Knäkontroll

Minskar skaderisken med 64 procent

Varje år drabbas många unga tjejer av svåra knäskador som orsakar lidande och kostar stora belopp. Med ett enkelt träningsprogram – avklarat på en 10-15 minuter – så minskar risken för allvarliga skador väsentligt.

Det visar en studie som ingår i projektet ”Knäkontroll”, startat av Folksam i samarbete med Svenska Fotbollsförbundet och Sisu Idrottsböcker.

– I gruppen som följde övningarna minskade skaderisken med 64 procent, säger Markus Waldén, som är ortopedläkare och delansvarig i forskningsstudien.

Övningar som är enkla att genomföra

”Knäkontroll” innehåller övningar som är enkla att genomföra, och som vid regelbunden träning ger ökad stabilitet kring knä och bål.

Övningarna kan individanpassas, och målet är att bana in ett bra rörelsemönster med god knäkontroll i tidig ålder, samt att förbättra bålstyrka, benstyrka, landningsteknik, balans och koordination. Och det bästa av allt är att informationen är gratis.

– Folksam försäkrar samtliga aktiva fotbollsspelare i Sverige och vi engagerar oss i frågor som är viktiga för våra kunder. Genom ”Knäkontroll” kan vi få ännu bättre spridning på kunskapen om hur man förebygger allvarliga knäskador, säger Lena Lindqvist, förbundsansvarig Folksam Idrott.

Dubbla vinster

Folksams och SvFF:s investering ger inte bara resultat i form av friskare flickspelare. Den kan också även påverka försäkringspriserna (premierna) i det långa loppet. Det blir en naturlig följd av färre skadeutbetalningar, speciellt eftersom Folksam ägs av kunderna själva.

Den fortsatta målsättningen blir nu att hålla projektet vid liv med fortsatta insatser och aktiviteter, så att övningarna blir en del av fotbollsvardagen.

– En knäskada på en tonårstjej kan leda till livslånga problem, inte bara på fotbollsplanen utan även i vardagen. Vi på Folksam är stolta över initiativet, säger Lars-Inge Svensson, chef Folksam Idrott.