En trygg försäkring för din katt

Väntar du på att en liten ulltott till katt ska ligga och spinna i ditt knä? Kanske har din katt redan anlänt. Med vår kattförsäkring kan du känna dig trygg med att kunna ge katten rätt vård om den skadar sig eller blir sjuk.

  • Minst 25% nyteckningsrabatt första året innan kattungen fyller 1 år
  • Endast en fast självrisk per år, rörlig självrisk tillkommer
  • Inget maxbelopp för röntgen som MR, CT, Scintigrafi, medicin och rehab i Kattförsäkring Stor
  • Missa inte! 300 kr rabatt på den fasta självrisken på din kattförsäkring om våra djurvårdare hänvisar till en fysisk veterinär
Jämför våra kattförsäkringar

Jämför kattförsäkring

Vår kattförsäkring finns i omfattningarna Bas och Stor. Skillnaden mellan paketen är att du får dubbelt så mycket ersättning vid skador vid veterinärvård med Stor.
Dessutom har vi ersättning vid bland annat magnetröntgen. Välj den försäkring som passar just dina behov.

Kattförsäkring Stor Bas
Upp till 60 tkr Upp till 30 tkr
Valbart tillägg Valbart tillägg
Valbart tillägg

Villkor och information

Här laddar du ner försäkringsvillkor och viktig och samlad information om försäkringen. Där kan du läsa i detalj vad som gäller för försäkringen. Det behöver du till exempel göra innan du tecknar försäkringen och när du har drabbats av en skada.

  • 25 % nyteckningsrabatt på din katt. Om du tecknar kattförsäkringen innan din katt är ett år så får du 25 procent rabatt på den första årspremien.

  • 10 % samlingsrabatt genom din hemförsäkring. När du har ditt boende försäkrat i Folksam får du 10 procents samlingsrabatt när du försäkrar din katt, hund eller häst och på många andra försäkringar.

  • Upp till 50 % mängdrabatt. När du försäkrar flera katter kan du få mängdrabatt. Redan vid tre katter får du 10 procent i rabatt och har du 10 katter eller fler får du högsta rabatten på 50 procent. 

  • Maxrabatt. Den högsta rabatt du kan ha är 50 procent + samlingsrabatten på 10 procent.

  • Missa inte din självriskrabatt. Om din katt har blivit sjuk eller skadat sig, ring först Djurens vårdguide och få 300 kronor i rabatt på din fasta självrisk vid behov av fysisk veterinär. Våra legitimerade djurvårdare ger dig alltid kostnadsfria råd – tryggt och enkelt. Ring så ofta du vill.  

Katten Frasse lever livets glada dagar med sin familj på landet. Just denna soliga majdag har Frasse haft en uppgörelse med grannens katt Fjodor och kommer hem med ett sår på svansen. Frasse blir dämpad framåt kvällen så morgonen därpå får Frasse åka till veterinären för att kolla upp såret. Såret var inte så djupt men Frasse har lite feber så husse får ett recept på antibiotika.

Veterinärvårdskostnaden hamnar på 1.698 kronor och receptkostnaden på 680 kronor. Husse betalar självrisken på 1.944 kronor och får 434 kronor i ersättning från Folksam.

En kväll i oktober kommer Frasse in genom kattluckan och jamar eländigt. Han har en blödande bitskada på halsen vilket tyder på att Frasse och Fjodor haft en ny dispyt. Skadan kan inte vänta och det bär av direkt till veterinären.

Hos veterinären får Frasse ett dränage för sin sårskada, samt ny medicin. Den här gången hamnar veterinärvårdskostnaden på 3.750 kronor och medicinen på 520 kronor.

Ojoj, nu blir det att punga ut med en helt ny självrisk tänker husse och ringer till Folksam. Vad husse inte tänker på är att Frasse bara har en fast självrisk under försäkringsåret och den drogs av vid besöket i maj. Den rörliga självrisken landar på 1.067 kronor. Husse och Frasse åker glada hem och husse får 3.203 kronor i ersättning från Folksam.
  • Välj fast självrisk: 1 800 eller 3 000 kronor
  • Du betalar endast en fast självrisk per försäkringsår, rörlig självrisk tillkommer
  • Obligatorisk rörlig självrisk: 25 % av den överskjutande skadekostnaden
  • Ingen självrisk vid rovdjurs- och vildsvinsskador
Några saker om din försäkring som kan vara bra att känna till.

När kan du försäkra din katt?

