samma behov av att ha stödben.

För att skydda huvudet så bra som möjligt är det viktigt att stolens sidoskydd är så djupt som möjligt och att stolen är relativt tajt kring barnets huvud. En bakåtvänd bilbarnstol med djupa sidokanter och med så liten bredd som möjligt kan minska risken att huvudet roterar ut ur barnstolen. Ju djupare sidoskydd desto bättre.

Med ett extra sidoskydd utanför bilbarnstolens skal rör sig bilbarnstolen samtidigt med en eventuellt inträngande dörr i en sidokollision. Sidoskyddet kan i vissa fall absorbera energi. Dessa egenskaper minskar sidokrafterna.

Vi fick en pratstund med vår trafiksäkerhetsforskare Helena Stigson om Folksams test av bilbarnstolar.

Varför testar Folksam bilbarnstolar?

– Vi engagerar oss i det som är viktigt för våra kunder. Folksam har forskat om trafiksäkerhet i mer än 30 år. Barnsäkerhet i bil är ett forskningsområde vi känner extra starkt för. Under 80- och 90-talet var Folksam med och utvecklade bilbarnstolar som satte en ny säkerhetsstandard på marknaden. Sedan dess kartlägger vi alla olyckor där barn skadas allvarligt i bil.

För vilken ålder passar bilbarnstolarna ni har testat?

- Vi har testat bilbarnstolar som passar barn i åldern från nio månader upp till fyra år.

Har ni krocktestat bilbarnstolarna i detta test?

- Nej. Alla bilbarnstolar som ingår i testet är redan krocktestade utifrån europeiska lagkraven. Den absolut viktigaste egenskapen som kännetecknar en säker bilbarnstol är hur länge ett barn kan sitta bakåtvänt. Detta speglas inte i lagkraven utan här utgör konsumenttester såsom Folksams test ett viktigt komplement.
Testet medverkar till att vi i Sverige behåller vår position som bäst i världen! Helena Stigson, trafiksäkerhetsforskare

Vad är bäst - framåtvänt eller bakåtvänt?

- Risken att skadas i en framåtvänd bilbarnstol är fem gånger högre än i en bakåtvänd. Fördelen med en bakåtvänd bilbarnstol är att den vid en frontalkollision ger stöd för huvud och nacke och de bromsas upp tillsammans med resten av kroppen. Belastning på nacke och ryggrad blir därför betydligt lägre då barnet är placerat i en bakåtvänd bilbarnstol jämfört med en framåtvänd. Skyddseffekten för barn i bakåtvända bilbarnstolar är 90-95 procent i förhållande till oskyddade barn. I framåtvända bilbarnstolar är skyddseffekten 60-70 procent.

Hur står sig Sverige när det kommer till säkerheten för barn i bil?

– Testet medverkar till att vi i Sverige behåller vår position som bäst i världen! Vi låter våra barn åka bil med ryggen mot färdriktningen betydligt högre upp i åldrarna än övriga Europa. De bilbarnstolar som är vanliga på den svenska marknaden är generellt större än de som är populära i övriga Europa. Europeiska tester utvärderar framförallt framåtvända stolar till små barn (1-4 år). I och med en ökad näthandel finns risken att dessa även får inflytande på de bilbarnstolar som erbjuds på den svenska marknaden. Med Folksams test hjälper vi konsumenterna till att göra ett bra val vid köp av bilbarnstol som möjliggör bakåtvänt åkande högre upp i åldrarna.
I testet ingår två stolar som är enbart avsedda för framåtvänt bruk - Cybex Pallas och Kiddy Guardianfix Pro 2. Framåtvänt åkande i åldern 0-4 år går tvärt emot svensk rekommendation. Dessa stolar kommer sämst ut i Folksams test och vi avråder från att köpa dessa.

Bälte bättre än justerbar bygel
Förutom att de är framåtvända, vilket i sig innebär fem gånger högre risk att skadas, ger dessa stolar ännu sämre skydd eftersom barnet inte fångas upp av ett bälte i en krock utan av en justerbar bygel över barnets mage.

