Två personer sitter och kramar om varandra något.

Spargapet blir bara större

I vår undersökning ”Så sparar svenskarna” kan vi se att Spargapet, det vill säga skillnaden mellan mäns och kvinnors sparande, uppstår tidigt i arbetslivet och blir sedan bara större fram till pension. De senaste åren har Spargapet dessutom blivit ännu större.

  • Män och kvinnor sparar i genomsnitt lika stor andel av sin inkomst – tio procent (15 procent fram till 35 års ålder).
  • Efter 40 års sparande har en man ungefär 550 000 mer än en kvinna vid en årlig tillväxt på 4 %, och ungefär 1 miljon mer vid en tillväxt på 6,8 %. Vid högre tillväxt blir Spargapet ännu större.
  • Spargapet uppstår för att kvinnor generellt tjänar mindre, oftare jobbar deltid, är hemma med barn mer och väljer sparformer med sämre avkastning jämfört med män. Självklart gäller detta inte alla kvinnor och inte alla män.
Boka rådgivning

Boka in en personlig rådgivning så får du hjälp med att starta ett långsiktigt sparande för din framtid. Mötet sker via videosamtal och delad skärm, en rådgivning som gör sparande lätt att förstå, med dina behov i fokus. Ta chansen, nu stänger vi Spargapet.

Vad kan vi göra åt Spargapet?

Den som tjänar mer i en relation bör bidra mer till hushållet så att båda parter kan spara lika mycket. Det gäller naturligtvis också män som tjänar mindre än sin partner. Kräv din rätt och se till att jämställdheten där hemma också syns i sparandet. För självstående hushåll så är budskapet lite tuffare: spara mer, du kommer behöva
Spara långsiktigt och dela rättvist
Börja spara så tidigt som möjligt. Du och din partner kan dessutom starta ett särskilt sparande som kompenserar den av er som tjänar minst och har sparat minst. Det blir allt vanligare och är ett bra sätt att balansera upp i ekonomin. Skriv sparandet som enskild egendom så att det inte inräknas i en skilsmässa. Ekonomisk jämlikhet är en viktig del i en jämlik relation.

Börja spara långsiktigt