Du kan försäkra din katt om den är minst fyra veckor gammal. När det gäller tillägget TR(FORL) och livförsäkringen får katten inte ha fyllt sju år. Tar du över en äldre katt som redan är försäkrad i Folksam, kan du själv teckna en ny försäkring för den.

Särskilda regler för katt som importerats till Sverige

För att kunna teckna Veterinärvårdsförsäkring och Livförsäkring för katt som importerats från andra länder än Danmark, Finland och Norge och som varit i Sverige kortare tid än tre månader kräver vi alltid ett svenskt veterinärintyg.

Intyget skall vara högst fyra veckor gammalt och ska inom 30 dagar skickas till oss antingen via e-post eller via brev:

Folksam Djurförsäkring
Box 735
851 21 SUNDSVALL
E-post: djur@folksam.se

Om ditt djur skadas

Oftast kan vi betala ersättning direkt. Under kontorstid kan vi oftast betala den ersättningsbara delen av dina veterinärvårdskostnader direkt till djursjukhuset eller kliniken.

Gör så här för att reglera skadan direkt:

  • Lämna ditt försäkringsnummer till personalen
  • Säg att du vill ha veterinärvårdskostnaderna direktreglerade
  • De kontaktar Folksams skadeavdelning
  • Du betalar självrisken direkt till kliniken/djursjukhuset
  • Vi betalar resten direkt till kliniken/djursjukhuset.

Om vi inte skulle kunna direktreglera skadan betalar du till kliniken eller djursjukhuset och skickar sedan faktura och skadeanmälan till oss. Det går bra att skicka via e-post eller via brev:

Folksam Ömsesidig Sakförsäkring
Djurskador
Box 90345
120 25 Stockholm
E-post: djurskador@folksam.se

Om ditt djur dör eller måste avlivas

  • Om djuret är akut skadat och du behöver ett avlivningstillstånd, ring 0771-950 950. Skicka skadeanmälan och utlåtande från den behandlande veterinären till Folksam (adressen ovan).

    Om diagnosen eller skadebilden är osäker, begär obduktion och bifoga ett utlåtande.

Här kan du läsa svaren på de vanligaste frågorna om kattförsäkringen.

När du köper kattförsäkring

En kattförsäkring skyddar din katt om någonting händer. Du blir skyddad mot kostnader som kan uppstå om din katt blir sjuk eller har råkat ut för en olycka. För dig som avlar katter har vi en speciell kattkullsförsäkring.

Du kan försäkra din katt om den är minst fyra veckor gammal. När det gäller tillägget TR(FORL) och livförsäkringen får katten inte ha fyllt sju år. Tar du över en äldre katt som redan är försäkrad i Folksam, kan du själv teckna en ny försäkring för den.

Kattförsäkringen gäller i Sverige.

I övriga länder dit katten kan föras fram och tillbaka inom 45 dagar enligt Jordbruksverkets bestämmelser.

Tiden kan förlängas om ni är utomlands längre. Kontakta i så fall Folksam i god tid innan ni reser.

För att kunna teckna veterinärvårdsförsäkring och livförsäkring för Katt som importerats från andra länder än Danmark, Finland och Norge och som varit i Sverige kortare tid än tre månader kräver vi alltid ett svenskt veterinärintyg.

Intyget skall vara högst fyra veckor gammalt och ska inom 30 dagar skickas till oss antingen via e-post eller via brev:

Folksam Ömsesidig Sakförsäkring
Folksam
Djursupport
Box 735
851 21 Sundsvall
E-post: djur@folksam.se

En livskadeanmälan gör du när du vill informera oss om att ditt djur har avlidit. För att du ska få ut livförsäkringspengar ber vi dig fylla i blanketten nedan.

Ladda ned blanketten

Mejla till: djurskador@folksam.se
Eller skicka in till:
Folksam Ömsesidig Sakförsäkring
Djurskador Box 90345
120 25 Stockholm

Vi betalar ut skadeersättning direkt till ditt bankkonto om det finns registrerat i Swedbanks kontoregister. Annars skickar vi ett utbetalningskort. Du registrerar ditt konto på Swedbanks hemsida.

Om det finns ett undantag angivet i försäkringsbeskedet för vissa fel (till exempel defekt, sjukdom eller skada) ersätter vi inte skada som undantaget avser. Inte heller följdskador eller annat fel som har samband med detta.

Om ditt djur har blivit sjuk eller skatad sig finns det olika sätt att anmäla det på.