Styrkan med ett bälte är att det löper över de kroppsdelar som är starkast, bröstben och höftben. Framåtvända stolar med fångstbygel innebär att barnet utsätts för en ökad skaderisk. Orsaken är att all belastning hamnar på barnets mjukdelar i magen i en krock.

Motstridiga resultat
Denna typ av bilbarnstol har kommit bra ut i europeiska krocktest av bilbarnstolar men krocktester från Transport Canada visar att denna typ av fastsättning kan innebära att barnet inte sitter fast ordentligt och vid exempelvis voltningsolyckor eller sidokollisioner kan barnet kastas ur.

Det är frestande att tro att bra testresultat från krockprov innebär gott skydd för de mindre även i framåtvända stolar men faktum är att de mätkriterier som används i testerna är ofullständiga.

Mätresultat från krockproven illustrerar bara risken för bröstskador och inte risken för buk- och nackskador.
Hej!

Ställ din fråga direkt till vår forskare Helena Stigson

Testresultatet - alla bilbarnstolar

Så här sätter vi betyg på stolarna

 • BeSafe iZi Plus X1 (SIP+)

  Pris: 4.500 kronor
  Vikt/längd: 25 kg
  Typgodkännande: ECE R44-04
  PlusTest: Ja
  ISOFIX: Nej
  Kommentar:
  + Hög rygg medger bakåtvänt åkande längre. Godkänd till 25 kg. Långt stödben, bra för minibussar.  
  - Kräver mycket bälte vid montering.
  Betyg: 4
 • Axkid Minikid (ASIP)

  Pris: 3.000 kronor
  Vikt/längd: 0-25 kg
  Typgodkännande: ECE R44-04
  PlusTest: Ja
  ISOFIX: Nej
  Kommentar:
  + Godkänd till 25 kg. Hög rygg medger bakåtvänt åkande längre. Underförankringsband lättjusterat.
  - Tar stort utrymme i bilen. Kan vara svårt med utrymme till bildörren för sidokrockskyddet.
  Betyg: 4
 • BeSafe iZi Kid X2 i-Size (SIP+)

  Pris: 4.500 kronor
  Vikt/längd: 105 cm/18 kg
  Typgodkännande: UN R129 (i-Size)
  PlusTest: Ja
  ISOFIX: Ja
  Kommentar:
  + Långt stödben, bra för minibussar.
  - Minsta stödbenslängd 29 cm, nackdel mittplats bak.
  Betyg: 4
 • BeSafe iZi Kid X3 i-Size (SIP+)

  Pris: 5.900 kronor
  Vikt/längd: 105 cm/18 kg
  Typgodkännande: UN R129 (i-Size)
  PlusTest: Ja
  ISOFIX: Ja
  Kommentar:
  + Långt stödben, bra för minibussar.
  - Minsta stödbenslängd 29 cm, nackdel mittplats bak.
  Betyg: 4
 • BeSafe iZi Plus

  Pris: 3.800 kronor
  Vikt/längd: 0-25 kg
  Typgodkännande: ECE R 44
  PlusTest: Ja
  ISOFIX: Nej
  Kommentar:
  + Godkänd till 25 kg. Hög rygg medger bakåtvänt åkande länge. Långt stödben, bra för minibussar.
  - Kräver mycket bälte vid montering.
  Betyg: 4
 • BeSafe iZi Modular RF

  Pris: Stol 4.200 kr, stol + basenhet 6.700 kr
  Vikt/längd: 61-105 cm (18 kg)
  Typgodkännande: UN R129 (I-Size)
  PlusTest: Ja
  ISOFIX: Ja
  Kommentar:
  + Långt stödben, bra för minibussar.
  - Minsta stödbenslängd 28 cm, nackdel mittplats bak.
  Betyg: 4
 • Britax Römer Max-Way Plus (SICT)

