Skogsbränder
Bra saker att tänka på
När markerna blir torrare och värmen tilltar, ökar även risken för större bränder.
Evakuering – förberedelse och information
Det sker genom länsstyrelsen och kommunen går ut med information via sina webbplatser, sociala medier och dörrknackning. Vid större händelser informeras också genom Sveriges Radio P4 och på krisinformation.se.
Du kan också ladda ner de här apparna för att ha koll på läget:
Appen Krisinformation.se för Android
Appen Krisinformation.se för iPhones
Appen Brandrisk Ute för Android
Appen Brandrisk Ute för iPhones
Våra tips på förberedelser inför en evakuering
- Har du möjlighet, fotografera och filma rummen i din bostad och den egendom du har
- Tänk igenom om det finns någon speciell egendom som du vill ta med dig, till exempel arvegods eller liknande
- Förbered dig genom att plocka fram och packa sådant du anser är nödvändigt - se gärna packlistan för förslag
- Gå igenom vilka transportmedel du har och se till så att det är fulltankat
- Lägg in viktiga telefonnummer i din telefon eller skriv en telefonlista
Packlista – saker att ta med sig
Det viktigaste - om du måste lämna snabbt
Om du måste lämna ditt hem hastigt, ta med dig det allra viktigaste: Varma kläder, något att äta och dricka samt id-handlingar.
Id och dokument
Till exempel pass, id-kort/körkort, kontokort, kontanter, eu-sjukförsäkringskort, bilens registreringsbevis, försäkringspapper och bankdosa eller bank-id.
Teknik och information
Batteri- eller vevradio och extra batterier, dator, mobiltelefon, olika former av laddare, gärna någon att använda i i bilens cigarettuttag, kontantkort till mobilen, papperslista med viktiga telefonnummer och nycklar.
Mediciner och hjälpmedel
Mediciner och recept, första hjälpen-kit, glasögon eller kontaktlinser, hörapparat, rollator och andra liknande hjälpmedel
Barn och äldre
Var tydlig med att berätta för barn och de äldre vad det är som händer. Personliga favoritsaker för barnen kan vara bra för att skapa trygghet. Glöm inte att hjälpa de som inte kan packa själv.
Till husdjuren
Bra att ta med kan vara id-kort eller stamtavla, koppel, mat och vatten, skål, filt, medicin och bur.
Övrigt
Om det finns plats, oersättliga minnessaker och värdesaker. Dessutom fler ombyten kläder, hygienartiklar, ytterligare mat och dryck.
Viktiga telefonnummer
Nödnummer – 112
Vid fara för liv egendom och miljö. Gäller i hela Europa. En nödsituation är när du snabbt behöver hjälp från ambulans, räddningstjänst, polis, flyg, sjö, fjällräddning, jourhavande präst, eller giftinformation.
112
Öppet dygnet runt, året om.
Polisen – 11414
Polisens nummer vid händelser som inte är direkt akuta.
11414
Öppet dygnet runt, året om.
Sjukvårdsrådgivning - 1177
Ring för sjukvårdsrådgivning dygnet runt.
1177
Öppet dygnet runt, året om.
Informationsnummer vid olyckor och kriser – 11313
Lämna eller få information om allvarliga olyckor och kriser.
11313
Öppet dygnet runt, året om.
Försäkring och skador – 0771-950 950
Folksams nummer där du kan få information om försäkringar och skador.
0771-950 950
Skadeärenden: Vardagar 7.30–17
Övriga ärenden: Vardagar 7.30–21, helger 9–19
Folksam Jour övriga tider
0771-45 00 00
Öppet dygnet runt, året om.
Så här gäller försäkringen
Om din bostad eller egendom skadas
Hem- , villa och fritidshusförsäkringen ersätter skada genom brand om byggnaden eller den lösa egendomen skadas av branden. Skadan värderas enligt respektive värderingsregler för byggnad och den lösa egendomen.
