Så täcker hemförsäkringen dator

Om din dator skulle skadas, försvinna eller bli stulen kan det ingå ett skydd i din hemförsäkring. Vilket skydd du har för din dator beror på storleken du har på hemförsäkringen.

En hemförsäkring gäller för de saker – dina egna, lånade eller hyrda – som du har för privat bruk. I vår hemförsäkring väljer du mellan tre olika storlekar: Bas, Mellan och Stor. Om din försäkring täcker borttappad, skadad eller trasig dator beror på vilken storlek du har på hemförsäkringen.

Stöld av dator

Du har ett skydd mot stöld genom alla våra olika hemförsäkringar om någon tagit sig in utan lov i hemmet och stjäl din dator.
Tänk på att en dator räknas som stöldbegärlig. Det innebär att det finns vissa begränsningar om den stjäls utanför hemmet exempelvis ur bilen, på arbetsplatsen eller i skolan.

Du får ett mer omfattade skydd om du väljer Mellan eller Stor där det ingår en Allrisk, även kallad drulleförsäkring.

Brand eller kortslutning

Du är skyddad om din dator skadas på grund av kortslutning eller överspänning. Skulle din bostad drabbas av blixtnedslag eller brand så att datorn också förstörs, täcks det av din hemförsäkring. Det gäller även om datorn skadas från ett vattenläckage eller översvämning.

Om du däremot själv orsakar skadan behöver du ha tecknat en Allrisk för att du ska vara helt skyddad.

Om du tappat bort eller skadat din dator

Skulle din dator skadas genom plötsliga och oförutsedda händelser är det bra att ha tecknat en Allrisk, även kallad drulleförsäkring. Att glömma datorn på bussen, råka välta ditt vattenglas över datorn eller tappa datorn när du ska låsa upp ytterdörren är exempel på skador som kan uppkomma när du minst anar det.

I hemförsäkring Bas ingår inte Allrisk. Du rekommenderas därför att välja Hemförsäkring Mellan eller Stor så att du även får ersättning om något oförutsett skulle hända din dator.

Vill du ha Allrisk i din hemförsäkring?

Du behöver välja Hemförsäkring Mellan eller Stor för att Allrisk ska ingå i din försäkring. Om du ska välja Mellan eller Stor beror på vilket skydd du vill ha och vilken självrisk du vill betala vid en skada. Här nedan kan du se skillnaderna.
 • Allrisk ingår inte
 • Ingår skydd ifall datorn blir stulen i hemmet
 • Självrisk 1800 kr
 • Allrisk ingår. Du kan få ersättning för skador som uppstår genom plötsliga och oförutsedda händelser, upp till 40 000 kr
 • Ingår skydd ifall datorn blir stulen i eller utanför hemmet
 • Självrisk 1800 kr
 • Allrisk ingår. Du kan få ersättning för skador som uppstår genom plötsliga och oförutsedda händelser, upp till 80 000 kr
 • Ingår skydd ifall datorn blir stulen i eller utanför hemmet
 • Nyvärdesskydd ingår för datorer som är yngre än fyra år
 • Självrisk 900 kr

Är du medlem i ett förbund?

 • Genom vissa förbund och organisationer har du redan en förmånlig hemförsäkring. Du kan utöka ditt skydd till Hemförsäkring Mellan eller Stor för att få högre ersättningsnivå. Med Stor får du även halverad självrisk.


Hur försäkrar jag min dator?

I hemförsäkringen ingår det skydd för din dator. Vilken typ av skydd du har beror på om du valt Hemförsäkring Bas, Mellan eller Stor. Blir din dator stulen ur hemmet vid ett inbrott ingår det i alla storlekar. Skulle du däremot helt plötsligt tappa din dator behöver du teckna Hemförsäkring Mellan eller Stor där Allrisk ingår för att få ersättning.

Har jag Hemförsäkring Bas, Mellan eller Stor?

Är du redan kund hos oss på Folksam loggar du in på Mina sidor för att se om du har Hemförsäkring Bas, Mellan eller Stor. Vill du uppgradera din hemförsäkring kontaktar du vår kundservice på telefon 0771-950 950.

Logga in på Mina sidor

Sveriges populäraste hemförsäkring

 • Har du inte Sveriges populäraste hemförsäkring med högst betyg för sitt innehåll hos Konsumenternas? Välj rätt försäkring för ditt hem hos oss och ett riktigt bra skydd för ditt hem och dina saker.

  Se våra hemförsäkringar

Hur ersätter hemförsäkringen dator?

Ersättningen på hemförsäkringen utgår vi från vad det kostar att i allmän handel köpa ny likvärdig dator, eller om det saknas, vad det sannolikt skulle kosta att köpa ny om den finns. Utifrån det gör vi sedan ett så kallat åldersavdrag.

Åldersavdraget baseras helt på vilken typ av sak det är. Datorer sjunker snabbare i värde än exempelvis en klocka eller ett par glasögon. Är din dator 2-3 år gammal vid skadetillfället så är ersättningen 50 procent av marknadsvärdet.

Har du Hemförsäkring Stor ingår ett nyvärdesskydd om datorn är yngre än fyra år, om du köper en ny likvärdig. Vi utgår därmed från vad en ny likvärdig dator kostar i allmän handel vid skadetillfället utan åldersavdrag.

Hur anmäler jag skada, förlust eller stöld av min dator?

Det är enkelt att göra en skadeanmälan om du har din hemförsäkring hos oss på Folksam.

Om datorn är skadad

Om din dator har skadats ska du anmäla din skada till oss. Förbered dig genom att leta fram inköpskvitto, orderbekräftelse eller garantibevis som visar inköpsdatum, pris och var datorn är inköpt.

Du hittar mer information om hur du anmäler din skada via länken nedan. 

Anmäl skadad dator

Du kan även ringa oss på 0771-950 950 så hjälper vi dig med din skadeanmälan.

Om datorn är stulen eller utsatt för skadegörelse

Om din dator har blivit stulen eller utsatts för skadegörelse är det viktigt att du gör en polisanmälan och anmäler din skada till oss.

Du hittar mer information om hur du anmäler din skada via länken nedan. 

Anmäl stulen dator

Du kan även ringa oss på 0771-950 950 så hjälper vi dig med din anmälan.

Våra hemförsäkringar

I hemmet samlas allt ditt hjärta klappar för. Här finns kära och välkända saker, minnen och ägodelar.