Vad är vagnskadegaranti?

Vagnskadegaranti och Vagnskadeförsäkring

Vagnskadegaranti eller vagnskadeförsäkring? Vad är egentligen skillnaden och när gäller dom?

Här reder vi ut begreppen och berättar om vad som gäller!

Vad är vagnskadegaranti?

När du köper en ny bil i Sverige så ingår vagnskadegaranti i köpet och gäller vanligtvis i tre år från och med det datumet köpet görs. Det kan vara bra att kontrollera hur länge den räcker för just din bil genom att läsa i ditt köpeavtal för det kan variera mellan bilmärken.

En vagnskadegaranti täcker många olika typer av skador som din bil kan råka ut för och gäller när dessa har uppstått både vid trafikolyckor eller en singelolycka där ingen annan bil än din varit inblandad. Den ersätter också andra skador såsom skadegörelse eller andra yttre olyckshändelser.

Om du har en ny bil med vagnskadegaranti räcker det med att teckna en bilförsäkring utan tillvalet vagnskada hos Folksam. Det betyder att du får en bilförsäkring till ett lägre pris då du redan har vagnskadeskyddet genom ditt bilköp.

Efter tre år upphör i regel vagnskadegarantin - då behöver du komplettera din bilförsäkring så att den även omfattar vagnskada. Det gör du enkelt genom att ringa oss på kundservice på 0771-950 950.

Vad är en vagnskadeförsäkring?

Om din bil saknar vagnskadegaranti och din bil har ett högt värde är det en bra idé att teckna vagnskada som tillval till din halvförsäkrade Bil för att behålla samma heltäckande skydd. Vagnskada är ett tillval i vår Bilförsäkring när du väljer mellan våra paket som heter Bilförsäkring och Bilförsäkring Stor.

Skillnaden mellan våra bilförsäkringspaket är att du får ett mer omfattande skydd med Bilförsäkring Stor. Båda paketen kan tecknas som en halvförsäkring där du kan välja att lägga till eller ta bort vagnskada.

Mer information om vår bilförsäkring

Vad täcker en vagnskadeförsäkring?

  • Försäkringen gäller för skador som uppstår på bilen vid trafikolycka, uppsåtlig skadegörelse eller annan yttre olyckshändelse, till exempel kollision, dikeskörning, fallande träd eller vid transport på annat fordon som till exempel bilfärja, tåg med mera.

Hur vet jag om jag behöver en vagnskadeförsäkring?

Att välja till en vagnskadeförsäkring beror helt och hållet på vilken bil du har och vilket skydd du behöver. Generellt sett brukar vagnskada som tillval passa dig som är ägaren av en bil som är mellan tre till tolv år gammal eller om du har en nyare bil som saknar vagnskadegaranti - exempelvis en importbil.

När din bil blir äldre får du sen avväga försäkringskostnaden mot bilens egna värde. En äldre bil kan också ha ett värde av en vagnskadeförsäkring men ibland kan en halvförsäkring vara tillräckligt om bilens värde blivit lågt.

Samla dina försäkringar

Med vår hemförsäkring får du tio procent rabatt på din bilförsäkring och ytterligare rabatt om du försäkrar mer än en bil. Utöver det kan du också få samlingsrabatt på våra övriga fordonsförsäkringar.