Skogsförsäkring (tillägg):
Försäkringen ersätter skada genom brand. Försäkringen ersätter skada på växande skog, skogsmark, skogsprodukter och t.ex. hägnader och broar på skogsmark. Det är Skogsstyrelsen som besiktigar och värderar skadan på vårt uppdrag.
Vid och under evakuering
Skyddet ger er rätt till kompensation med 1000 kronor per försäkrad utan självrisk. Ersättningen betalas när du kommit hem igen.
Om olyckan är framme.
Oavsett om du har en hem-, villa-, fritidshus- eller en skogsförsäkring så kan du känna dig trygg med att den gäller för skador orsakade av branden. Om din försäkrade odinarie bostad skadas i branden så att den blir obrukbar, har du ett skydd för de ökade kostnader det medför.
Skyddet omfattar kostnader för såväl annat boende, som flytt och magasinering – däremot enbart kostnader som är skäliga och nödvändiga. Om ditt fritidshus blir obrukbart på grund av skador orsakade av branden, så kan du få ersättning för hyra av ett annat likvärdigt fritidsboende för fritidsändamål.
Efter evakuering
Krisförsäkringen innebär att du kan få kristerapi om du drabbas av psykisk ohälsa till följd av en ersättningsbar skadehändelse. Skyddet innebär att vi betalar för tio behandlingar av terapeut eller psykolog som vi anvisar. Kostnaderna ska godkännas av oss i förväg.
När du återvänder hem
Du som fortfarande är evakuerad
Hur kan jag förbereda mig för att återvända?
-
När du ska återvända efter en evakuering kan det hjälpa att tänka på hur hemmet och omgivningarna kan se ut och hur det kan kännas att se det. Det kan vara bra att förbereda sig på att omgivningarna kan se helt annorlunda ut än när du lämnade dem.
Exempelvis kan skogen vara utbränd och naturen livlös. Du kan känna brandlukt och möta områden som är täckta av aska. Välbekanta landmärken kan vara borta och det kan finnas skadade och avlidna djur i skogen.
När du kommer in i ditt hem kan matrester lukta illa, särskilt om strömmen varit avstängd en längre tid.
Hjälp att hantera händelsen
Många människor fortsätter att tänka på händelsen för att försöka förstå och hitta förklaringar till det som har hänt. Det är naturligt men det kan vara bra att försöka låta bli att fastna i sådant som du inte kan påverka.
Fler förslag på hjälp
- Se till att ha ett stödjande nätverk – prata med dina närmaste och vänner om dina tankar och känslor. Träffa och prata gärna också med andra som varit med om branden.
- Isolera dig inte från omgivningen – människor som söker stöd, engagerar sig i samhället och utnyttjar de olika tjänster som erbjuds återhämtar i regel sig snabbare och bättre.
- Ge dig själv och andra tid att smälta händelsen – försök att inte kritisera dig själv och andra
- Återhämtningen kan ta tid – de flesta återhämtar sig av sig själva och med stöd från närstående
Skydda ditt hus mot skogsbrand
Ha inget som lätt kan brinna nära din bostad
Du som har eller bor i en gård, villa, sommarhus eller torp och ska inte ha brännbara upplag eller brännbar vegetation nära huset.
När du ta bort det som är lättantändligt minskar du risken att en mark- eller skogsbrand som närmar sig får fäste. Gör så här så ökar du möjligheterna att kunna skydda byggnade
Skydda dina byggnader
- Ta bort allt torrt gräs runt byggnader och håll det kort under sommaren.
- Röj sly och ris.
- Bränn inte gammalt gräs.
Använd och släck med vatten
Man kan göra begränsningslinjer så att branden inte når fram till husen via vegetationen. Förbered detta och ha ruskor och borstar i beredskap för att släcka flygbränder.
Om branden närmar sig
- Stäng fönster, eventuella fönster- och takluckor och dörrar
- Fäll in markiser och plocka undan lättantändliga föremål. Du kan även resa en stege och ta fram släckutrustning som till exempel en vattenslang
- Förbered en eventuell utrymning av ditt hus