Halvförsäkring

Vad är det egentligen som skiljer en halvförsäkring från en helförsäkring? Enkelt sagt handlar det om bilförsäkringen har en vagnskadeförsäkring eller inte. Halvförsäkringen saknar vagnskadeförsäkring och kostar därför mindre. Tecknar du en helförsäkring kan du även få ersättning vid vagnskada.

Till vagnskada räknas skador som uppstår på bilen vid trafikolycka med annat fordon (om du har orsakat olyckan), uppsåtlig skadegörelse eller annan yttre olyckshändelse som kollision, dikeskörning, fallande träd eller vid transport på annat fordon.

I halvförsäkringens skydd ingår

  • Trafikförsäkring - som är obligatorisk enligt lag
  • Brand
  • Glas
  • Stöld
  • Räddning
  • Rättskydd
  • Maskinskada

När bör jag välja halvförsäkring?

Har du en gammal bil med lågt värde kan det passa att välja en halvförsäkring. Om du köpt en ny bil kan det ibland även ingå en vagnskadegaranti under tre år. Då räcker det med en halvförsäkring den första tiden.

Tillval i din halvförsäkring

Du kan välja att teckna tillval till din halvförsäkring hos oss. Då kan du lägga till hyrbil och assistansförsäkring. 

Tecknar du Bilförsäkring Stor ingår tillvalen hyrbil och assistans, och dessutom ett skydd för kupéskada, feltankning och nyckelförlust.

Välj mellan Bilförsäkring och Bilförsäkring Stor

När du tecknar bilförsäkring hos oss väljer du mellan Bilförsäkring och Bilförsäkring Stor beroende på vilken storlek du vill ha. Sen avgör du själv om du vill välja till vagnskada eller inte. Du kan se här nedanför under "Jämför bilförsäkring" vad försäkringarna innehåller.

Genom att fylla i dina uppgifter högst upp på sidan får du automatiskt en rekommendation och prisförslag på den försäkring som passar just din bil. Du kan sedan enkelt teckna försäkringen online.

Läs mer om vår bilförsäkring

Läs mer om helförsäkring och trafikförsäkring

Här kan du läsa mer om skillnaden mellan helförsäkring och trafikförsäkring

Helförsäkring

Trafikförsäkring

Alla våra bilförsäkringar är märkta med Bra Miljöval. Bilförsäkring och Bilförsäkring Stor har olika mycket innehåll. Trafikförsäkring måste du ha enligt lag.
Det här ingår i Folksam Bilförsäkring Stor Bilförsäkring hos Folksam Bil­försäkring
bilförsäkring Trafik
Tillval Tillval
Tillval
Tillval
Teckna bilförsäkring direkt Köp Köp Köp
* Beroende på bilens ålder och körsträcka
** Tillval för vissa bilmärken

Det din bilförsäkring täcker beror på vilken försäkringsnivå som du valt. Du har möjligheten att välja mellan den obligatoriska trafikförsäkringen, halvförsäkringen med ett ökat skydd eller en helförsäkring som täcker allt som ingår i trafik- och halvförsäkringen samt vagnskador.

Nedan går vi igenom samtliga typer av försäkringar men för en tydligare översikt se vår tabell under innehåll och jämförelse för att hitta den som passar just dina behov.

Trafikförsäkring För att du ska få köra med din bil på svenska vägar måste du minst ha en trafikförsäkring enligt lag. Trafikförsäkringen är den billigaste typen av försäkring och ersätter alla personskador, både för dig som förare, dina passagerare eller andra utanför bilen om en olycka skulle inträffa.
Läs mer om trafikförsäkringar

Halvförsäkring I en halvförsäkring ingår också den grundläggande trafikförsäkringen som är ett måste för alla bilägare. Den ger dig även ett skydd mot skador som kan ske på din egen bil såsom glas-, stöld- eller brandskador.
Läs mer om halvförsäkringar

Helförsäkring Utöver de delar som ingår i en trafik- och halvförsäkring är helförsäkringen det bredaste skyddet som även ger dig ett skydd för vagnskador eller andra yttre olyckshändelser. Här har du nämligen en vagnskadeförsäkring.
Läs mer om helförsäkringar

Enligt trafikskadelagen måste alla fordon som används i trafiken ha en trafikförsäkring. Om du inte tecknar trafikförsäkring behöver du betala en straffavgift. Den är mycket högre än priset på försäkringen.

I en halvförsäkring ingår alla delar som skydd förutom vagnskada som ingår i helförsäkring. Vagnskada täcker även skadan på din egen bil vid trafikolycka eller annan olyckshändelse.

Enligt trafikskadelagen måste alla fordon som används i trafiken ha en trafikförsäkring. Om du inte tecknar trafikförsäkring behöver du betala en straffavgift. Den är mycket högre än priset på försäkringen.

Bilförsäkringen gäller i de flesta europeiska länder. Tänk bara på att i en del länder krävs att du har med dig ett Grönt kort.