Kapitalförsäkring i fonder

Fondspar

 • Spara aktivt – välj fonder själv
 • Fossilsnål startplacering
 • Utbetalning utan krångel
 • Vi jobbar hållbart under tiden
Kom igång direkt
Riskinformation: Att köpa fonder innebär en risk. Du kanske inte får tillbaka dina insatta pengar.
Förköpsinformation om Fondspar
PRIIP faktablad

Därför väljer du Fondspar

 • Välj själv hur dina pengar placeras

  Hos oss väljer du från ett stort utbud av fonder med olika inriktning och riskprofiler, hållbara fonder och fonder med låga avgifter. Välj ett sparande som passar dina mål och som motsvarar den risk som du är beredd att ta.

 • Utbetalning utan krångel

  När det dags att ta ut pengarna är de skattade och klara och inget du behöver ta upp i din deklaration. Du kan få pengarna som ett engångsbelopp men du kan också välja att få utbetalning varje månad.

 • Ett oberoende sparande

  Folksam fondförsäkring är ett av få bolag som inte har något eget fondbolag vilket många banker har. Vi kan helt fritt välja ut högpresterande fonder på marknaden och ser ständigt över vårt fondutbud och byter ut fonder som över tid inte håller måttet.

 • Så fossilsnålt som möjligt

  Alla fonder du erbjuds uppfyller Folksams tuffa kriterier på hållbarhet. Din startplacering är så fossilsnål som det idag är möjligt att åstadkomma och vi strävar efter att kunna erbjuda helt fossilfria placeringar. När du kommit igång med ditt sparande kan du själv välja fonder via Mina sidor.

 • Innan du går vidare

  Tänk på att det innebär en risk att köpa fonder. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida utveckling. De pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet.

Så kommer du igång

Genom att månadsspara köper du fondandelar i både upp- och nedgångar. Du sprider dina risker och behöver inte vara rädd för att du köper fondandelar vid ”fel tillfälle”. Med regelbundna köp kan du över tid få en jämnare värdeutveckling av ditt sparande.

Historisk avkastning är ingen garanti

 • Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.
När du börjar fondspara, placeras pengarna i en startplacering med för närvarande 50 procent aktier och 50 procent räntor, en medelriskportfölj.

Startplaceringen är fossilsnål då de underliggande fonderna – så långt som det idag är möjligt – exkluderar fossila investeringar inom till exempel olja och kol. När sparandet har startat kan du enkelt och kostnadsfritt logga in på Mina sidor och byta fonder.

Innehållet i din fossilsnåla startplacering

Här ser du portföljandelarna när du startar ditt sparande:

Fond Andel
C Worldwide Swe Small Cap 1A 5%
Storebrand Grön Obligationsfond A 25%
Storebrand Global Plus A 18%
Öhman Företagsobligationsfond 25%
Nordea Klimatfond BP SEK 17%
Carnegie Sverigefond 10%
När du har kommit igång med ditt sparande kan du själv logga in på Mina sidor och själv välja vilka fonder du vill spara i. För att göra det enklare för dig är 60 till 80 fonder från olika fondkategorier utvalda.

Till det valbara fondutbudet

Det minsta belopp du kan spara är 500 kronor i månaden men du är fri att spara så mycket du vill.

Tre tips
 • När du har startat sparandet kan du sätta in ett lite större belopp för att snabbare bygga upp ditt kapital
 • Du kan pausa sparandet eller ändra månadsbeloppet om du behöver
 • Du kan alltid göra extrainsättningar utöver månadsbeloppet

För att pengarna ska växa så mycket som möjligt är det bra om du låter dem utvecklas i minst 5 år innan du börjar ta ut dem. Men pengarna är inte låsta, från och med andra försäkringsåret kan du ta ut dem mot en avgift på 250 kronor.

Så kan du ta ut dina pengar
Därefter har du stor frihet att själv bestämma hur du tar ut ditt sparande. Det kan betalas ut som en engångssumma eller månadsvis. Du betalar ingen inkomstskatt eller kapitalvinstskatt på pengarna. Beroende på hur länge du sparat, kan du ta ut pengarna på olika sätt:

Utbetalning
 • Efter 1 år: När du har sparat i ett år kan du kan ta ut pengarna innan sparandetiden är över, men du betalar en avgift på 250 kronor
 • Efter 3 år: Nu kan du ta ut sparandet som ett månadsbelopp under minst två år
 • Efter 5 år: Nu kan du ta ut hela sparandet som ett engångsbelopp
 • Månadsutbetalning: Kortast 2 år, längst 30 år

Skatt:
I en kapitalförsäkring betalar du en årlig avkastningsskatt. Hur mycket du betalar beror på värdet i försäkringen i början av varje år, insättningar under året och nivån på statslåneräntan.

Folksam betalar in skatten till Skatteverket, så att du själv slipper tänka på det. När pengarna betalas ut är de skattade och klara.

Avgifter:
Fast avgift: 150 kronor per år
Kapitalavgift: 0,4% på ditt sparande per år

När du sparar i fonder betalar du också en fondförvaltningsavgift. Hur stor den är beror på vilka fonder du väljer.

Priserna ovanför gäller endast när du startar ett nytt sparande via webben.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Starta ditt sparande idag

Du är bara tre steg ifrån att komma igång!

Men ta först del av villkor och viktig information:

Förköpsinformation om Fondspar
PRIIP faktablad
 • 1. Logga in med BankID

  Du startar sparandet i ditt namn genom att identifiera dig.

 • 2. Anpassa ditt sparande

  Du behöver svara på några frågor för att vi ska kunna anpassa sparandet efter dig.

 • 3. Granska och godkänn

  Dubbelkolla så att allt stämmer. Du får en kvittens och sedan är det bara att logga in på Mina Sidor för att se ditt sparande.

Få hjälp av våra duktiga rådgivare

Vill du prata sparande?

Boka ett personligt möte

Vi ser över dina sparbehov