Laga stenskott – vad täcker försäkringen?

Ett stenskott på vindrutan kan i värsta fall leda till att hela rutan spräcks. Om du inte har en glasförsäkring i din bilförsäkring kan det bli kostsamt att byta vindrutan.

Lagar du stenskottet direkt minskar du risken för sprickor. Du som har din bil hel- eller halvförsäkrad hos oss betalar ingen självrisk vid lagning av stenskott.

Därför ska du laga stenskott direkt

När småsten lossnar från bildäck och far i väg med hög hastighet kan de träffa bilar runtomkring i trafiken. I de fall stenskottet bara blir en liten stjärna och inte sitter alltför nära rutkanten så går det oftast att laga. På så sätt slipper du byta hela vindrutan och sparar även pengar på köpet.

Stenskott och spruckna vindrutor ger sämre sikt och är en risk för trafiksäkerheten. Dessutom kan stenskottet påverka eventuella sensorer i vindrutan som stödjer bilens förarsystem. Eftersom vindrutan är en del av bilens bärande konstruktion är det extra viktigt att laga stenskottet så fort som möjligt.

Vad täcker försäkringen vid stenskott?

Glasförsäkring ingår i hel- och halvförsäkring, men inte för dig som bara har en trafikförsäkring på din bil. Om du har minst halvförsäkring hos oss i Folksam betalar du ingen självrisk alls vid lagning av stenskott. Behöver du byta hela rutan så gäller din vanliga självrisk för glasförsäkringen.

Om du inte har en glasförsäkring i din bilförsäkring kan det bli en dyr historia att laga eller byta hela vindrutan.

Risk för stenskott störst på våren

Risken för stenskott ökar på våren när snön börjar smälta och det ligger grus kvar på vägarna. Under halkbekämpningssäsongen är risken också stor. På grusvägar, och speciellt vid högre hastigheter, är det större risk för att småsten far i väg.

Så undviker du stenskott

Det är svårt att till hundra procent undvika stenskott, men det finns ändå en del du kan göra för att minska risken för att din eller andras bilar råkar ut för stenskott.

4 tips som kan minska risken för stenskott

 1. Ha ett ordentligt avstånd till bilen framför.
 2. Håll hastigheten och sänk farten vid möte.
 3. Kör extra försiktigt när risken för stenskott är stor. Då minskar du risken för att dina medtrafikanter får stenskott.
 4. Undvik rivstarter - det är ovanligt att nya bilar utrustas med stänkskydd.

Anmäl skadad glasruta

Om bilens glasruta fått stenskott, spricka eller annan skada på glaset är det viktigt att du lagar din glasruta. Du som har halvförsäkring eller helförsäkring kan få ersättning för reparation.

Här hittar du mer information om hur du går tillväga för att anmäla din skada.

Anmäl skada på glasruta

Om du får ett stenskott är det viktigt att du så snart som möjligt minskar risken för att det spricker upp och skadan på rutan inte längre går att laga.

Stenskott - gör så här!

 • Gör ren ytan och sätt på ett stenskottsplåster så fort du kan. Stenskottsplåster hittar du hos glasmästare, i deras verkstäder eller genom att beställa på webben.
 • Har du inget plåster tillgängligt, gör ren ytan och sätt en tejpbit över så länge.
 • Kontakta en glasmästare och boka en stenskottslagning så snart som möjligt.

  När du har bilen minst halvförsäkrad i Folksam betalar du ingen självrisk för lagningen. Behöver du byta hela rutan så gäller din vanliga självrisk för glasförsäkringen.
Här kan du beställa eller hämta stenskottsplåster så att du är beredd om olyckan är framme.

Beställ gratis stenskottsplåster hos Ryds Bilglas

Beställ gratis stenskottsplåster hos Carglass

Hämta gratis stenskottsplåster hos Glaskedjan

Behöver du kontakta en bilverkstad och få ditt stenskott lagat? Här hittar du de glasverkstäder som vi har avtal med:

Sök närmaste glasverkstad

Varje utbytt vindruta är en belastning på miljön

 • För varje vindruta vi lagar undviker vi att cirka 17 kilo glas går till återvinning.
 • Under 2022 lagade vi nära 33 000 stenskott åt våra kunder. Det innebar att mer än 500 ton glas inte behövde gå till återvinningstippen.

Våra bilförsäkringar

Vår bilförsäkring har det du behöver för att vara trygg på vägen. Vi har försäkrat bilar sedan 1925 och har i dag mer än 900.000 bilar trygga hos oss. Välkommen du också!