Byta bilförsäkring

Funderar du på att byta försäkring? Här ger vi dig allt du behöver veta om regler, hur du gör och när du kan byta bilförsäkring. Vi berättar också om varför du ska byta till Folksams bilförsäkring som är topprankad i Konsumenternas stora jämförelse av bilförsäkringar.

En av de vanligaste frågorna vi får är när det är möjligt att byta bilförsäkring. Det korta svaret är att förfallodatumet på din befintliga bilförsäkring styr vilket datum du kan byta försäkring. Du kan däremot göra ändringar i din befintliga försäkring innan förfallodatumet. Innan du byter bilförsäkring finns det flera saker du behöver tänka igenom.

Kan jag byta min befintliga bilförsäkring i Folksam till en annan bilförsäkring hos er?

Det är enkelt att byta storlek och innehåll i din befintliga bilförsäkring hos oss. Det kan du göra utan att vänta på din bilförsäkrings förfallodatum. Försäkringsändringen gäller från samma dag du gör den.

Vill du till exempel öka skyddet med både vägassistans och hyrbil kontaktar du oss så att vi kan uppgradera din försäkring till Bilförsäkring Stor eller med de tilläggsförsäkringar du behöver.

Så här byter du innehåll i din befintliga bilförsäkring hos oss

Kan jag byta bilförsäkring när som helst?

En bilförsäkring gäller vanligtvis under ett år. Du kan därför inte byta din bilförsäkring i annat bolag till Folksams bilförsäkring under försäkringsperioden utan du behöver vänta på förfallodatumet.

Du kan däremot när som helst meddela försäkringsbolaget att du vill säga upp din bilförsäkring vid nästa förfallodatum och även i förväg se till att din nya bilförsäkring börjar gälla från dagen efter.

Hur säger jag upp min bilförsäkring?

Om du byter till vår bilförsäkring kan vi hjälpa dig med hela processen. Vi ser till att din nya bilförsäkring börjar gälla hos från dagen din befintliga försäkring löper ut. Vi meddelar ditt befintliga försäkringsbolag och säger upp din bilförsäkring där.

Du kan också själv ta kontakt med ditt befintliga försäkringsbolag och meddela att du vill säga upp bilförsäkringen från förfallodagen.

Chatta med Kundservice och få hjälp att byta till vår bilförsäkring

Kan jag säga upp min bilförsäkring innan förfallodagen?

Du kan när som helst höra av dig till ditt försäkringsbolag och meddela att du vill säga upp bilförsäkringen på förfallodagen.

Du kan däremot inte säga upp försäkringen så att den slutar gälla innan förfallodagen.

Vad händer om jag glömmer att säga upp min bilförsäkring?

Om du inte säger upp din bilförsäkring innan förfallodagen förlängs den automatiskt, vanligtvis i ett år.

Hur tidigt kan jag teckna en bilförsäkring?

När du byter till vår bilförsäkring bestämmer du själv från vilket datum den ska börja gälla. Du anger startdatum när du tecknar den här på webben eller direkt när du pratar med oss på Kundservice.

Teckna bilförsäkring digitalt

Varför ska jag byta till Folksams bilförsäkring?

Oavsett vad bilen betyder för dig behöver den ha ett bra försäkringsskydd om något skulle hända. Stenskott, parkeringsskada eller driftstopp ute på vägen - det är svårt att undvika skador helt och hållet. Det betyder därför mycket för oss när våra kunder ger oss 9 av 10 i snittbetyg för vår skadehantering.

Det faktum att vi hanterar fler än 50.000 trafikskador varje år gör att vi kan se hur de flesta skador uppstår, upplysa om hur de kan undvikas och forska om hur följderna kan lindras. Våra tester och goda råd hjälper dig också att göra bra val när du ska köpa ny bil.

Väljer du Bilförsäkring Stor får du vår mest omfattande bilförsäkring med extra bra skydd. Så bra att den är topprankad i Konsumenternas försäkringsbyrås stora jämförelse av bilförsäkringar och där får högst betyg för innehållet i vagnskadeförsäkringen.

Du har också möjlighet att få fina rabatter på din bilförsäkring, till exempel samlingsrabatt när du både har hemmet och bilen försäkrade hos. Du får även rabatt om du kör en miljövänlig och säker bil.

Bilförsäkring Stor innehåller bland annat:

  • Ersättning för maskinskada och elektronik upp till att bilen är 10 år och inte körts längre än 15 000 mil.
  • Hyrbil i upp till 65 dagar om bilen är okörbar efter skada.
  • Ingen självrisk vid vägassistans och hjälp på plats inom i timme i Sverige.
  • Ersättning för skadad eller borttappad bilnyckel.
  • Ingen självrisk vid skada efter viltolycka.

Få rabatt när du byter bilförsäkring till oss i Folksam

Det finns flera saker som kan ge dig rabatt på bilförsäkringen. När du har ditt hem försäkrat hos oss får du alltid tio procents samlingsrabatt på din bilförsäkring. Om du försäkrar fler bilar i hushållet får du ytterligare fem procent i rabatt på varje bil.

Dessutom har vi en grön- och säkerrabatt på tio procent om du kör en bil som finns med i vår lista över säkra nya bilar med låga utsläpp. Du kan alltså få upp till 25 procent i rabatt på din bilförsäkring!

Listan på nya säkra bilar

Kan jag ha två bilförsäkringar samtidigt?

Det är tillåtet att ha två bilförsäkringar samtidigt och det kallas dubbelförsäkring. Att vara dubbelförsäkrad är sällan en bra affär eftersom du inte kan få högre ersättning för en skada bara för att du har två bilförsäkringar.

Försäkringsbolagen brukar ha en dialog vid dubbelförsäkring och reda ut vilket bolag som ska stå för kostnaden. Du kommer alltså bara att få ersättning från en bilförsäkring även om du har två.

Se till att bilen inte är oförsäkrad när du byter bilförsäkring

Om din bil är påställld måste du som ägare minst ha en trafikförsäkring. Om du inte har tecknat en trafikförsäkring får du betala en avgift som kallas trafikförsäkringsavgift till Trafikförsäkringsföreningen. Avgiften är cirka 100 kronor om dagen, mycket högre än den premie som du betalar för en vanlig trafikförsäkring hos oss.

När du byter bilförsäkring ska du därför se till att din nya försäkring börjar gälla direkt efter förfallodatumet på din gamla bilförsäkring.

4 tips när du byter bilförsäkring

  1. Ta reda på ditt förfallodatum på din befintliga bilförsäkring. Det hittar du på ditt försäkringsbesked.
  2. Teckna din nya bilförsäkring hos oss och ange från och med vilket datum den ska gälla.
  3. Kontrollera att du får en bekräftelse på när din nya bilförsäkring börjar gälla.
  4. Se till att du säger upp din befintliga bilförsäkring innan förfallodatumet.

Publicerad: 1 december 2023

En bilförsäkring med högt betyg

Vår Bilförsäkring Stor har det du behöver för att vara trygg på vägen och får betyget 4,6 av 5 hos Konsumenternas försäkringsbyrå.

Våra bilförsäkringar

Folksam väljer nya bilar

I vår guide rekommenderar vi nya, säkra och bränslesnåla bilar på den svenska bilmarknaden 2022.

Säkra och bränslesnåla nybilar