Råd och Vård för idrottsskador

Råd och Vård för idrottsskador är en kostnadsfri rådgivningstjänst och ingår i medlemsförsäkringen för idrottande fotboll, basket- och innebandyspelare.

Dit kan du som är idrottare, ledare och förälder ringa och få råd om hur du förebygger skador och besvär som kan uppstå i samband med idrottsaktiviteter.

När du ringer Råd och vård på 020-44 11 11 får du prata med en legitimerad fysioterapeut / sjukgymnast som är specialist på idrottsskador. Skulle den som idrottar bedömas behöva mer än rådgivning ingår upp till två besök hos sjukgymnast och ett läkarbesök hos vårdgivare specialiserade på idrottsskador.

Om du har råkat ut för ett olycksfall hjälper sjukgymnasten dig att dokumentera och anmäla skadan direkt till oss. Har du frågor om försäkring eller ersättning ska du kontakta Folksam 0771-950 950.

Vem kan använda Råd och Vård för idrottsskador?

Råd och Vård för idrottsskador är en medlemsförmån för dig i klubbar och föreningar inom Svenska FotbollförbundetSvenska Innebandyförbundet och Svenska Basketbollförbundet.

Om du blir skadad

Med Råd och Vård för idrottsskador blir det enklare eftersom sjukgymnasten hjälper dig att dokumentera och anmäla skadan direkt till oss. Sjukgymnasten ger dig också tips om hur skadan ska behandlas.

Läs gärna exemplet om hur Juha fick hjälp när han skadade örat under träningen.

Hjälp direkt

Blir du skadad kan du ringa spelklar på 020-44 11 11 och be sjukgymnasten att anmäla idrottsskadan till Folksam.

Skadeförebyggande råd

Råd och Vård för idrottsskador är också bra om du är osäker på en känning  eller vill veta hur man kan träna för att undvika framtida skador.

Sjukgymnasterna kan ge dig tips om:

 • Balans- och styrkeövningar som stärker utsatta muskler och leder
 • Uppvärmnings- och stretchövningar som minskar risken för idrottsskador
 • Hur du själv kan behandla en skada så att du snabbt kommer tillbaka igen

Som ledare finns det mycket att tänka på och det är inte alltid lätt att ha svar på alla frågor. Sjukgymnasterna på Råd och Vård för idrottsskador är ett bra stöd för dig som ledare och kan till exempel hjälpa dig med vägledning om en misstänkt idrottsskada. 

Genom Råd och Vård för idrottsskador kan ni också få bra tips om skadeförebyggande övningar om ni inte själva har hela kompetensen inom klubben. Tveka inte att kontakta Råd och Vård för idrottsskador på 020-44 11 11!

Exempel på vad du kan få hjälp med att utforma

 • Balans- och styrkeövningar som stärker utsatta muskler och leder
 • Uppvärmnings- och stretchövningar som minskar risken för idrottsskador
 • Information om hur man behandlar en skada så att man snabbt kommer tillbaka igen

Exempel på frågor du kan ställa

 • En i laget stukar foten ofta. Går det att göra något för att förhindra det?
 • Jag hör många prata om schlatter. Vad är det? Hur vanligt är det när man idrottar?
 • Jag ska åka på tävling med mitt lag i sommar – hur förbereder jag idrottarna för värme?
 • En av idrottarna växer så det knakar och har ont i hälarna när hon spelar – kan hon göra något åt det?
 • En spelare fick en lårkaka vid helgens match. Kan han träna trots det?
En måndag i september är femtonåriga Juha och tränar med sin klubb när olyckan är framme. Han råkar skada ena örat så illa att trumhinnan spräcks.

Vilken tur att klubben är ansluten till sitt förbund och att Juha automatiskt har en olycksfallsförsäkring hos Folksam som gäller under träning och tävling.

Klart efter ett telefonsamtal

Utöver försäkringen har förbundet tjänsten Råd och Vård för idrottsskador, en kostnadsfri telefonrådgivning från sjukgymnaster som är experter på idrottsskador. Förutom förebyggande råd kan sjukgymnasten tipsa dig som är skadad om vad du kan göra för att bli spelklar igen. Rådgivaren kan även hjälpa dig att göra skadeanmälan till Folksam.

All rådgivning dokumenteras i din patientjournal enligt Patientjournallagen och om rådgivaren på Råd och Vård för idrottsskador misstänker att du behöver medicinsk vård kommer du bli rekommenderad att vända dig till lämplig vårdgivare.

Som förälder är det nästan lika viktigt att skadan anmäls som att skadan läks. Jag visste inte vem jag skulle vända mig till. Det var kansliet som gav mig tipset att ringa till Råd och Vård för idrottsskador, berättar Juhas pappa Eero.
null
Med Råd och Vård för idrottsskador var allt klart på ett samtal.
Som förälder är det nästan lika viktigt att skadan anmäls som att skadan läks. Eero, pappa till Juha

Smidig lösning och inga papper

- Tidigare när jag haft med försäkringsbolag att göra brukar det vara mycket pappersarbete. Innan jag ringde föreställde jag mig miljontals papper som skulle fyllas i och skickas kors och tvärs. Men med Råd och Vård för idrottsskador var allt klart på ett samtal. Nu är skadan dokumenterad så om Juha skulle få problem i framtiden känner jag mig trygg i att det finns lösningar, säger Eero.
- Jag och Juha är helt enkelt jättenöjda med tjänsten, avslutar han.