Folksams rapport

Säkraste familjebilarna 2019

Se hela listan

Hur ska en familjebil vara för att vara säker för alla i bilen? Oavsett barnfamiljens storlek ska bilen förstås ge barnen minst samma skydd som för de vuxna.

I årets granskning är det åtta bilmodeller som får högsta barnsäkerhetsbetyg. Dessa bilmodeller kommer från Audi, Mercedes, Volvo och Volkswagen.

Så ska en säker familjebil vara
Grunden till en säker familjebil är att den är krocksäker, plus att den är utrustad med viktiga funktioner som autobroms, antisladd och whiplashskyddande egenskaper. I vår rapport ”Hur säker är bilen?” redovisar vi alla bilars krocksäkerhet och grundläggande säkerhetsutrustning där de bästa får märkningen ”Bra val”.

En bra familjebil ska utöver ”Bra val”-märkningen också ha speciella funktioner i baksätet som bältespåminnare, bältessträckare, bälteskraftsbegränsare, sidokrockgardin och integrerad bilbarnstol.

Vårt pressmeddelande om de säkraste familjebilarna 2019

Grunden till en bra familjebil är bra krocksäkerhet, autobroms, whiplash och antisladd

Viktig säkerhetsutrustning för framåtvända barn i baksätet

För en familjebil är det några egenskaper som är extra viktiga när barn som är äldre än fyra år sitter framåtvända i baksätet, där det ofta saknas säkerhetsutrustning.

Mindre barn som åker bakåtvänt har ett utökat skydd från barnstolen och är inte lika beroende av de extra skyddssystemen bak. Säkerhetsutrustningen som vi prioriterar är bältespåminnare, bältessträckare, bälteskraftbegränsare, sidogardiner och integrerade bilbarnstolar.

Säkerhetsutrustning

  • Bältespåminnare – upplyser föraren om att det sitter någon i bilen som inte har bilbälte. På äldre bilar saknas det ofta helt. Det infördes först i framsätet för att successivt även finnas i baksätet.
  • Bältessträckare – drar åt bältet cirka en decimeter i samband med en krock. Det minskar slacket i bältet som man vill undvika vid en kollision. Om bältessträckare finns i baksätet är det oftast på sidoplatserna.
  • Bälteskraftbegränsare – släpper efter på bältet efter att sträckaren har dragit åt det. Kraftbegränsaren minskar belastningen på kroppen som orsakats av bältet. Om bälteskraftbegränsare finns i baksätet är det oftast på sidoplatserna.
  • Sidogardiner – täcker sidorutorna helt och minskar risken för skallskador i en sidokollision.
  • Integrerad barnstol – är relativt ovanligt och förekommer på sidoplatserna bak eller på mittplatsen. En integrerad barnstol fyller samma funktion som en framåtvänd bältesstol eller bälteskudde och är lämplig för barn mellan 15 och 36 kilo.

Bagagevolym

En värdefull egenskap hos en familjebil är bagageutrymmets storlek. Därför anger vi också hur många liter som ryms under ett eventuellt insynsskydd. I de fall bilmodellen finns som kombi så är det kombiversionens bagagevolym som anges.

Bagagevolymen kan variera av olika orsaker. Olika karossformer kan ge olika bagagevolym. Kombi är i princip alltid större än motsvarande sedan- och hatchback-kaross. Gasbilar har en gastank som oftast inkräktar på bagageutrymmet.

Även laddhybridernas batterier kan ibland kan minska bagageutrymmet. Vissa bilar har skjutbart baksäte som ger varierat bagageutrymme.
Hej!

Ställ din fråga direkt till vår trafikforskare Anders Ydenius

En bilförsäkring med högt betyg

Vår bilförsäkring har det du behöver för att vara trygg på vägen och får betyget 4,4 av 5 hos Konsumenternas försäkringsbyrå.

Våra bilförsäkringar

Alla våra barnförsäkringar

Vi har fler barnförsäkringar. Är du exempelvis medlem i ett fackförbund eller organisation kan du ha möjlighet att teckna Medlemsbarn.

Alla våra barnförsäkringar