En bild på två unga människor som sitter med varsin dator på ett café

Lösöre i hemförsäkringen - så funkar det

Har du någonsin hört termen lösöre och undrat vad det egentligen innebär? Det är ett lite gammalmodigt ord, men det är fortfarande mycket relevant, särskilt när det gäller försäkringar. Vad handlar det om då?

Lösöre, i sin mest grundläggande mening, är alla saker i ditt hem som inte är fastmonterade. Tänk dig att du vänder ditt hem upp och ned. Allt som faller ut – kanske din älskade boksamling, din laptop eller din favoritfåtölj – klassas som lösöre

Men varför pratas det så mycket om lösöre inom försäkringar? När du tecknar en hemförsäkring, är det just dessa föremål, ditt lösöre, som är skyddat. Om olyckan skulle vara framme, som en brand eller ett inbrott, är det hemförsäkringen som står för ersättningen av de saker som blivit skadade eller stulna.

Att ha koll på värdet av ditt lösöre är bra för att vara säker på att du har rätt försäkring. Det hjälper dig också att förstå vilken ersättning du kan förvänta dig att få om något händer. Nästa gång du hör ordet lösöre, tänk på alla de saker som gör ditt hem till ditt, de unika föremål som skapar din personliga miljö.

Hur värderas mitt lösöre i hemförsäkringen?

När det gäller att värdera dina ägodelar, alltså ditt lösöre, gäller det skadade eller förlorade föremålets marknadsvärde. Detta innebär vad det skulle kosta att ersätta det med ett likvärdigt föremål i samma skick.

Olika sorters ägodelar värderas olika; datorer kan förlora värde snabbt, medan möbler och husgeråd tenderar att håller sitt värde längre.

För vissa föremål används en tabell som du kan hitta under 'Värderings- och ersättningsregler' i försäkringsvillkoren som du hittar på produktsidan för den hemförsäkring som gäller för dig.

Skyddas mina saker även när jag inte är hemma?

Tänk dig att du tar med dina saker när du lämnar hemmet – kanske din mobil eller bärbara dator. Bra nyheter, de är skyddade! I vår hemförsäkring ingår bortaskydd, vilket betyder att dina saker även skyddas när du har dem med dig på andra platser än hemma.

Så, om du har din mobil med dig när du reser och den blir stulen, då kommer bortaskyddet att täcka värdet efter åldersavdrag och självrisk.

Täcker hemförsäkringen även om jag råkat skada lösöre själv?

Våra hemförsäkringar kommer i tre olika storlekar; Bas, Mellan och Stor. I Bas finns inget otursskydd (även känt som Allrisk eller drulleförsäkring). Men i Mellan och Stor ingår otursskydd. Detta innebär att om olyckan är framme och du tappar mobilen eller glömmer dina glasögon på bussen, så har du ett skydd.

Dessutom, med Hemförsäkring Stor, får du halverad självrisk, högre ersättning (upp till 80 000 kronor), och till och med ersättning för förlust av kontanter upp till 3.000 kronor.

Om du har många saker som har ett högt värde, eller om du brukar ha otur, då är Mellan eller Stor rätt paket för dig.

  • Allrisk ingår inte
  • Ingår skydd ifall dina glasögon blir stulna i eller utanför hemmet
  • Självrisk 1800 kr
  • Allrisk ingår. Du kan få ersättning för plötsliga och oförutsedda händelser upp till 40.000 kr
  • Ingår skydd ifall dina glasögon blir stulna i eller utanför hemmet
  • Självrisk 1800 kr
  • Allrisk ingår. Du kan få ersättning för plötsliga och oförutsedda händelser upp till 80.000 kr
  • Ingår skydd ifall dina glasögon blir stulna i eller utanför hemmet
  • Självrisk 900 kr


Sveriges populäraste hemförsäkring

Har jag Hemförsäkring Bas, Mellan eller Stor?

Du som redan är kund hos Folksam kan logga in på Mina sidor för att se om du har hemförsäkring Bas, Mellan eller Stor.

Har du frågor eller vill ha hjälp att uppgradera din hemförsäkring till Mellan eller Stor? Kontakta kundservice på: 0771-950 950

Våra hemförsäkringar

I hemmet samlas allt ditt hjärta klappar för. Här finns kära och välkända saker, minnen och ägodelar.