  Pris: 3.000 kronor
  Vikt/längd: 9-25 kg
  Typgodkännande: ECE R44-04
  PlusTest: Ja
  ISOFIX: Nej
  Kommentar:
  + Godkänd till 25 kg. Hög rygg medger bakåtvänt åkande längre. Låg vikt på stolen.
  Betyg: 4
 • Axkid Minikid

  Pris: Utgående
  Vikt/längd: 9-25 kg
  Typgodkännande: ECE R 44
  PlusTest: Ja
  ISOFIX: Nej
  Kommentar:
  + Godkänd till 25 kg. Hög rygg medger bakåtvänt åkande länge. Underförankringsband lättjusterat.
  - Tar stor plats i bilen.
  Betyg: 3
 • Axkid Modukid (ASIP)

  Pris: Stol 3.500 kr, stol + basenhet 5.480 kr
  Vikt/längd: 105 cm/18 kg
  Typgodkännande: UN R129 (i-Size)
  PlusTest: Nej
  ISOFIX: Ja
  Kommentar:
  + Långt stödben, bra för minibussar. 
  - Minsta stödbenslängd 27 cm, nackdel mittplats bak.
  Betyg: 3
 • Axkid Rekid

  Pris: 3.500 kronor
  Vikt/längd: Montering bälte 9-25 kg. Montering ISOFIX 9-18 kg.
  Typgodkännande: ECE R 44
  PlusTest: Ja
  ISOFIX: Ja
  Kommentar:
  + Godkänd till 25 kg. Hög rygg medger bakåtvänt åkande längre. Både ISOFIX och bältesmontering. Underförankringsband lättjusterat.
  - Tar stor plats i bilen.
  Betyg: 3
 • Axkid Wolmax

  Pris: 2.500 kronor
  Vikt/längd: 9-25 kg
  Typgodkännande: ECE R 44
  PlusTest: Nej
  ISOFIX: Nej
  Kommentar:
  + Godkänd till 25kg. Hög rygg medger bakåtvänt åkande längre.
  - Tar stort utrymme i bilen.
  Betyg: 3
 • BeSafe iZi Kid X1 i-Size

  Pris: Utgående
  Vikt/längd: 61-105 cm (18 kg)
  Typgodkännande: UN R129 (I-Size)
  PlusTest: Ja
  ISOFIX: Ja
  Kommentar:
  + Långt stödben bra för minibussar,
  - Minsta stödbenslängd 27 cm, nackdel mittplats bak.
  Betyg: 3
 • Britax Römer Hi-Way II

  Pris: 2.000 kronor
  Vikt/längd: 0-25 kg
  Typgodkännande: ECE R 44
  PlusTest: Ja
  ISOFIX: Nej
  Kommentar:
  + Godkänd till 25kg. Låg vikt på stol.
  - Ej justerbar rygg.
  Betyg: 3
 • Britax Römer MAX-WAY

  Pris: 2.400 kronor
  Vikt/längd: 9-25 kg
  Typgodkännande: ECE R 44
  PlusTest: Ja
  ISOFIX: Nej
  Kommentar:
  + Godkänd till 25 kg. Hög rygg medger bakåtvänt åkande längre. Låg vikt på stol.
  Betyg: 3
 • Britax Römer Swingfix M i-Size (SICT)

  Pris: 5.700 kronor
  Vikt/längd: 105 cm/18 kg
  Typgodkännande: UN R129 (i-Size)
  PlusTest: Ja
  ISOFIX: Ja
  Kommentar:
  + Långt stödben, bra för minibussar. Vridbar för att underlätta placering av barnet.
  - Tyngst av de testade stolarna (16 kg). Minsta stödbenslängd 27 cm, nackdel mittplats bak.
  Betyg: 3
 • Britax Römer Multi-Tech III (SICT)

