Populär och miljömärkt

Fritidshusförsäkring

Så hanterar vi dina personuppgifter
Bra miljöval

Märkt med Bra Miljöval

En trygg försäkring för ditt fritidshus:

Klappar ditt hjärta för sommarhuset eller fjällstugan? Du ska inte behöva oroa dig för tråkigheter som kan hända. Vår fritidshusförsäkring skyddar under alla säsonger om huset skadas av väder och vind eller får besök av objudna gäster.

 • Skydd mot extrema väderförhållanden och naturskador – om fritidshuset skadas på grund av blixt, storm, hagel eller snötryck.
 • Fullvärdesförsäkring vid hussvamp – vi står för kostnaden för sanering och reparation om du har Fritidshusförsäkring Stor.
 • Upp till 25 % rabatt – har du hemmet försäkrat hos oss får du 10 % samlingsrabatt på fritidshusförsäkringen och ytterligare 15 % rabatt om du förebygger inbrott och vattenskador.
Gå direkt till innehållet

Innehåll fritidshusförsäkring

Vår fritidshusförsäkring är märkt med Bra Miljöval och finns i omfattningarna Bas och Stor. Välj den försäkring som just ditt fritidshus behöver.
Det här ingår i vår fritidshusförsäkring Stor Bas

Villkor och information

Här kan du ladda ner försäkringsvillkor och viktig och samlad information om försäkringen.

Om du har tecknat eller förnyat din försäkring ännu tidigare än då villkoren nedan började gälla kan du logga in på Mina sidor för att hitta rätt villkor för just din försäkring.

Även en bra försäkring kan behöva kompletteras utifrån de behov just du och din familj har. Tilläggsförsäkringarna kan du välja till, när du tecknar Fritidshusförsäkringen.

Om du äger en skogsfastighet, som är mindre än 500 hektar, kan du försäkra den med en tilläggsförsäkring till din boendeförsäkring. Du kan få ersättning för bland annat brand, explosion och åskslag.

Växande skog på skogsmark är dessutom skyddad mot bland annat storm, snöbrott, torka och frost.

Försäkring skog omfattar
 • Växande skog på skogsmark
 • Skogsmark
 • Skogsprodukter
 • Hägnader och broar på skogsmark

Läs mer och köp tilläggsförsäkringen skog

För dig som ibland tillbringar fritiden på vatten, erbjuder vi en tilläggsförsäkring för mindre nöjesbåtar och segelbrädor. Försäkringen omfattar båten samt tillbehör och båtutrustning som normalt behövs ombord. Från 15 kronor i månaden.

Sköna fördelar
 • Omfattande skydd från bara 15 kr/mån
 • Inga begränsning gällande storlek
 • Inga begränsning gällande motorstyrka
 • Teckna enkelt som tillägg till villa- eller fritidshusförsäkringen
 • Täcker sjöskada, stöld, brand, skadegörelse, uppläggnings- och transportskada. Ansvars- och rättsskydd ingår.

Skyddas inte min småbåt genom min hemförsäkring?

Nej, för den behöver du en separat småbåtsförsäkring som blir ett tillägg till din hemförsäkring. Småbåt försäkrar båtar upp till ett värde av 100 000 kronor.

Läs mer och köp småbåtsförsärsäkring

Här kan du ladda ner försäkringsvillkor och viktig och samlad information om försäkringen. Där kan du läsa i detalj vad som gäller för försäkringen. Det behöver du till exempel göra innan du tecknar försäkringen och när du har drabbats av en skada.

Viktig och samlad information om försäkringen

Villkor Fritidshusförsäkring

Tidigare villkor Fritidshusförsäkring

Självrisker

Grundsjälvrisken är 1 800 kronor. Men i vissa fall är den högre, till exempel vid läckageskador på byggnad. För rättsskydd är självrisken 20 % av kostnaderna, men lägst 1 800 kronor. Du kan läsa mer om självriskerna i försäkringsvillkoret under Självrisker.
Här kan du läsa svaren på de vanligaste frågorna om fritidshusförsäkring.


Om innehållet i försäkringen

I fritidshusförsäkringen ingår bland annat skydd för dina saker, byggnad och tomtmark. Försäkringen täcker även stöld och skadegörelse och skador orsakade genom exempelvis brand och blixt. Se hela skyddet här. Vår fritidshusförsäkring finns i omfattningarna Bas och Stor.

