Hur ska jag tänka kring mitt hus och de investeringar jag vill göra? Vad kan jag göra för isoleringsåtgärder? Vad är lönsamt och i vilken ordning bör jag utföra dem?
Vi har studerat tre olika hus och deras uppvärmningssystem. Elpriser och fjärrvärmepriser skiljer sig åt beroende på elområde och valet av uppvärmningsform. Även klimatutsläpp från husen påverkas. Ju högre energipris, desto bättre lönar sig investeringar som minskar behovet av köpt energi. Här kan du jämföra olika parametrar i våra tre hus.
Lilla villan
I en liten villa med dålig isolering är det dyrt att installera en vätska-/vattenvärmepump (bergvärme). Huset behöver mycket energi när det är kallt vilket ger ett högt toppeffektbehov. Här dimensioneras värmepumpen för att själv klara att värma huset även de kallaste dagarna.
- I elområde 1 är fjärrvärme ett bra alternativ. Kort återbetalningstid på sju år och låga utsläpp av koldioxid. Skulle vi även räkna med en räntekostnad skulle fjärrvärmesalternativet se ännu bättre ut då det har den lägsta investeringskostnaden.
- I elområde 4 är istället luft-/vattenvärmepump ett alternativ. En relativt låg investeringskostnad ger en hög energibesparing och låga utsläpp av koldioxid. Återbetalningstiden blir lite kortare än sex år. I elområde 4 (Malmö) är klimatet extra gynnsamt för den här typen av värmepump.
Mellanstora villan
En mellanstor villa, isolerad och med bra fönster. I det här huset sticker inte toppeffekten iväg så mycket i de kallare elområdena (1 och 2) vilket skedde i den sämre isolerade Lilla villan. Trots att villan är större, kan mindre värmepumpsanläggningar installeras i huset.
- I elområde 2 är återbetalningstiden relativt lika för de olika uppvärmningsalternativen. Däremot är koldioxidutsläppen betydligt lägre med en vätska-/vattenvärmepump.
-
- I elområde 3 och 4 är återbetalningstiderna för vätska-/vattenvärmepump respektive luft-/ vattenvärmepump betydligt lägre än för frånluftsvärmepumpen och fjärrvärmen. Kortast återbetalningstid, strax över fem år, har luft-/vattenvärmepump i elområde 3.
Stora villan
Den stora nybyggda villan med moderna krav på isolering och energieffektivitet har ett högt energibehov. Men sett till storleken har den ändå låg förbrukning per kvadratmeter jämfört med de två äldre husen. Nya installationer blir stora och därmed dyra, men sett till återbetalningstiden relativt likvärdigt med de andra husen.
- I elområde 1 och 2 sker stora minskningar av förbrukad el för värmepumpsalternativen. Men besparingen i kronor är högre i elområde 3 då elkostnaden i både elområde 3 och 4 gått upp under 2021.
-
- I elområde 1 får luft-/vattenvärmepumpen en relativt lång återbetalningstid (9,1 år) jämfört med de andra alternativen. Medan den i elområde 4 får en mycket kort återbetalningstid i (5,2år). Fjärrvärmen står sig bra i elområde 2 med en återbetalningstid på 5,3 år.
Så här läser du tabellen
Tänk på att prisförändringarna på energimarknaderna gör det svårt att beräkna kostnaderna. Ekonomin påverkas också av bankräntor och löpande prisökningar på exempelvis isoleringsmaterial och värmepumpar.
- Varje hus beräknas ha ett grundläggande uppvärmningssystem. I grundutförandet används elpanna.
- För respektive hus och geografisk plats har vi beräknat vad olika uppvärmningsalternativ skulle ge för förbättringar. De beskrivs som ”Energibesparing”, ”Kostnadsbesparing” och ”Utsläpp av växthusgaser”.
- Vi har även räknat på återbetalningstiden för respektive åtgärd.
- Återbetalningstiden är beräknad utan hänsyn till service, reparationer eller ränta i samband att lån tas för installationen.