  Pris: 2.400 kronor
  Vikt/längd: 9-25 kg
  Typgodkännande: ECE R44-04
  PlusTest: Nej
  ISOFIX: Nej
  Kommentar:
  + Godkänd till 25 kg. Hög rygg medger bakåtvänt åkande längre.
  - Vändbar stol - risk för felanvändning! Tar stor plats i bilen.
  Betyg: 3
 • Klippan Century Freestyle

  Pris: 3.900 kronor
  Vikt/längd: 9-25 kg
  Typgodkännande: ECE R44-04
  PlusTest: Ja
  ISOFIX: Nej
  Kommentar:
  + Godkänd till 25kg. Hög rygg medger bakåtvänt åkande längre.
  - Tar stor plats i bilen. Kort benutrymme.
  Betyg: 3
 • Klippan Kiss 2 Plus

  Pris: 4.000 kronor
  Vikt/längd: 0-18 kg
  Typgodkännande: ECE R 44
  PlusTest: Ja
  ISOFIX: Ja
  Kommentar:
  + Hög rygg medger bakåtvänt åkande längre. Både ISOFIX och bältesmontering. Löstagbart babyskydd.
  - Relativt tung.
  Betyg: 3
 • Maxi-Cosi Mobi XP

  Pris: 2.800 kronor
  Vikt/längd: 9-25 kg
  Typgodkännande: ECE R 44
  PlusTest: Nej
  ISOFIX: Nej
  Kommentar:
  + Bra benutrymme. Godkänd till 25 kg. Hög rygg medger bakåtvänt åkande längre
  - Tar stor plats i bilen.
  Betyg: 3
 • Maxi-Cosi Pearl XP

  Pris: Stol 2.600 kr, stol+basenhet 4.900 kr
  Vikt/längd: 67-105 cm (18,5kg)
  Typgodkännande: UN R129 (I-Size)
  PlusTest: Ja
  ISOFIX: Ja
  Kommentar:
  + Tar liten plats i bilen. Långt stödben, bra för minibussar.
  - Kort benutrymme. Minsta stödbenslängd 30 cm, nackdel mittplats bak.
  Betyg: 3
 • Axkid Duofix

  Pris: Utgående
  Vikt/längd: Montering bälte 9-25 kg. Montering ISOFIX 9-18 kg
  Typgodkännande: ECE R 44
  PlusTest: Nej
  ISOFIX: Ja
  Kommentar:
  + Godkänd till 25 kg med bälte. Hög rygg medger bakåtvänt åkande längre. Både ISOFIX och bältesmontering. Underförankringsband lättjusterat.
  - Risk för felanvändning – Vändbar stol! Tar stor plats i bilen.
  Betyg: 2
 • Biltema Bilbarnstol

  Pris: Utgående
  Vikt/längd: 0-18 kg
  Typgodkännande: ECE R 44
  PlusTest: Ja
  ISOFIX: Nej
  Kommentar:
  + Låg vikt på stol.
  - Kort ryggstöd, medför att barnet snabbare växer ur stolen. Tar stor plats i bilen.
  Betyg: 2
 • Brio Zento

  Pris: Utgående
  Vikt/längd: 0-25 kg
  Typgodkännande: ECE R 44
  PlusTest: Nej
  ISOFIX: Nej
  Kommentar:
  + Godkänd till 25 kg. Bra benutrymme.
  - Saknar stödben! Kort ryggstöd, medför att barnet snabbare växer ur stolen. Tar stort utrymme i bilen.
  Betyg: 2
 • Britax Römer Dualfix

  Pris: 4.100 kronor
  Vikt/längd: 0-18 kg
  Typgodkännande: ECE R 44
  PlusTest: Nej
  ISOFIX: Ja
  Kommentar:
  + Långt stödben, bra för minibussar.
  - Stolen är liten och vändbar. Minsta stödbenslängd 30 cm, nackdel mittplats bak.
  Betyg: 2
 • Britax Römer MAX-FIX II

