Helförsäkring

Bilförsäkringar kommer i tre olika nivåer där helförsäkringen ger dig det mest omfattande och heltäckande skyddet som du kan få till ditt fordon när olyckan väl är framme. En helförsäkring innehåller alla de tre delarna – den obligatoriska trafikförsäkringen som du måste ha, en halvförsäkring även känd som delkasko samt en vagnskadeförsäkring som ersätter skador på kaross och lack.

Vad är en helförsäkring?

En helförsäkring innehåller alla de tre delarna som du kan få i en bilförsäkring – den obligatoriska trafikförsäkringen som du måste ha, en halvförsäkring även känd som delkasko samt en vagnskadeförsäkring som ersätter skador på kaross och lack.

Med en helförsäkring kan du få ersättning för skador som skett på ditt eget fordon vid skadegörelse eller trafikolycka, oavsett om det är någon annan eller du själv som av misstag orsakat olyckan.

Vad täcker en helförsäkring?

En helförsäkring täcker för alla händelser som redan ingår i trafik- och halvförsäkringen samt vagnskador, oavsett om bilen är i rörelse eller står stilla.

Helförsäkringen ger dig ersättning vid skador som:

  • Glasskador – när bilens fönsterrutor har krossats exempelvis genom skadegörelse eller stenskott.
  • Rättsskydd – ersätter eventuella kostnader för advokat eller rättegångskostnader vid tvist.
  • Vagnskada - yttre skador kaross eller lack vid trafikolyckor eller andra yttre händelser.
  • Inbrott i din bil – om ditt fordon har skadats vid stöldförsök.
  • Räddning – ger dig en ersättning för transportkostnad till närmsta verkstad vid driftstopp.
  • Bilbrand – skador som uppkommit genom blixtnedslag, brand eller en explosion.
  • Kris – om du varit med om en krissituation kan du få behandling hos en terapeut.

Ska jag välja en halv- eller helförsäkring?

Vilken försäkring som kommer passa dig bäst beror helt och hållet på vilken bil du har och vilket skydd du och din bil behöver. Om du väljer mellan halv- eller helförsäkring är det viktigt att du tar hänsyn till fordonets ålder och värde.

En helförsäkring brukar passa dig som är ägare av en bil som är över tre till tio år eller har en nyare bil som saknar vagnskadegaranti. Har du en helt ny bil med vagnskadegaranti kan det istället räcka med en halvförsäkring för att få det heltäckande skyddet, men tänk på att hålla koll på när garantin går ut så du kan teckna en helförsäkring i tid för att inte stå utan.

I takt med att bilen blir äldre får man avväga premiekostnaden med bilens eget värde för att avgöra om det fortfarande är värt att investera i ett heltäckande skydd eller om man känner att man kan gå ned till en halv- eller trafikförsäkring istället. Är bilen gammal och har ett lågt värde kan en halvförsäkring vara rätt väg att gå.

Halvförsäkring

Trafikförsäkring

Vad kostar en helförsäkring?

Det finns många olika faktorer som kan påverka priset på din helförsäkring, bland annat skicket på din egen bil, hur mycket du kommer att köra, din ålder, vart du bor eller vilka tillägg som du kan ha tecknat till din försäkring. Högst upp på sidan kan du få ditt pris direkt eller genom vår

Räkna ut ditt pris på vår sida om bilförsäkring

Vagnskadeförsäkring

Med en vagnskadeförsäkring får du ersättning vid skador som uppstår på bilen vid trafikolycka, uppsåtlig skadegörelse eller annan yttre olyckshändelse som kollision, dikeskörning, fallande träd eller vid transport på annat fordon som bilfärja eller tåg.

Har du nyligen köpt en helt ny bil? Då är chansen stor att bilen redan har en vagnskadegaranti inkluderad och det kan räcka med att ha en halvförsäkring under de första åren. Tänk bara på att teckna en helförsäkring när garantin börjar gå mot sitt slut för att fortsätta ha det heltäckande skyddet.

Läs mer om vagnskadeförsäkring

Våra paket – Bilförsäkring och Bilförsäkring Stor

Med våra bilförsäkringar väljer du mellan paketen Bilförsäkring och Bilförsäkring Stor – och du avgör själv om du vill välja till vagnskada eller inte, till ditt paket. Du kan se här nedanför under "Jämför bilförsäkring" vad paketen innehåller.

Genom att fylla i dina uppgifter högst upp på sidan får du automatiskt en rekommendation och prisförslag på den försäkring som passar just din bil. Du kan sedan enkelt teckna försäkringen online.
Alla våra bilförsäkringar är märkta med Bra Miljöval. Bilförsäkring och Bilförsäkring Stor har olika mycket innehåll. Trafikförsäkring måste du ha enligt lag.
Det här ingår i Folksam Bilförsäkring Stor Bilförsäkring hos Folksam Bil­försäkring
bilförsäkring Trafik
Tillval Tillval
Tillval
Tillval
Teckna bilförsäkring direkt Köp Köp Köp
* Beroende på bilens ålder och körsträcka
** Tillval för vissa bilmärken

Enligt trafikskadelagen måste alla fordon som används i trafiken ha en trafikförsäkring. Om du inte tecknar trafikförsäkring behöver du betala en straffavgift. Den är mycket högre än priset på försäkringen.

I en halvförsäkring ingår alla delar som skydd förutom vagnskada som ingår i helförsäkring. Vagnskada täcker även skadan på din egen bil vid trafikolycka eller annan olyckshändelse.

Det din bilförsäkring täcker beror på vilken försäkringsnivå som du valt. Du har möjligheten att välja mellan den obligatoriska trafikförsäkringen, halvförsäkringen med ett ökat skydd eller en helförsäkring som täcker allt som ingår i trafik- och halvförsäkringen samt vagnskador.

Nedan går vi igenom samtliga typer av försäkringar men för en tydligare översikt se vår tabell under innehåll och jämförelse för att hitta den som passar just dina behov.

Trafikförsäkring För att du ska få köra med din bil på svenska vägar måste du minst ha en trafikförsäkring enligt lag. Trafikförsäkringen är den billigaste typen av försäkring och ersätter alla personskador, både för dig som förare, dina passagerare eller andra utanför bilen om en olycka skulle inträffa.
Läs mer om trafikförsäkringar

Halvförsäkring I en halvförsäkring ingår också den grundläggande trafikförsäkringen som är ett måste för alla bilägare. Den ger dig även ett skydd mot skador som kan ske på din egen bil såsom glas-, stöld- eller brandskador.
Läs mer om halvförsäkringar

Helförsäkring Utöver de delar som ingår i en trafik- och halvförsäkring är helförsäkringen det bredaste skyddet som även ger dig ett skydd för vagnskador eller andra yttre olyckshändelser. Här har du nämligen en vagnskadeförsäkring.
Läs mer om helförsäkringar

Enligt trafikskadelagen måste alla fordon som används i trafiken ha en trafikförsäkring. Om du inte tecknar trafikförsäkring behöver du betala en straffavgift. Den är mycket högre än priset på försäkringen.

Bilförsäkringen gäller i de flesta europeiska länder. Tänk bara på att i en del länder krävs att du har med dig ett Grönt kort.