Träningsprogrammet Knäkontroll

Minskar skaderisken med 64 procent

Varje år drabbas många unga tjejer av svåra knäskador som orsakar lidande och kostar stora belopp. Med ett enkelt träningsprogram – avklarat på en 10-15 minuter – så minskar risken för allvarliga skador väsentligt.

Studien som ingår i projektet ”Knäkontroll”, startat av Folksam i samarbete med Svenska Fotbollsförbundet och Sisu Idrottsböcker, har visat goda resultat.

– I gruppen som följde övningarna minskade skaderisken med 64 procent, säger Markus Waldén, som är ortopedläkare och delansvarig i forskningsstudien.

Övningar som är enkla att genomföra

”Knäkontroll” innehåller övningar som är enkla att genomföra, och som vid regelbunden träning ger ökad stabilitet kring knä och bål. 2010 beslutade Svenska Fotbollförbundet att övningarna i Knäkontroll skulle implementeras nationellt i träningen. Mellan 2010 och 2015 minskade knäskadorna med 21 procent.

Övningarna kan individanpassas, och målet är att bana in ett bra rörelsemönster med god knäkontroll i tidig ålder, samt att förbättra bålstyrka, benstyrka, landningsteknik, balans och koordination. Och det bästa av allt är att informationen är gratis!
Knäkontroll är enkel att lägga till på hemskärmen i mobilen.

Kom i gång med knäkontroll direkt!

Du kan så klart surfa till webbsidan knakontroll.se på din dator, men det är smidigare att kunna ha med sig övningarna i fickan när du ska träna. Så här gör du för att spara ner Knäkontroll som en app på din mobiltelefon.

Iphone eller iPad

  • Surfa till www.knakontroll.se
  • Tryck på ikonen längst ner i mitten på din skärm - se bilden ovan
  • Tryck på "Lägg till på hemskärmen"
  • Tryck på "Lägg till" högst upp till höger på skärmen
  • Klart - nu har du en ikon så att du enkelt har tillång till övningarna

Android-mobiler och surfplattor

  • Surfa till www.knakontroll.se
  • Tryck på de tre prickarna högst upp till höger i webbläsaren
  • Tryck "Lägg till på startskärmen" - se bilden ovan
  • Tryck på "Lägg till"
  • Klart - nu har du en ikon så att du enkelt har tillång till övningarna
Vi på Folksam är stolta över initiativet Lars-Inge Svensson, chef Folksam Idrott

Dubbla vinster

Folksams och SvFF:s investering ger inte bara resultat i form av friskare flickspelare. Den kan också även påverka försäkringspriserna (premierna) i det långa loppet. Det blir en naturlig följd av färre skadeutbetalningar, speciellt eftersom Folksam ägs av kunderna själva.

Den fortsatta målsättningen blir nu att hålla projektet vid liv med fortsatta insatser och aktiviteter, så att övningarna blir en del av fotbollsvardagen. – En knäskada på en tonårstjej kan leda till livslånga problem, inte bara på fotbollsplanen utan även i vardagen. Vi på Folksam är stolta över initiativet, säger Lars-Inge Svensson, chef Folksam Idrott.