  Pris: 3.800 kronor
  Vikt/längd: 0-18 kg
  Typgodkännande: ECE R 44
  PlusTest: Ja
  ISOFIX: Ja
  Kommentar:
  + Tar liten plats i bilen. Hög rygg, möjliggör bakåtvänt åkande längre.
  - Kort benutrymme.
  Betyg: 2
 • Britax Römer Multi Tech II

  Pris: 2.200 – 3.600 kronor
  Vikt/längd: 9-25 kg
  Typgodkännande: ECE R 44
  PlusTest: Nej
  ISOFIX: Nej
  Kommentar:
  + Godkänd till 25 kg. Hög rygg, möjliggör bakåtvänt åkande länge.
  - Risk för felanvändning - Vändbar stol! Kort stödben gör att den inte kan monteras på alla platser i till exempel minibussar.
  Betyg: 2
 • Concord Reverso i-Size

  Pris: 3.200 kronor
  Vikt/längd: 40-105 cm (23kg)
  Typgodkännande: UN R129 (I-Size)
  PlusTest: Ja
  ISOFIX: Ja
  Kommentar:
  + ISOFIX-stol godkänd upp till 23 kg. Långt stödben, bra för minibussar.
  - Tar stor plats i bilen. Kort benutrymme. Minsta stödbenslängd 29 cm, nackdel mittplats bak.
  Betyg: 2
 • Cybex Sirona M2 i-Size (L.S.P)

  Pris: 3.400 kronor
  Vikt/längd: 40-105 cm
  Typgodkännande: UN R129 (I-Size)
  PlusTest: Nej
  ISOFIX: Ja
  Kommentar:
  + Långt stödben, bra för minibussar. Vinnare i TestFaktas krocktest 2016.
  - Stolen är vändbar vilket ger risk att barnet vänds framåt för tidigt. Minsta stödbenslängd 27 cm, nackdel mittplats bak.
  Betyg: 2
 • Klippan Triofix Maxi

  Pris: 3.700 kronor
  Vikt/längd: 9-18 kg
  Typgodkännande: ECE R44-04
  PlusTest: Nej
  ISOFIX: Ja
  Kommentar:
  + Hög rygg, medger bakåtvänt åkande längre. Både ISOFIX och bältesmontering.
  - Risk för felanvändning - vändbar. Minsta stödbenslängd 27 cm, nackdel mittplats bak.
  Betyg: 2
 • Klippan Triofix Recline

  Pris: Stol 2.800 kr, stol+basenhet 3.900 kr
  Vikt/längd: 9-18 kg
  Typgodkännande: ECE R 44
  PlusTest: Nej
  ISOFIX: Ja
  Kommentar:
  + Hög rygg, möjliggör bakåtvänt åkande länge. Tar liten plats i bilen. Både ISOFIX och bältesmontering.
  - Risk för felanvändning i och med vändbar stol. Kort benutrymme. Minsta stödbenslängd 29 cm, nackdel mittplats bak.
  Betyg: 2
 • Cybex Pallas

  Pris: 2.600 kronor
  Vikt/längd: 9-36 kg
  Typgodkännande: ECE R 44
  PlusTest: Nej
  ISOFIX: Nej
  Kommentar:
  - Undvik! Ren framåtvänd stol som är olämplig för både mindre och större barn.
  Betyg: 1
 • Kiddy Guardianfix Pro 2

  Pris: 2.700 – 2.800 kronor
  Vikt/längd: 9- 36 kg
  Typgodkännande: ECE R 44
  PlusTest: Nej
  ISOFIX: Ja
  Kommentar:
  - Undvik! Ren framåtvänd stol som är olämplig för både mindre och större barn.
  Betyg: 1

Skaffa en barnförsäkring

Skydda det bästa du har med en barnförsäkring. Vår gäller alla dagar, dygnet runt!

Läs mer om vår barnförsäkring

Skaffa en gravidförsäkring

Vår gravidförsäkring går att teckna redan tidigt i graviditeten. Gör graviditeten tryggare med vår gravidförsäkring.

Se pris och köp gravidförsäkring