Genom att fylla i ditt personnummer högst upp på sidan och svara på några frågor ser du vad fritidshusförsäkringen kostar för dig. Du kan få upp till 25% rabatt när du samlar och förebygger. Du kan teckna försäkringen på webben eller ringa till vår kundtjänst på 0771–950 950

Det är regler om hur du ska handskas med din egendom för att om möjligt förhindra skada, till exempel låsa ytterdörren när du går hemifrån. Om du bryter mot ett aktsamhetskrav riskerar du att få lägre ersättning eller ingen ersättning alls.

Det är skydd för din egendom, alltså saker som du äger, lånar eller har hyrt och som du har för privat bruk.


Hur gäller försäkringen?

Det är din ekonomiska förlust som ersätts, inte affektionsvärdet. Vi har rätt att avgöra om en skada ska ersättas kontant, repareras eller ersättas med likadan eller närmast motsvarande egendom.

Kontakta oss på 0771–950 950 så hjälper vi dig försäkra din kolonistuga efter dina behov.

Om din förening är ansluten till Koloniträdgårdsförbundet får du dessutom 10% rabatt på din försäkring för kolonistuga.

Villavagnar blir ett allt vanligare fritidsboende som finns i flera olika storlekar och modeller.

Du kan försäkra din villavagn här på webben eller kontakta oss på 0771–950 950 så hjälper vi dig försäkra din villavagn efter dina behov.

Ring till oss så hjälper vi dig att försäkra ditt fritidsboende på telefon 0771–950 950

Vår Fritidshusförsäkring Bas täcker installerade solceller eller solfångare genom försäkringens egendomsskydd.

Försäkringen täcker dina installerade solceller oavsett om solcellerna är installerade på hustaket, tomten eller på en annan byggnad på din tomt.

Om du har vår Fritidshusförsäkring Stor ingår även ett skydd för oförutsedd skada på byggnaden. Det är ett otursskydd om du exempelvis råkar skada dina solceller av misstag.

I vår artikelsida om solceller kan du få mer information om hur försäkringen täcker skador på solceller.

Så gäller försäkringen för solceller

Om du bor på en gård så är lantbruksenhet ett samlingsnamn för jordbruksfastigheter och skogsbruksfastigheter. Du kan teckna gårdsförsäkring för din lantbruksenhet med alla byggnader om den har ett inaktivt jordbruk. Med inaktivt jordbruk menas att man inte får ha förvärvsverksamhet med inkomster över 50 000 kr per år på fastigheten. Försäkringen tecknas som en vanlig fritidshusförsäkring.


Vad gäller vid olika skador?

Försäkringen omfattar sanering och skador på försäkrad byggnad. Skulle det värsta hända så att byggnaden blir totalförstörd så återställs den med en ny enligt Folksams värderings- och ersättningsregler. När det gäller fritidshus så ingår hussvampsförsäkring endast i Fritidshusförsäkring Stor.

Hussvamp är en typ av rötsvamp som förstör virket i ett hus. Vid rätt förhållanden kan den växa upp till 6 millimeter per dygn. Byggnadsvirket försämras eller blir förstört vid ett angrepp. Hussvamp förekommer ofta i anslutning till skorstenar och murverk.

Vår fritidshusförsäkring skyddar under alla säsonger. Med vår försäkring för fritidshus får du bland annat skydd mot extrema väderförhållanden, samt skydd vid brand, vattenskada och inbrott. Nedan har vi samlat tips och tester för ditt fritidshus.

Bygga och renovera

Tips och tester för när du ska fixa i fritidshuset. Om du har fritidshusförsäkring hos oss får du tillgång till kostnadsfri byggrådgivning.

Undvik skador

Fritidshuset står ofta tomt under längre perioder. Här har vi samlat bra saker att tänka på för att undvika skador och inbrott.

Öppna och stänga fritidshuset

Smarta tips på vad du kan tänka på när du öppnar eller stänger fritidshuset.

Har du råkat ut för något?

Anmäl din skada direkt

Behöver du hjälp?

0771–950 950

måndag-torsdag 8–19
fredag 8–17
helger 9–16

Samla försäkringar och förebygg skada – 10 % rabatt

Med hemmet försäkrat hos oss kan du få 10 procent i samlingsrabatt på många försäkringar, som fritidshusförsäkringen. När du förebygger skador får du mer rabatt.

Vilka rabatter får du?

Försäkring märkt med Bra Miljöval

Den här försäkringen är märkt med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval – en av världens tuffaste miljömärkningar.

Försäkringar som gör skillnad