  • Du kan göra en anmälan digitalt via den här länken: Anmäl skada för ditt djur.
  • Du kan ringa oss på 0771-950 950. Ha gärna underlaget från veterinärbesöket framför dig.
  • Det går också bra att skicka in kostnadsspecifikationen från veterinären till djurskador@folksam.se eller till:
    Folksam Ömsesidig Sakförsäkring, Djurskador, Box 90345, 120 25 Stockholm.

Du betalar den fasta självrisken endast en gång under ditt försäkringsår, även om du besöker veterinären flera gånger för olika skador under försäkringsåret. Den rörliga självrisken betalar du vid varje besök.

Ett försäkringsår börjar oftast den dag du tecknade försäkringen och slutar ett år fram i tiden på huvudförfallodagen. Du kan se vilken huvudförfallodag du har på ditt djurs försäkringsbesked. 

Djurets namn ska synas på kvitton och underlag. Kostnader, diagnos och besöksdatum ska tydligt framgå på kostnadsspecifikationen. Det lilla babs-kvittot behöver inte vara med.

Så gäller kattförsäkringen

Om du behöver avlivningstillstånd vid akut skada, ring 0771-950 950.

Skicka skadeanmälan och utlåtande från veterinären till

Folksam
Djurförsäkring
Box 735
851 21 Sundsvall.
E-post: djurskador@folksam.se

Om diagnosen eller skadebilden är osäker måste det göras en obduktion. I så fall ska du också skicka med ett obduktionsutlåtande.

Försäkringen täcker tandsjukdomen TR(FORL) om du har valt Kattförsäkring Stor och tillägget TR(FORL). Då täcks kostnader upp till 10 000 kronor per försäkringsår från veterinärvårdsbeloppet. Tillägget kostar mellan 470 kr – 860 kr beroende på kattens ålder.

Ett försäkringsår börjar oftast den dag du tecknade försäkringen och slutar ett år fram i tiden på huvudförfallodagen. Du kan se vilken huvudförfallodag du har på din katts försäkringsbesked.

FORL/TR – Tandsjukdom hos katt

Många känner till att olika typer av liljor kan vara farliga för katter, och utöver liljor finns det ett antal andra växter du som kattägare bör se upp för. I vår artikel Giftiga växter för katter har vi listor på giftiga växter, men även på kattvänliga växter – och andra saker att tänka på som kan verka förebyggande och bidra till att din katt inte förgiftas.

Har din katt blivit sjuk eller skadat sig, ring först Djurens vårdguide för råd och eventuell vidareförmedling till fysisk veterinär. Använder du tjänsten får du dessutom 300 kronor i rabatt på din fasta självrisk om du behöver uppsöka veterinärklinik. Här kan du ta del av mer information om djurvård och veterinärbesök i mobilen

Om din katt har blivit sjuk eller skadat sig, ring först våra djurvårdare hos Djurens vårdguide och få 300 kronor i rabatt på din fasta självrisk vid behov av fysisk veterinär. Våra legitimerade djurvårdare ger dig alltid kostnadsfria råd – tryggt och enkelt. Ring så ofta du vill.

I vår försäkring har vi rätt att anvisa till utvald kvalitetssäkrad veterinär för att ge ditt djur rätt vård. Men i regel kan du själv välja vilken veterinär/klinik du vill besöka. Det är viktigt att du säkerställer att undersökning, behandling och vård utförs av en legitimerad veterinär. Om det är ett jourfall så ersätter vi skadan/sjukdomen endast om det bedömts som jourfall av veterinär.

Om ditt djur har blivit sjuk eller skadat sig, ring först Djurens vårdguide. De ger dig alltid kostnadsfria råd – tryggt och enkelt. Du får ring så ofta du vill.

Om du är på en veterinärklinik kan du direktreglera skadan. Veterinärkliniken skickar då kostnaden direkt till oss och du betalar bara självrisken och eventuella avdrag till kliniken. Vi erbjuder direktreglering vardagar mellan 8-16.45.

Har din katt blivit sjuk eller skadat sig, ring först Djurens vårdguide för råd och eventuell vidareförmedling till fysisk veterinär. Använder du tjänsten får du dessutom 300 kronor i rabatt på din fasta självrisk om du behöver uppsöka veterinärklinik. 

Tips och råd

Genom att teckna en försäkring för din katt kan ni känna er trygga. Vår kattförsäkring ger ett omfattande skydd om katten skadar sig eller blir sjuk. Här har vi samlat tips och råd för dig och din katt.